in ,

Aylin Sökmen’in Yeni Kitabı “#EvdekiAlgortima” Okurla Buluşuyor

Aylin Sökmen’in üçüncü kitabı “#EvdekiAlgortima” raflardaki yerini alıyor. Eser, Edisyon Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

#EvdekiAlgortima - Aylin Sökmen
- Reklam -
- Reklam -

Aylin Sökmen imzalı #EvdekiAlgortima okurla buluşmaya başladı. Bilimkurgu temalarına da yer veren eserin yayımcılığını Edisyon Kitap üstleniyor.

Son olarak 2020 yılında Kendinde Değilsin adlı romanıyla adından söz ettiren Sökmen, üçüncü kitabı #EvdekiAlgortima ile bu defa sosyal bilimkurgu temalı bir eserle raflara çıkıyor.

1979 yılında İstanbul’da doğan Aylin Sökmen, Virginia Üniversitesi’nde Ekonomi ve Fransız Dili Edebiyatı alanlarında eğitim aldı. Yazı ve öyküleri Varlık, IAN edebiyat, Notos, XOXOtheMag, altZine, Artful Living, 212 magazine ve Trendeki Yabancı mecralarında yayımlanan Sökmen, 2007 yılında Bitmeyen başlıklı öyküsüyle altKitap Öykü Ödülü’ne layık görüldü.

- Reklam -

Dalında Öyküler ve Kadınların Yüzü-Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Kadın Yazar projelerine de dahil olan yazarın ilk kitabı Salt Okunur 2009’da yayımlandı.

Sökmen’in son eseri #EvdekiAlgortima, gerçeklik algısını yavaş yavaş kaybetmeye başlayan bir karakterin yolculuğunu takip ediyor.

#EvdekiAlgortima – Aylin Sökmen | Arka Kapak Tanıtımı

#EvdekiAlgortima - Aylin Sökmen

Kentli insanların yapaylaşan ilişkilerinde yaşadıkları açmazlara odaklanan #EvdekiAlgoritma, bu açmazları çözmek için başvurulan yöntemlere ince bir alayla yaklaşıyor.

Aylin Sökmen, bireyler üzerinden toplumsal bir eleştiri yaparken internetin hayatımıza etkisi, ilişki ve alkol bağımlılığı gibi konuları irdeliyor. Bireylerin yabancılaşmasını incelikle kâğıda döküyor.

- Reklam -

Gerçekle gerçeküstünün iç içe geçtiği kitapta yazar, mizahı ve anlatım gücünü iyice öne çıkarıp okuru düşünceler ve eylemler arasında bir algoritmaya sıkıştırıyor.

“Artnet Güvenlik olarak hedefimiz bir olayın yaşanmasını beklemek ve sonrasında hayıflanmak değil, olayları önlemektir. Güvenlik sistemimiz şüpheli durumları (ayrılık, kayıp, boşanma, ölüm gibi) teşhis etmek suretiyle anında eyleme geçmeyi hedefler. Günümüz koşullarında sür(e)meyen ilişkilerin ardından bireyin hangi nedenlerden dolayı korunmaya ihtiyacı olduğu, yapılan özel ev ziyaretleri sonucunda tespit edilmektedir. Kişinin fiziksel ve ruhsal güvenliği, risk aktörlerine bağlı olarak, oturduğu evin detaylı incelenmesi sonucunda yerleştirilen koruma sistemiyle güvence altına alınır. Sözleşme imzalandıktan sonra en geç…”

Toplamda 112 sayfadan oluşan romanın editörlüğünü Ercan Gülmez üstleniyor. Eser Kasım 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Aylin Sökmen’in son kitabı #EvdekiAlgortima hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni çıkan kitap haberleri için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for starmaster starmaster dedi ki:

    #EvdekiAlgoritma, Aylin Sökmen’in üçüncü kitabı ve ikinci romanı. Kitap, boşanmış ve alkol bağımlısı bir kadının, evine kurulan gizemli bir cihaz sayesinde hayatını değiştirmeye çalışmasını konu alıyor. Roman, bireyin yabancılaşması, toplumsal baskılar, dijital dünyanın etkileri gibi güncel sorunlara değinirken, yer yer gerçeküstü öğeler içeren kısa bölümlerden oluşuyor.

    Kitabın en güçlü yanı, ana karakterin iç dünyasını ve yaşadığı çatışmaları okura hissettirmesi. Yazar, kadının alkol bağımlılığından kurtulma sürecini, evdeki algoritmanın yönlendirmeleriyle nasıl ilerlediğini, zaman zaman gerçeklikle hayal arasında gidip geldiğini, kendini yeniden tanımlama çabasını akıcı bir dille anlatıyor. Kadının evlilik, çocuk, annelik, aile gibi konularda yaşadığı bunalım ve yalnızlık duygusu, toplumun normlarına uymayan bireylerin karşılaştığı zorlukları yansıtıyor.

    Kitabın zayıf yanı ise, evdeki algoritmanın işleyişi ve amacı hakkında yeterli açıklama yapılmaması. Cihazın nereden geldiği, nasıl çalıştığı, kadının bilincine nasıl müdahale ettiği, ne tür bir teknolojiye dayandığı gibi sorular, okurun kafasında cevapsız kalıyor. Ayrıca, cihazın kadına sunduğu seçeneklerin, onun gerçekten istediği şeyler olup olmadığı da tartışmaya açık. Bu da, kitabın sonunu tatmin edici bulmayan okurların sayısını artırabilir.

    Kitabı, diğer eserlerle karşılaştırmak gerekirse, yazarın ilk romanı “Kendinde Değil Gibisin” ile benzer temaları işlediğini söyleyebiliriz. Her iki romanda da, bireyin kendini bulma arayışı, toplumsal normlara uyma baskısı, yabancılaşma, alkol bağımlılığı gibi konular ön planda. Ancak, “#EvdekiAlgoritma” daha çok dijital dünyanın hayatlarımıza etkisine odaklanıyor. Bu açıdan, kitap, Dave Eggers’ın “The Circle” veya George Orwell’ın “1984” gibi distopik romanlara da göndermeler yapıyor.

    Kitabın okura vermek istediği mesaj, bence, bireyin kendi özgürlüğünü ve mutluluğunu araması gerektiği. Evdeki algoritma, kadına bir yol gösteriyor, ama onun kararlarını vermiyor. Kadın, kendi hayatını değiştirmek için çaba gösteriyor, kendi seçimlerini yapıyor, kendi sorumluluklarını alıyor. Kitap, bize, hayatımızı başkalarının beklentilerine göre değil, kendi isteklerimize göre yaşamamız gerektiğini hatırlatıyor.

    Kitabı, modern hayatın getirdiği sorunlara ilgi duyan, gerçekçi ve sürükleyici bir roman okumak isteyen, Aylin Sökmen’in üslubunu seven okurlara tavsiye ederim. Kitabı okuduktan sonra, hayatımızda neleri değiştirmek istediğimizi, nelerden vazgeçebileceğimizi, nelerden mutlu olduğumuzu düşünmemiz gerektiğini hissettim. Kitap, bana, kendi hayatımın algoritmasını kendim yazmam gerektiğini öğretti.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Alita: Battle Angel 2

“Alita: Battle Angel 2” Filmi Yolda Olabilir: Jeff Fahey’den Umutlandıran Açıklama

İşte 2023'ün En Çok Okunan 8 Mangası

Shonen Jump Dergisi 2023’ün En Çok Okunan 8 Mangasını Duyurdu