in ,

Uzaylılarla İletişimde Kilit Rol Oynayabilir: Bilim İnsanları Balinalarla ‘Konuşmayı’ Başardı

Uzaylılarla iletişimde kilit rol oynayabilecek yeni bir adım atıldı. Araştırmacılar, balinalar ile kendi dillerinde konuşmayı başardı.

Balinalar ile Konuşmak Uzaylı İletişimi
- Reklam -
- Reklam -

Uzaylılarla iletişim ihtimali için yeni bir aşama kaydedilmiş olabilir. Bilim insanları, balinalar ile kendi dillerinde konuşmayı başardı.

Derin deniz ile uzay arasında yeni bir bağ kuruluyor. Bir grup bilim insanı, kambur balina ile ilk defa konuşma gerçekleştirdiklerini ve bu eylemin bir gün insanların uzaylılarla iletişim kurmasına yardımcı olabileceğini açıkladı.

Habere konu olan bu sıra dışı iletişim, araştırmacılar ile dişi bir kambur balina arasında Ağustos 2021’de Alaska’nın güneydoğusunda gerçekleşti.

- Reklam -

Araştırma sırasında su altına hoparlörler yerleştirildi ve teknelerin etrafında yüzen Twain adlı kambur balinaya daha önceden kayıt altına alınan balina sesleri dinletildi.

Balinalar ile Konuşmak Uzaylı İletişim

SETI Enstitüsü’nün aktardığına göre, Twain 20 dakika boyunca ekibin teknesinin etrafında döndü ve “selamlama sinyaline” sürekli olarak kendi dilinde yanıtlar verdi.

Balinalar ile Kendi Dillerinde Konuşmak, Uzaylılarla İletişimin Anahtarı Olabilir

Araştırmayı yürüten Dr. Brenda McCowan bu keşiften övgüyle söz etti. Hakemli PeerJ dergisinde geçen günlerde yayınlanan çalışmanın başyazarı McCowan, “Bunun insanlar ve kambur balinalar arasında kambur balina ’dilinde’ gerçekleşen ilk iletişimsel alışveriş olduğuna inanıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Twain tekneye ulaştıktan sonra bilim insanları hoparlörden 36 çağrı yayınladı. Çalışmada, balinanın her birine yanıt verdiği ve sinyaller arasındaki aralık değişimlerini eşleştirdiği belirtildi.

Alaska Balina Vakfı’ndan araştırmacı Fred Sharpe Business Insider’a yaptığı açıklamada, “Kesinlikle duyulduğumuzu hissettik. Umarız o da aynı şekilde hissetmiştir,” şeklinde konuştu.

Sharpe kambur balinaların “son derece zeki” olduklarını ve “hem şarkılarla hem de sosyal çağrılarla kapsamlı bir şekilde iletişim kurabildiklerini” aktardı.

Su altı çağrılarında, Twain ile karşılaşmadan bir gün önce kaydedilen bir avuç balinanın sesinden oluştuğu belirtildi. Sharpe şakayla karışık bir şekilde, “Ona kendi ‘merhaba’sını çalıp duruyor olabiliriz,” dedi.

Kambur Balina - Uzaylı İletişim

- Reklam -

SETI Enstitüsü araştırmacılarından ve makalenin ortak yazarlarından Laurance Doyle, çalışmanın sonuçlarının bu dünyanın sınırlarını aşabileceğini söyledi.

Balinalardan Uzaylılara Bir İletişim Modeli

Doyle yaptığı açıklamada balinanın hareketlerinin uzaylı ırkların insanlarla nasıl temas kurabileceğine dair ipuçları verebileceğini söyledi. Bu, Antarktika’nın Mars’ın bir tür temsilcisi olarak incelenmesine benziyor.

Doyle açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“Teknolojideki mevcut sınırlamalar nedeniyle dünya dışı zekâ arayışının önemli bir varsayımı, dünya dışı varlıkların temas kurmakla ilgilenecekleri ve bu nedenle insan alıcıları hedef alacaklarıdır. Bu önemli varsayım kambur balinaların davranışları tarafından kesinlikle desteklenmektedir.”

Doyle ve SETI çalışanları, başka bir gezegenin sakinlerini bulmalarına yardımcı olabilecek filtreler geliştirmek için UC Davis ve Alaska Balina Vakfı çalışanlarıyla beraber çalışmayı sürdürüyor. Doyle araştırmacıların uzaylıların insanlıkla iletişim kurmak için kullandıkları potansiyel sinyalleri kaçırmak istemediklerini söyledi.

McCowan ise sözlerini şöyle noktaladı:

“Bu gezegende farklı zekâlar var ve onları inceleyerek uzaylı bir zekânın neye benzeyebileceğini daha iyi anlayabiliriz. Çünkü tam olarak bizimkine benzemeyeceklerdir.”

Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: New York Post

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Land of Bad Fragmanı: Russell Crowe Başrolde

Russell Crowe ve Liam Hemsworth’lü Askeri Gerilim Filmi “Land of Bad”den İlk Fragman

Zorro Dizisi - Prime Video

Maskeli Kahraman Zorro Geri Dönüyor: Amazon’un Yeni Dizisi Yakında Başlıyor