in , ,

Embracer’ın “Yüzüklerin Efendisi”nin Hakları için Ne Kadar Ödediği Ortaya Çıktı: Tahmin Edilenin Yalnızca 5’te 1’i

Embracer Group’un Yüzüklerin Efendisi markasının uyarlama hakları için ne kadarlık parayı gözden çıkardığı belli oldu.

Embracer Group - Yüzüklerin Efendisi Hakları için Ne Kadar Ödedi?
- Reklam -
- Reklam -

Embracer Group’un J.R.R. Tolkien’in dünyaca ünlü fantastik kurgu dünyası Yüzüklerin Efendisi için ödediği para ortaya çıktı.

The Saul Zaentz Company bünyesinde bulunan Yüzüklerin Efendisi ile Hobbit serilerinin film ve oyun haklarının satışa çıkarıldığı 2022 yılının şubat ayında konuşulmuştu. Açık artırma usulü yapılacak satışta ortaya atılan miktar ise 2 milyar doları buluyordu. Nihayetinde serinin adaptasyon haklarını elinde bulunduran Middle-earth Enterprises, Ağustos 2022’de İsveç merkezli oyun şirketi Embracer Group’a satıldı.

Son birkaç yıldır oyun dünyasında yaptığı devasa satın almalarla gündeme gelen Embracer Group, Tomb Raider’ı da çatısı altında barındıran Crystal Dynamics’i ve çizgi roman yayıncısı Dark Horse gibi önemli markaları bünyesine katmayı bilmişti.

- Reklam -

Çoğunlukla anlaşma bedellerini açıklamayan şirket, Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit için de farklı bir politika uygulamamıştı. Ancak aradan geçen yaklaşık bir yılın ardından Embracer’ın bu IP için ne kadar para ödediği belli oldu.

Embracer Group, Yüzüklerin Efendisi Haklarını Oldukça ’Uygun’ Bir Fiyata Almış

Şirket, Saul Zaentz Company’den Middle-Earth Enterprises’ı satın almak için 4,2 milyar İsveç Kronu (bugünün kuruyla 395 milyon dolar) harcadığını doğruladı.

Satın almanın gerçekleştiği dönemdeki tahminler; filmlerin, video oyunlarının, masa oyunlarının, ticari ürünlerin, tema parklarının ve sahne yapımlarının dünya çapındaki haklarını içeren hakların değerinin 2 milyar dolara kadar çıkabileceğini öngörüyordu.

Gerçekte ise konuşulan miktarın yalnızca 5’te 1’ine bu anlaşmanın tamamlandığı ortaya çıktı.

Embracer Group- Yüzüklerin Efendisi Hakları

Bu karşılık Amazon, Prime Video’da yayınladığı Güç Yüzükleri dizisi için doğrudan Tolkien’in ailesinden aldığı uyarlama hakları için 250 milyon dolar harcamıştı. Orta Dünya’nın dizi uyarlaması, Saul Zaentz Company’nin sahip olmadığı sınırlı sayıdaki Tolkien hakları arasındaydı.

Öte yandan Amazon Games de Yüzüklerin Efendisi’ne dayanan devasa bir çok oyunculu çevrimiçi oyun için Embracer ile kendi anlaşmasına imza atmıştı.

- Reklam -

Embracer Son Dönemlerde Yeniden Yapılandırılmıştı

Middle-Earth Enterprises’ın satış fiyatı dün yayınlanan Embracer’ın yıllık raporunda açıklanırken, bu duyuru oyun grubunun işten çıkarmalar, oyun stüdyolarının kapatılması, konsolidasyon ve yeniden yapılanmayı da içeren agresif bir maliyet düşürme programını açıklamasından yalnızca bir hafta sonra yapılmış oldu.

Embracer yıllık raporunda önemli bir anlaşmayı noktalayamadıklarını, bu sebeple de bazı düzenlemeler yaptıklarını kaydederken, “Ne yazık ki, oyun endüstrisi için yeni bir ölçüt oluşturacak çığır açan bir stratejik ortaklık anlaşması beklenmedik bir şekilde gerçekleşmedi,” ifadesini kullandı.

Yüzüklerin Efendisi Açık Dünya Oyunu - Amazon Games

Embracer ayrıca Middle-Earth Enterprises’ı satın almasının 2,9 milyar İsveç Kronu (267 milyon dolar) tutarında “nakit akışını etkilediğini” de kabul etti.

Şubat ayında Embracer, New Line Cinema ve Warner Bros Pictures ile Tolkien’in eserlerine dayanan “birden fazla uzun metrajlı filmi” kapsayan çok yıllı bir anlaşma yaptığını açıklamıştı.

Siz bu anlaşma ve ödenen miktar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, eğlence dünyasından daha fazla içerik için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Variety

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Simpsons Titanik Enkazı Denizaltı Kehaneti

“The Simpsons”tan Bir İsabetli ‘Kehanet’ Daha: Titanik Enkazında Kaybolan Denizaltı Öngörüsü

Jensen Ackles Batman'i Canlandırabilir

Jensen Ackles Yeni DC Sinematik Evreni’nde Batman’i Canlandırmak İstediğini Söyledi