in ,

Christopher Nolan, “Oppenheimer” Filminde Neden Hem Renkli Hem Siyah Beyaz Format Kullandığını Açıkladı

Christopher Nolan, “Oppenheimer” filminde neden bazı sahnelerin renkli, bazı sahnelerin ise siyah beyaz formatta kullanıldığına açıklık getirdi.

Christopher Nolan - Oppenheimer Renk Paleti
- Reklam -
- Reklam -

Christopher Nolan imzalı Oppenheimer için geri sayım sürüyor. İlk atom bombasının nasıl yaratıldığının hikâyesini konu alan yapımdan yayınlanan ilk fragmanlar ve görüntüler, ardında bir dizi soru bıraktı. Bunlardan birisi de filmin bir kısmı renkliyken diğer kısmında neden siyah beyaz renk paletinin tercih edildiğiydi.

Cillian Murphy’nin atom bombasının mucidini Julius Robert Oppenheimer’a hayat verdiği yapım, izleyicileri II. Dünya Savaşı’nın son dönemine konuk edecek.

Bir sinema aşığı olarak anılan Nolan’ın filmlerini olabilecek en kusursuz hâlde çektiği ve kendisini IMAX’e adadığı biliniyor. Yeni filmi Oppenheimer’ın neden iki farklı palet kullandığı konusunda bazı teoriler bulunuyor. Bunlardan önde geleni bombanın patlamasından önceki hayatın renkli, sonrasının ise siyah beyaz tasvir edildiğine yönelik olan sembolik bir anlatı hakkında. Renk tercihinin ardında bir metafor olup olmadığı merak edilirken Nolan’ın Total Film’e verdiği demeç, ünlü yönetmenin tercihinin perde arkasına ışık tuttu.

- Reklam -

Oppenheimer Christopher Nolan En Uzun Filmi

Christopher Nolan, Oppenheimer’daki Renk Ayrımını Açıkladı

Verdiği demeçte film sırasındaki palet değişimine de değinen Christopher Nolan, iki farklı tercihin zihnindeki hikâyenin farklı yönlerini temsil ettiğini açıkladı. Yönetmen renkli sahnelerin birinci tekil şahıs bakış açısıyla yazıldığını, siyah beyaz sahnelerin ise tamamen nesnel olduğunu açıkladı.

“Senaryoyu daha önce hiç yapmadığım şekilde birinci tekil şahısla yazdım. Bu daha önce başkası tarafından yapıldı mı, yoksa insanların sık yaptığı bir şey mi, hiç bilmiyorum…. Film nesnel ve öznel. Renkli sahneler özneldir; siyah beyaz sahneler ise nesnel. Renkli sahneleri birinci şahıs bakış açısı ile yazdım. Senaryoyu okuyan oyuncu için bazı yönlerden oldukça iç karartıcı oldu.”

Oppenheimer poster

- Reklam -

Yapımın oyuncu kadrosunda Cillian Murphy’ye eşlik eden isimler arasında Robert Downey Jr., Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Jack Quaid, Josh Hartnett, Rami Malek, Gary Oldman, Kenneth Branagh, Alden Ehrenreich, Dane DeHaan ve David Dastmalchian yer alıyor.

Oppenheimer filmi 21 Temmuz 2023 tarihinde vizyondaki yerini alacak.

YouTube video

(Fragmanı YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Siz Christopher Nolan’ın renk paletindeki bu tercihi nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, sinema dünyasından son gelişmeler için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: Collider

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mo Yan Konuşma ChatGPT

Nobel Ödüllü Yazar Mo Yan, Ödül Takdim Konuşmasını ChatGPT ile Yazdığını Açıkladı

Benedict Cumberbatch A Complete Unknown Filmi Kadrosu Bob Dylan

Benedict Cumberbatch, Bob Dylan’ın Hayatını Anlatan Filmin Kadrosuna Katıldı