in , ,

Pompeii’de ‘Dünyanın En Eski Pizzası’ Bulundu: 2.000 Yıllık Fresk, Günümüz Pizzasının Atasını Gösteriyor

Dünyanın en eski pizzası ortaya çıktı. Pompeii harabelerinde keşfedilen 2.000 yıllık fresk, tarihteki en eski pizzanın varlığını işaret ediyor.

Dünyanın En Eski Pizzası - Pompeii
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın en eski pizzası İtalya’da yapılmış. Pizzaya ev sahipliği yapan fresk, geleneksel pizza yapma sanatının UNESCO tarafından koruma altına alındığı Napoli kentinden yalnızca 23 kilometre uzaklıktaki Pompeii harabelerinde keşfedildi.

MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla yerle bir olan Pompeii kentinde arkeolojik kazılar devam ediyor. Geçen mayıs ayında, yanardağ patlamasından korunmak için fırına saklanan üç kişinin iskeletine ulaşılmıştı.

Şimdi ise pizzanın tarihini şekillendiren yeni bir keşfe imza atıldı. Arkeologlar, Pompeii’de ortaya çıkarılan 2.000 yıllık bir freskin modern pizzanın “uzak bir atasını” gösterdiğini öne sürdü.

- Reklam -

Sanat eseri, bir kazı sırasında antik bir evin duvarında keşfedildi. Çizimde domates ve mozzarella gibi pizzanın ikonikleşmiş malzemelerinin yer almadığı görülüyor. Onların yerine yassı focaccia ekmeğinin baharatlarla terbiye edildiği anlaşılıyor.

Dünyanın En Eski Pizzası Pompeii Kentinde Yapılmış Olabilir

Freskteki tasvirde gümüş tepsiye yerleştirilmiş bir kadeh şarap ve yanında kuru meyveler de öne çıkan objeler arasında yer alıyor. Resim, bitişiğinde fırın bulunan bir evin salonunda keşfedildi.

Yaklaşık 2.000 yıl önce küller altında kalan Pompeii kenti, 16. yüzyılda keşfedilmiş olmasına rağmen bölgedeki arkeolojik çalışmalar ancak son dönemlerde sıklaştırılabildi.

Pompeii - En Eski Pizza

Ocak ayından bu yana, yıllarca süren çürüme ve ihmali durdurmak için tasarlanmış bir dizi arkeolojik faaliyet gerçekleştirildi. Bu durum da bölgeden birbiri ardına yeni haberler gelmesine neden oldu. Geçen nisan ayında, Pompeii’nin komşu kenti Herkulaneum’dan da yıkımın gücünü gösteren çeşitli bulgulara rastlanmıştı.

- Reklam -

İtalyan Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano yaptığı açıklamada, “Pompeii şaşırtmaktan asla vazgeçmiyor, her zaman yeni hazineler ortaya çıkaran bir tabut,” ifadelerini kullandı.

Pompeii’deki arkeolojik parkın müdürü Gabriel Zuchtriegel’e göre bu sanat eseri insanlığa mütevazı yiyeceğin geldiği noktayı hatırlatıyor. Zuchtriegel, Güney İtalya’da ‘fakir’ sofralar için yapılan bir yemeğin; yıllar içerisinde yıldızlı restoranlarda servis edilen bir yiyeceğe nasıl dönüştüğünü işaret ediyor.

Pompeii - Dünyanın En Eski Pizzası

Neredeyse üçte biri küller altında olan Pompeii, her geçen gün yeni keşiflere ev sahipliği yapmayı sürdürüyor.

Sizin bu freske dair değerlendirmeleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla arkeoloji haberi için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Sky News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Futurama 8. Sezon Fragmanı Yayınlandı

Futurama’nın Yıllar Sonra Gelen Yeni Sezonundan İlk Fragman

Julian Sands Hayatını Kaybetti

Dağda Bulunan İnsan Kalıntıları Julian Sands’e Ait Çıktı: Ünlü Oyuncunun Hayatını Kaybettiği Kesinleşti