Bilim insanları, “Güneş’i karartmak” ve “Güneş jeomühendisliği” olarak da bilinen Güneş ışınlarını uzaya geri yansıtma fikrinin, iklim değişikliğiyle mücadelede tehlikeli ve etkisiz bir dikkat dağıtıcı olduğunu söylüyor. Bu tür müdahalelerin öngörülemeyen iklim değişiklikleri, biyolojik çeşitlilik kaybı ve gıda güvenliğine tehditler gibi ciddi ve geri döndürülemez sonuçları olabileceği belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) başlangıçta güneş radyasyonu modifikasyonunun fayda ve risklerini değerlendirmek üzere bir uzman grubunun toplanmasını önerdi. Ancak bu tartışmalı konuda fikir birliğine varılamaması üzerine önerge kısa süre önce geri çekildi. Özellikle bazı Küresel Güney ülkeleri, insan kaynaklı iklim değişikliği risklerinin zaten çok önemli olduğunu ileri sürerek bu teknolojilerin “kullanılmamasını” savundu.
Güneş’i Karartmak Olarak da Bilinen Proje Tam Olarak Nedir?
Güneş jeomühendisliği, sera gazlarının etkilerini azaltmak için güneş ışığının bir kısmını uzaya geri yansıtmayı amaçlayan bir dizi teknolojiden oluşur. Bu, stratosfere aerosoller püskürtmek veya deniz bulutlarını parlatmak gibi yöntemlerle yapılabilir. Ancak bilim insanları Güneş ışınlarını geri yansıtmanın, Pandora’nın Kutusu’nu açmak gibi olabileceğini iddia ediyor.
Peki bu yöntem neden tehlikeli? Güneş jeomühendisliği, Dünya’daki kırılgan iklim sistemi için önemli bir risk oluşturuyor. Potansiyel tehlikeler arasında öngörülemeyen iklim değişiklikleri, biyolojik çeşitlilik kaybı ve gıda güvenliğine dair tehditler yer alıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Korkutan Araştırma: İklimin Yıkıcı ‘Kıyamet Döngüleri’ Sadece 15 Yıl Uzakta Olabilir
The Conversation’daki makaleye göre Güneş ışığının yansıtılacak miktarını ve zamanını kontrol etmek son derece zor. Bu da beklenmedik ve şiddetli hava olaylarına yol açabilir. Atmosfere püskürtülen aerosoller ve deniz bulutlarını parlatmak için kullanılan kimyasallar, okyanuslar ve ormanlar gibi ekosistemlere zarar verebilir. Daha da önemlisi kuraklık ve sel gibi aşırı hava olayları, tarımsal üretime zarar vererek gıda kıtlığına yol açabilir. Ayrıca yaklaşık iki yıl önce bu tarz bir planın sıtma vakalarının artmasına neden olabileceği de belirtilmişti.
Güneş’i Karartmak İklim Krizine Tehlikeli Bir Çare mi?
61 ülkeden 500’den fazla bilim insanı 2022 yılından bu yana güneş jeomühendisliği konusunda uluslararası bir kullanım yasağı anlaşması yapılması çağrısında bulunan açık bir mektup imzaladı. Mektup, küresel emisyonları azaltmaya odaklanmanın acil bir ihtiyaç olduğunu ve bu teknolojileri etkin bir şekilde düzenleyecek küresel bir yönetişim sisteminin eksikliğine dikkat çekiyor.
İklim krizi acil bir sorun olsa da Güneş’i karartmanın bir çözüm olmadığı konusunda yüzlerce bilim insanı hem fikir durumda. Bu tür riskli ve belirsiz müdahaleler yerine fosil yakıt kullanımını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak gibi sürdürülebilir çözümlere odaklanmak çok daha önemli hâle geliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İklim Krizini Durdurma Fikirlerine Bir Yenisi Eklendi: Ay Toprağını Uzaya Saçmak
Bilim insanlarının Güneş’i karartmakla ilgili yaptığı uyarıları sizler nasıl yorumluyorsunuz? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!