in ,

Amerikalı Yazar Carter Scholz’un Bilimkurgu Öykülerine Yer Veren “Çingeneler” Kitabı Raflarda

Carter Scholz’un bilimkurgu türündeki öykülerini buluşturan “Çingeneler” kitabı okurla buluşuyor. Eser, Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Çingeneler - Carter Scholz
- Reklam -
- Reklam -

Carter Scholz imzalı Çingeneler kitabı raflardaki yerini alıyor. Eser, Ayrıntı Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri dizisi kapsamında yayımlanıyor.

Amerikalı spekülatif kurgu yazarı Carter Scholz ilk defa Türkçede. 1953 yılında New York’ta doğan Scholz; 1970’li yıllardan beri Kaliforniya’da yaşamaya başladı. Şimdilerde The Inside Men adlı müzik grubunda bebop piyanisti olarak çalan yazar; bilimkurgu türünde verdiği eserlerin yanı sıra New Twilight Zone dizisinin A Small Talent for War bölümünde senarist olarak da görev aldı. Scholz ayrıca Amerikalı yazar ve şair Kenneth Rexroth’un eserleri hakkında da yazılar kaleme almıştı.

Hugo ve Nebula adaylıkları bulunan yazarın orijinal adı Gypsy plus… olan Çingeneler ve Diğer Öyküler kitabı, kendi dilinde ilk defa 2015’te yayımlanmıştı. Eserde bulunan 5 bilimkurgu öyküsüne aynı zamanda Scholz’un Terry Bisson ile yaptığı bir röportaj da eşlik ediyor.

- Reklam -

Çingeneler – Carter Scholz | Arka Kapak Tanıtımı

Çingeneler - Carter Scholz

“Bilimkurgu öyküler ‘barok’tur çünkü onlar, ampirizmin entelektüel çocuklarıdır. Yani açıklama yapmaya ve sınırlı malzeme repertuarlarını bitirip tüketmeye eğilimlidirler.”

Bu kitap yazarın 2002’de yayımlanan “Radiance” üçlemesinden sonraki ilk büyük işidir. Yıldızlararası bir macera olan Çingeneler’in, geleneksel bilimkurgu atmosferini aşan hikâyesiyle kalp kırıklığı ve umudun çarpışmasına şahitlik ediyoruz.

“Çingeneler” Kitabı Hakkında Ne Dediler?

“Aklıma Calvino, DeLillo ve David Foster Wallace geliyor… Scholz analitik, gerçekçi, edebi, hayali ve duygusal olanı birlikte dokuyor.” – Boston Globe

“Scholz’un yazını enerji, zekâ ve kara mizahla bezenmiş.” – Publishers Weekly

“Ülkede Scholz’un yazım tarzıyla eşleşebilecek başka bir yazar daha olduğundan şüpheliyim.” – Karen Joy Fowler

- Reklam -

“Yalnızca entelektüel açıdan kışkırtıcı değil, aynı zamanda duygusal olarak zengin, hatta doygun.” – Washington Post Book World

“Ağırbaşlı, sürükleyici.” – New York Times Book Review

Toplamda 144 sayfadan oluşan eserin çevirmenliği İpek Yardımcı, editörlüğü Efe Pötöy, düzeltisi Barış Özdemir imzalarını taşıyor. Öykü kitabının kapak illüstrasyonu Deniz Ada İncesağır’a, kapak tasarımı Gökçe Alper’e, dizgisi Esin Tapan Yetiş’e ait. Çingeneler, Mart 2024 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Kitabın içindekiler bölümü şu şekilde sıralanıyor:

  • Çingeneler
  • Tanrı’nın Dokuz Milyar Adı
  • Amerika Muafiyet Birleşik Devletleri
  • Sahte Para
  • “Teçhizat. Yemek. Kayalar.”
  • Carter Scholz’un, Terry Bisson ile Yaptığı Röportaj
  • Bibliyografya

Kitap, Ayrıntı Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri dizisinin 13. eseri olma özelliğini taşıyor. Serideki diğer kitaplara buradan göz atabilirsiniz.

Carter Scholz’un Çingeneler kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Türker İnanoğlu 87 Yaşında Hayatını Kaybetti

Ünlü Sinema Yapımcısı ve Yönetmen Türker İnanoğlu Hayatını Kaybetti

Tulsa King 2. Sezon Çekimleri - Sylvester Stallone

Sylvester Stallone, “Tulsa King” 2. Sezon ile Geri Dönüyor: Yeni Sezonda Çekimler Başladı