in ,

Haydut Gezegenlerin Gizemli Radyo Sinyalleri Yaydığı Tespit Edildi

James Webb Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen ‘haydut gezegenler’, bilim insanlarının açıklayamadığı radyo sinyalleri yayıyor.

Haydut Gezegenler Gizemli Radyo Sinyalleri Yayıyor
- Reklam -
- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu, Orion Bulutsusu’ndaki haydut gezegenler tarafından yayılan gizemli radyo sinyallerini ortaya çıkardı.

James Webb Uzay Teleskobu 2023 yılında bir ana yıldızın yörüngesinde dönmeyen ve serbest olarak uzayda süzülen yüzlerce haydut gezegenin olduğunu ortaya çıkartmıştı. Şimdi gökbilimciler bu gezegenlerden bir çiftinin esrarengiz, yorumlanması zor radyo sinyalleri üretiyor olabileceğini keşfetti.

Gökbilimcilerin odak noktası olan Orion Bulutsusu’nda yer alan ve Jüpiter kütleli ikili cisimler (JuMBO) olarak tanımlanan bu haydut gezegenler, gezegen oluşumuna ilişkin yerleşik teorilere meydan okuyor. İlginç bir şekilde bu JuMBO’ların yaklaşık 80 tanesi çiftler halinde bulunmakta ve birbirlerinin yörüngesinde Dünya-Güneş mesafesinin 25 ila 400 katı arasında değişen mesafelerde dönmekte. Bu olgu, bu varlıkların gerçek gezegenler mi yoksa gezegenler ile kahverengi cüceler arasındaki çizgide yer alan yeni gök cisimleri mi olduğunu tartışan bilim insanlarını şaşırtıyor.

- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu’nun genç gezegenler tarafından yayılan kızılötesi radyasyonu tespit etme yeteneğini kullanan araştırmacılar, JuMBO’lar tarafından yayılan radyo sinyallerini araştırarak gizemi  çözmeye çalıştı. Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi Radyo Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü’nde fahri profesör olan çalışmanın başyazarı Luis Rodríguez, kozmik nesnelerin kimliklerine ışık tutmak için farklı radyo emisyon modellerini keşfetme ihtiyacını dile getirdi.

Haydut Gezegenler Orion Bulutsusu

Orion Bulutsusu’ndaki Haydut Gezegenlerin Radyo Sinyalleri Uzaylılar Tarafından Gönderilmiyor

ABD Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi (NRAO) tarafından tutulan arşivleri inceleyen araştırmacılar, JuMBO’lar arasında benzersiz bir çift tespit etti: JuMBO 24. Benzerleri arasında en ağırı olan bu tuhaf ikili, sıkı bir yörünge konfigürasyonu sergiledi. On yıllık verilerin analizi, frekansları 6 ila 10 gigahertz arasında değişen ve çeyrek ton TNT’ye eşdeğer bir güce sahip sabit sağlam radyo dalgalarını ortaya çıkardı. Sinyaller manyetik alanların önemli bir göstergesi olan dairesel polarizasyondan yoksundu.

Ekip beklentilerin aksine sinyallerin tipik olarak gezegenler tarafından üretilenlerle aynı hizada olmadığını tespit etti. Rodríguez, dairesel polarizasyonun olmamasının, sinyallerin JuMBO 24’a kesin olarak atfedilmesinin önünde bir engel olduğunu vurguladı. Araştırmacılar kahverengi cüceler veya pulsarlar gibi olasılıkları eleyerek geleneksel açıklamaları reddetti ve JuMBO 24’un arkasındaki bir nesneden kaynaklanan sinyallerin olasılığını en aza indirdi.

- Reklam -

İlginizi Çekebilir: Sıra Dışı Yanlarıyla İnsana Evrenin Tuhaflıklarını Gösteren 10 Gezegen


Haydut Gezegenler Gizemli Radyo Sinyalleri

Rodríguez merak uyandıran gizeme rağmen, sinyallerin uzaylılardan gelmediğini de sözlerine ekledi. “Her iki bileşenin de benzer seviyelerde yayılması doğal bir mekanizmayı destekliyor,” diye açıkladı. Araştırma ekibi şu anda New Mexico’daki NRAO’nun Çok Büyük Dizisini kullanarak serbest yüzen gezegenlerden ek veri toplamak için onay bekliyor ve radyo sinyallerinin kökenlerini daha fazla araştırma ortaya çıkana kadar belirsizlik içinde tutuyor.

Haydut gezegenlerden yayılan bu gizemli radyo sinyalleri konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilimsel içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Oshi no Ko Animesinin Live-Action Filmi ve Dizisi Geliyor

Popüler Anime “Oshi no Ko” Live-Action Filme ve Diziye Uyarlanıyor

The Witcher 3 Hikayesi Devam Çizgi Roman - Corvo Bianco

“The Witcher 3”ün Hikâyesi Yeni Çizgi Roman Serisi “Corvo Bianco” ile Devam Ediyor