Bambaşka Kediler raflarda. Selçuk Demirel’i son yirmi yılda çizdiği yaklaşık 250 kediyi içeren albüm kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketini taşıyor.
1954 Artvin doğumlu illüstratör Selçuk Demirel, ilk çizimlerini lise yıllarında yayımlamaya başladı. Mimarlık öğrenimini yarıda bırakarak 1978’de Paris’e yerleşen illüstratör, çizgileriyle Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen gazete ve dergilerinde yer aldı. Le Monde, The New York Times gibi devlerin sayfalarını süsledi. Ayrıca kitap kapakları, afişler ve çocuk kitapları da çizerek geniş bir yelpazede eserler verdi.
Demirel’in çalışmaları sadece görsel estetikle sınırlı kalmayıp, mizahi ve eleştirel bakış açısıyla da dikkat çekiyor. Kültür, medya, ekonomi, politika ve doğa gibi küresel kavramları ele alan Demirel, çizgileriyle izleyiciyi düşünmeye ve sorgulamaya teşvik ediyor. Aynı zamanda Ağaçname, Bir Ağacın Altında, Metis, Elma, Kağıttan Kediler dahil olmak üzere 50’den fazla kitabın da sahibi. Eserleri birçok Avrupa ülkesinde ve Japonya’da da yayımlandı.
Paris’te yaşayan sanatçı, kişisel sergileriyle de Türkiye’yle bağlarını koparmıyor. 2022’de 23 eseri Musée National L’Histoire de l’Immigration tarafından müzenin koleksiyonuna alınan Demirel, çizgileriyle dünyayı anlatan ve ilham veren bir usta olarak sanatına devam ediyor.
Yeni eseri Bambaşka Kediler’de Selçuk Demirel’e birçok yazar ve şair de alıntılarıyla eşlik ediyor.
Bambaşka Kediler – Selçuk Demirel | Arka Kapak Tanıtım Yazısı
Yeni yılda Selçuk Demirel’den yeni bir kitap, hem de bol kedili:
“Bambaşka Kediler”
Selçuk Demirel’in son yirmi yılda çizdiği yaklaşık 250 kedi resminden oluşan bu kitaba Bilge Karasu, T.S. Eliot, John Berger, Baudelaire, Turgut Uyar, Charles Bukowski, İlhan Berk, Orhan Duru gibi kedi dostu/delisi yazar ve şairler de eşlik ediyor. Selçuk Demirel’in “bambaşka kedileri” kitaptan kucağınıza fırlayıp size sırnaşacakmış hissi uyandırıyor.
“… Kediler aklımızdan geçmezler sadece, kalbimizden de geçerler. Selçuk’unkiler akıldan süzülüp kalpte bekletildikten sonra bize görünür olurlar. Onların çevikliğini zekasına aktarmış bir çizerle karşı karşıyayız…
Kediler bu dünyada yalnız yaşadıklarına inanırlar. Böylece gördükleri her şeye şaşarlar. Kedi görüldüğünü gördüğü anda çok şaşırır. Sanki görünmez olduğunu sanır. Yazarların insanları tanımlamak için kullandığı sıfatları, Selçuk kedilerin yüzünde verir. Çizdiği bazı kediler boyanmayı bekler, bazıları zayıflamayı, bazıları da şeffaf kalmayı…”
Tarhan Gürhan
“Kedilere benzeyebilseydik keşke. Öyle diyesim geliyor sık sık, bu son yıllarda. Yaşadıkları anın iyicene farkındalar gibi…”
Bilge Karasu
“Yine de bugün kendi kendime kedilere yer olmadığını söyledim. Zaman değil yer, çünkü kediler hiç fark ettirmeden zaman içinde süzülebiliyor. Yer yok.”
John Berger
Ocak 2024’te raflardaki yerini almaya ve dijital kitap satış mağazalarında bulunmaya başlayan Bambaşka Kediler, toplamda 248 sayfadan oluşuyor.
Kitaptan tadımlık birkaç sayfaya göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Selçuk Demirel imzalı önceki kitaplara göz atma fırsatı bulmuş muydunuz? Kedili çizimlerin olduğu yeni konsepti nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!