in ,

Çinli Astronotlar Uzayda Sebze Yetiştirmeye Başladı

Çinli astronotlar, gelecekteki derin uzay keşif planlarının bir parçası olarak Tiangong Uzay İstasyonu’nda sebze yetiştirmeye başladı.

Çinli Astronotlar Uzayda Sebze Yetiştiriyor
- Reklam -
- Reklam -

Çinli astronotlar, özel ekipmanlar kullanarak Tiangong Uzay İstasyonu’nda sebze yetiştirmeyi başardı.

Çinli Shenzhou 16 astronotları, gelecekteki derin uzay keşiflerine yönelik olarak Tiangong Uzay İstasyonu‘nda sebze yetiştirmeye başladı. Misyon komutanı Jing Haipeng ve astronotlar Zhu Yangzhu ile Gui Haichao, geçen mayıs ayının sonlarından bu yana Tiangong’da bulunuyorlar ve istasyonun kontrolünü yeni gelen Shenzhou 17 misyon ekibine devretmeden önce 31 Ekim’de Dünya’ya dönecekler.

Jing ve ekibi, uzayda iki özel ekipman seti kullanarak sebzeleri yetiştirmeye vakit harcadı. İlk ekipman seti haziran ayında işlemeye başladı ve dört parti marul ürünü verdi. İkinci ekipman seti ise ağustos ayında kiraz domatesi ve yeşil soğan yetiştirmek için kullanılmaya başlandı.

- Reklam -

Çin Astronot Araştırma ve Eğitim Merkezi, karşılaştırmaları yapabilmek ve bitkilerin uzayda ve yerde nasıl büyüdüğünü daha doğru bir şekilde analiz edebilmek için Dünya’da replikalar kurdu. Araştırmacılar bu çalışmanın uzun vadeli bir planın bir parçası olduğunu belirtiyor ve derin uzay keşiflerine yardımcı olmayı amaçlıyorlar.

Çinli Astronotlar Uzayda Sebze Yetiştiriyor

Çinli Astronotlar Uzayda Sebze Yetiştirme Teknolojisinin Geleceğe Yönelik Rolünü Açıkladı

Çin Astronot Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden bir araştırmacı olan Yang Renze çalışmayla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Bu sebze yetiştirme aparatı, tüm Çevresel Kontrol ve Yaşam Destek Sistemi’nin [ECLSS] önemli bir parçası ve ilgili teknolojileri doğrulamak için uzayda kullanılmakta. Gelecekte hızlı ve büyük ölçekli yetiştiriciliğe odaklanacağız.

“Sistem, mürettebatlı Ay ve Mars iniş görevlerimizi de içeren derin uzay keşif alanında uygulanabilir. ECLSS’nin önemli bir parçası olarak, yetiştirilen bitkiler fotosentezle havadaki karbondioksiti emerek oksijen üretebilir ve buharlaşma ile suyu yeniden üretebilir ve temizleyebilir.”

- Reklam -

Çinli Astronotlar Uzayda Sebze Yetiştirmeye Başladı

Çin 2030’dan önce Ay’a iki astronot gönderme çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca bir sonraki on yıl içinde “Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS)” adı verilen bir Ay üssü inşa etmeyi planlıyor. Mars’a mürettebatlı iniş ise daha uzak bir hedef olsa da asıl olarak Kızıl Gezegen Çin’in gelecekteki uzay uçuşlarının hedeflerinden biri olarak gösteriliyor.

Daha önce yapılan bir çalışmada bilim insanları Mars’ta hayatta kalabilmek için yetiştirilmesi gereken ilk bitkinin yonca olduğunu açıklamışlardı.

Uzayda sebze yetiştirmek fikrine siz nasıl yaklaşıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Oksijen olmadan başardılarsa bu Çinlilerden korkarım artık.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

GTA 6 Geliyor - Rockstar Games

“GTA 6” Bekleyişi Sona Eriyor: Rockstar Games’ten Resmi Açıklama Geldi

Ghostbusters: Frozen Empire Fragmanı Yayınlandı

Yeni Hayalet Avcıları Filmi “Ghostbusters: Frozen Empire”dan İlk Fragman