in ,

Çin’de 160 Milyon Yıllık Kan Emici Taşemen Fosili Ortaya Çıkartıldı: Evrim Tarihindeki Bir Boşluk Tamamlanabilir

Çin’de son derece nadir olduğu bilinen 160 milyon yıllık taşemen fosili bulundu. Evrim tarihindeki önemli bir boşluk bu keşif sayesinde giderilebilecek.

Çin Taşemen Fosilleri
- Reklam -
- Reklam -

Çin’de iyi şekilde korunmuş son derece nadir taşemen fosili gün yüzüne çıkartıldı. Bu keşif bilim insanlarının 360 milyon yıl önce ortaya çıkan ilk balık ile bugün okyanuslarda yaşayanlar arasındaki evrimsel boşluğu doldurmalarına katkı sağlıyor.

Bilim insanları Çin’in kuzeyinde 160 milyon yıl öncesine ait “iyi korunmuş” iki taş balığı fosilini gün yüzüne çıkardı. Araştırmacılar yeni bulunan fosiller sayesinde bu tuhaf canlının evrimsel yolculuğu üzerinde yeni çalışmalar gerçekleştiriyorlar.

Taşemenler 360 milyon yıldır varlığını sürdüren bir canlı grubu. En eski balık türleri sadece birkaç santim uzunluğunda ve alglerle besleniyorken Yanliao Biota kaya oluşumunda keşfedilen fosiller çok daha büyüktü. Bu çenesiz, yılanbalığı benzeri yaratıklar avlarına tutunmak, kanını emmek ve hatta etinden parçalar koparmaya yarayan “çok dişli” ağızlara sahipti.

- Reklam -

Paleontolog Feixiang Wu, fosilleri ilk görüşünde son derece etkilendiğini belirtiyor.

Çin Parazit Taşemen Fosili

Çin Bilimler Akademisi’nde araştırmacı olan Wu, Liaoning eyaletindeki bir kaya yığınında, her biri tarih öncesi balık cinslerinin daha önce bilinmeyen çeşitli türlerini ortaya çıkaran fosiller buldu.

Araştırmaya dair yorumlarda bulunan Kanada Doğa Müzesi paleontologu Tetsuto Miyashita, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Dinozorlar çağından kalma, dehşet verici ağız yapısını bu kadar net bir şekilde koruyan başka hiçbir taşemen fosili yoktu.”

Çin’de Bulunan Taşemen Fosilleri Oldukça Nadir

Miyashita’ya göre taşemenlere ait fosil kayıtları oldukça az sayıda ve iyi olmayan örneklerden oluşmaktaydı. Ancak Wu ve meslektaşlarının Nature Communications’ta yayımlanan çalışmalarında belirttiği gibi, “Bu fosil taşemenler, eksiksiz beslenme mekanizması ile beraber mükemmel bir şekilde korunmuştur.” Bu kusursuz korunma, paleontologların, taşemenlerin 160 milyon yıl önce nasıl göründüğü ve ne şekilde evrimleştiğine dair daha net bir tablo elde etmelerine olanak sağlıyor.

Çin Taşemen Fosili Parazit

Yeni tanımlanan iki türden Yanliaomyzon occisor daha büyük ve neredeyse iki metre uzunluğunda. Bu, söz konusu fosilin şimdiye kadar bulunan en büyük taşemen fosili olduğu anlamına geliyor. Y. occisor’un boyutları ortalama 35 ila 61 cm boyutlarındaki modern taşemenlerle daha fazla benzerlik göstermektedir. Bununla birlikte Y. occisor, atalarından birkaç kat daha büyüktü.

- Reklam -

Çalışmada fosilin boyutlarıyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

“Şimdiye dek bulunmuş en büyük taşemen fosili olan Yanliaomyzon occisor, modern türlerle kıyaslandığında en büyükler arasında yer alıyor. Yaşayan yetişkin taşemenlerin vücut büyüklüğü, temel biyolojik özellikleriyle ilişkilidir. Daha büyük ve yırtıcı/parazit türler daha uzaklara göç etme ve daha geniş bir dağılım sağlama, çok daha fazla yumurta bırakma ve tuzlu sulara daha toleranslı olma yeteneğine sahiptir.”

Araştırmacılar, et yemeyi sağlayan ağız parçalarının gelişiminin, boyuttaki bu artışta büyük rol oynamış olduğuna inanıyor.

Araştırmada; daha küçük, eski çağlarda yaşamış taşemenlerin “beslenme fırsatları”nın potansiyel konak canlıların büyük çoğunluğunun kalın pulları veya koruyucu deri örtüsü olması nedeniyle oldukça sınırlı olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, bu ilk taşemenlerin alglerle besleniyor olması muhtemel iken modern taşemenlerin çoğu yırtıcı ve parazit yapılara sahip.

Çin Taşemen Fosili

Parazit olmayan modern taşemen türleri de bulunuyor ancak bunlar yetişkinliğe eriştiklerinde beslenmeyen daha küçük boyutlu tatlı su türlerinden oluşuyor. Bu türler önceden biriktirdikleri besin rezervlerini kullanarak yaşamlarını sürdürmeleriyle biliniyorlar.

Evrim Tarihinde Dönüm Noktası

Taşemen fosil kayıtlarının eksiklerle dolu bir durumda olduğu dikkate alındığında, bu yeni keşifler gerçekten ilgi çekici. Bu ilginçlik, türün evrimsel tarihinde önemli bir dönüm noktasından kalmış gibi görünmelerinden kaynaklanıyor. Taşemenlerin evriminin yol haritası henüz tamamlanmaktan uzak olsa da bu iki yeni türün keşfi büyük bir boşluğu dolduruyor.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Brendan Fraser "Rental Family" Filminde Rol Alacak

“The Whale” ile Oscar Kazanan Brendan Fraser’ın Yeni Projesi Belli Oldu

Beverly Hills Cop 4 - Eddie Murphy

Eddie Murphy, “Beverly Hills Cop 4” ile Axel Foley Rolüne Geri Dönüyor