in ,

Ortaçağ Japonya’sından Kalma ‘Fare Düğünü Ziyafeti’ Parşömeni, Eski Yemek Tariflerine Işık Tutuyor

“Fare Düğünü Ziyafeti” adlı bu Ortaçağ parşömeni Japon mutfağının tarihine dair önemli ve ilginç detaylar saklıyor.

Fare Düğünü Ziyafeti Parşömeni Japon Mutfağına Işık Tutuyor
- Reklam -
- Reklam -

Eski bir parşömen belki de bugünün en sevimli ve tuhaf konularından birini ele alıyor: Fare Düğünü Ziyafeti. 1550 ile 1650 yılları arasında Ortaçağ Japonya’sında çizilen Nezumi no soshi emaki (Resimli Fare Masalı), kemirgenlerin görkemli bir düğün ziyafeti için hazırlıklarını gösteriyor ve aynı zamanda antik Japonya’da yemek hazırlığının cinsiyetler arasında nasıl paylaşıldığını ortaya koyuyor.

New York Halk Kütüphanesi’nde bulunan bir kopyası üzerinde çalışan gıda tarihçisi Profesör Eric Rath, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:

“Ortaçağ ve erken modern Japonya’da fareler hakkında birçok hikâye yazıldı ve bunlardan birçoğu resimlerle metni birleştiren parşömenler hâline geldi. Ancak bu örneği diğerlerinden farklı kılan şey, yemek pişirme sahnelerinin detaylı olarak tasvir edilmiş olması. Bu döneme ait yemek pişirme sahnelerini gösteren sadece bir başka parşömen daha var.”

- Reklam -

Rath, fareleri insan rollerini üstlendikleri şekilde tasvir eden parşömenin, Japon toplumunun bir temsili olarak okunabileceğini açıklıyor.

“Yani sanatçıların fareleri bir ziyafet için hazırlarken nasıl tasvir ettikleri, 16. yüzyılda elit evlerin mutfaklarının iş bölümü ve iş akışı hakkında içgörüler sunuyor: Bu çok az görsel kaynağı olan bir dönem.”

Fare Düğünü Ziyafeti Parşömeni: Ortaçağ Japonya’sında Yemek Hazırlığı ve Toplumsal İş Bölümü

Fare Düğünü Ziyafeti Parşömeni Japon Mutfağına Işık Tutuyor

Parşömen sınıf ayrımı ve toplum hakkında genel bir bakış sunmanın ötesinde aynı zamanda çok özel sırlar da paylaşıyor. Rath konuya dair şunları açıklıyor:

“1500’lerin sonlarının önde gelen kültürel etkileyicilerinden biri, çoğu kişi tarafından Japonya’nın çay seremonisinin mucidi olarak kabul edilen çay ustası Sen no Rikyu’du. Bu parşömenin içinde, bir fare şeklinde bir kameo olarak yer alıyor. Görünüşe göre bu kemirgenler de en az insanlar kadar sake içmeyi seviyorlarmış!”

Rath’a göre ne modern ne de ortaçağ Japonya’sında farelerle yemek pişirme arasında özel bir bağlantı bulunmuyor.

- Reklam -

“Bugün mutfağın içinde bir fare görmeyi kimse istemez. Aynı şey ortaçağ Japonya’sı için de geçerliydi. Fareler yemek tüketen canlılardır ve onlar hakkındaki hikâyeler çoğunlukla onların iştahları ile ilgilidir. İncelediğim resimli parşömenin fare karakterlerinden bazıları Tobei Fasulye Aşığı, Kötü Taro Obur ve Kuranojo Pirinç Çiğneyici gibi isimlere sahipti.”

Farelerin Şefliği: Ortaçağ Japonya’sındaki Gastronomik Keşifler

Ortaçağ Japonya’sından Kalma ’Fare Düğünü Ziyafeti’ Parşömeni, Eski Yemek Tariflerine Işık Tutuyor

Ancak bu parşömen fareleri tüketiciler olarak değil, üreticiler olarak tasvir ediyor. Bir fare lordunun insan bir bireyle evlenmek istediği bir hikâyeyi anlatıyor ve bu da bir şogun askeri lider tarzında büyük ve karmaşık bir düğün ziyafeti gerektiriyor. Rath son olarak şunları ekliyor:

“Düğün, uzman fare şeflerin görevlerini üstlendiği büyük bir ve karmaşık bir ziyafeti gerektiriyordu. Bu da 16. yüzyılın elit evlerindeki mutfakların iş bölümü ve iş akışı konusunda ilginç bilgilere yol açıyor. O dönemde çok az görsel kaynak bulunuyordu. Bu, Ratatouille filmindeki fareye benzeyen ortaçağ Japonya’sının özel eğitimli erkek (fare) şeflerinin prestijli görevleri üstlendiğini öğrenmemizi sağlıyor.”

Fare Düğünü Ziyafeti ile ilgili ilginç çalışmanın tam sonuçları Gastronomica: Food and Culture Journal dergisinde yayımlandı.

Sizler de Fare Düğünü Ziyafeti hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Express

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Theia'nın Kalıntıları Dünya'nın Derinliklerinde Olabilir

4,5 Milyar Yıl Önce Dünya’ya Çarptığı İnanılan Theia’nın Kalıntıları Dünya’nın Derinliklerinde Yatıyor Olabilir

Gecede Bir Çığlık: Nilüfer Kuyaş Kitabı Çıktı

Nilüfer Kuyaş 8 Yıllık Aranın Ardından Yeni Romanı “Gecede Bir Çığlık” ile Okurun Karşısına Çıkıyor