in ,

Japonya’da Bir Kazı Alanında 2.000 Yıllık Geçmişe Sahip 100.000 Madeni Para Bulundu

Japonya’da yaklaşık 2.000 yıllık geçmişe sahip olan Çin kökenli madeni para istifi ortaya çıkartıldı. 100.000 sikkenin bulunduğu kazı alanında araştırmalar sürüyor.

Japonya'daki Kazıda 100.000 Madeni Para Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Japonya’da fabrika kurulması planlanan bir arsada gerçekleştirilen kazı çalışmasında 100.000 adet madeni sikke ortaya çıkartıldı.

Kazı çalışmaları Japonya’daki Maebashi şehrinin Sosha köyündeki arkeolojik alanda gerçekleşti. Bu alanda yapılan keşif sonucunda Çin kökenli ve 2.000 yıldan daha eski olan nadir paraların yer aldığı devasa bir koleksiyon ortaya çıkarıldı. Çalışmalar Sojamachi bölgesindeki yeni bir fabrikanın inşaatı nedeniyle başlatılmıştı. Araştırmacılar bu sırada beklenmedik bir sürprizle karşılaşarak antik zamanlardan kalma binlerce sikkeyi gün yüzüne çıkarttı.

Ortaya çıkan madeni para koleksiyonu arasında M.Ö. 175 tarihine ait Çin’in ilk birleşik parası olan “Ban Liang” da bulunuyor. Aynı zamanda yedinci ile on üçüncü yüzyıllar arasına tarihlenen diğer paralar da mevcut. Paralar yaklaşık 100’lük gruplar halinde özenle düzenlenmiş ve “sashi” adı verilen hasır ipleriyle bağlanmıştı.

- Reklam -

O dönemdeki nüfuzlu kişilere ait gösterişli evlere yakın bir konumda bulunan bu bölge, olası bir savaşa karşı bir önlem olarak bu paraların hızlı bir şekilde gömülmesine neden olmuş olabilir.

Japonya’daki Kazıda 100.000 Madeni Para Bulundu

Kazı alanında çıkartılan madeni paralar, yaklaşık olarak 60 santimetre yüksekliğinde ve bir metre genişliğindeki bir alanda keşfedildi. Bu alanda tamı tamına 1.060 adet sashi demetinin bulunduğu ortaya çıktı. Bazı demetler pirinç samanı halı izleriyle düzenlenmiş, içlerinde 10 sashi bulunan ve yaklaşık bin sikkeye karşılık gelen yapılar hâlindeydi.

Japonya’daki Gunma Eyaleti’nde Tarihi Zenginlik: Binlerce Yıllık Antik Sikke Koleksiyonu Ortaya Çıktı

Bulunan 334 sikke üzerinde yapılan kapsamlı bir inceleme, 44 farklı para türünden oluşan şaşırtıcı bir çeşitliliği ortaya çıkardı. Bu sikkeler Çin’in Batı Han Hanedanlığı döneminden başlayarak Güney Song Hanedanlığı dönemine kadar uzanan bir zaman dilimi içerisinde üretilmişti.

Japonya’nın Gunma Eyaleti’nde bulunan madeni para hazinesinin incelenmesi sonucunda, 334 sikkenin 44 farklı para birimi tipini temsil ettiği belirlendi. Paralar, Çin’in Batı Han Hanedanlığı döneminden başlayarak Güney Song Hanedanlığı dönemine kadar uzanıyor. En eski madeni para olan “Ban Liang”, M.Ö. 175 tarihine dayanıyor ve 2,3 cm çapında, merkezde 7 mm kare delik ve 1 mm kalınlığında bir yapıya sahip. Sikkenin solunda “liang”, sağında ise “ban” yazıları yer alıyor.

- Reklam -

Japonya’daki Kazıda 100.000 Madeni Para Bulundu

Bu hazinedeki en son madeni paraların 1265 yılında Güney Song Hanedanlığı döneminde basılmış olması, uzmanların bu sikkelerin çalkantılı Kamakura döneminde (1185-1333) saklandığına inanmasına yol açıyor. Ancak bu tarihlemeler ön araştırmalara dayalı olduğu için ek araştırmalarla daha net bir tarih belirlenebilir.

Arkeolojik alan Sosha mezar höyüklerini, San’o Tapınağı Kalıntılarını ve Ueno Kokubunji Tapınağı’nı içeren yaklaşık bir kilometrekarelik bir alana yayılmış durumda. Bu durum bölgenin geç Kofun döneminden Ritsuryo dönemine kadar olan süreçteki önemini gösteriyor.

Japonya’daki Kazıda 100.000 Madeni Para Bulundu

Japonya’da bulunan binlerce madeni para hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Arkeo News

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mal Sayımı: Erlend Loe'den Yeni Kitap

“Doppler”ın Yazarı Erlend Loe’nin “Mal Sayımı” Romanı Türkçe Raflarında

Doctor Who'daki Dalek Irkının Kökeni Aydınlatıldı | Video

“Doctor Who”nun 60. Yılına Özel Yayınlanan Yeni Kısa Film Dalek Irkının Kökenine Dair Bir Gizemi Aydınlatıyor