in ,

Kara Deliklerin Dünya’ya Tahmin Edilenden Çok Daha Yakın Olduğu Ortaya Çıktı

Yeni bir araştırma Samanyolu Galaksisi’nde sessizce gizlenen kara deliklerin Dünya’ya çok daha yakın olabileceğini ortaya koyuyor.

Kara Delikler Dünya'ya Tahmin Edilenden Daha Yakın Olabilir
- Reklam -
- Reklam -

Kara delikler evrenin en gizemli ve korkutucu oluşumlarından biri olarak biliniyor. Genellikle görünmeyen bu kozmik canavarların varlıkları sadece aktif olduklarında anlaşılıyor. Ancak son bir araştırma bazılarının Dünya’ya çok daha yakın olabileceğini gösteriyor.

Samanyolu’nda şu ana kadar keşfedilen 20 yıldız kütleli kara delik bulunuyor. Ancak galaksimiz tahmini olarak 10 milyon ile 1 milyar arasında daha fazla küçük kara delik barındırıyor olabilir. Şimdiye kadar bunların nerede olduğu ve ne kadar yakın oldukları gizemini koruyordu. Son yapılan bir araştırma bu gizemi aydınlattı.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlanan makaleye göre bir araştırma ekibi, 150 ışık yılı uzaklıktaki Boğa yıldız kümesini inceleyerek burada saklı kalmış iki veya üç yıldız kütleli kara deliği olabileceğini keşfetti. Hyades olarak da bilinen Boğa kümesi, Taurus takımyıldızında çıplak gözle görülebilen bir açık yıldız kümesi olarak biliniyor. Yaklaşık 625 milyon yaşında olduğu düşünülen kümenin merkezden en uzakta olanların kopmaya başladığı ve merkezdekilerin en yoğun şekilde gruplandığı yüzlerce yıldız içerdiği tahmin ediliyor.

- Reklam -

Hyades Kümesi Gizli Kara Deliklerle Dolu Olabilir

Kara Delikler Dünya'ya Tahmin Edilenden Daha Yakın Olabilir
Boğa Kümesi (Hyades Takımyıldızı)

Bu tarz yoğunlaşmış ortamlarda yıldızların birbirleriyle etkileşime gireceği ve çarpışmaların ve birleşmelerin daha sık olacağı tahmin edilir. Bu nedenle araştırmacılar bu tür küme merkezlerinde birden fazla kara deliğin bulunabileceğini düşünmeye başladı.

Ekip Hyades kümesindeki kara delikleri doğrudan gözlemleyemediler. Bu tarz küçük olanlar bir yıldızı ‘yiyemediği’ için herhangi bir ışık yaymazlar. Bu yüzden gözlemlenmeleri zordur. Fakat araştırmacılar verileri kullanarak varlıklarının dolaylı göstergelerini buldular. Bunların ya hâlâ kümede bulunduğu ya da en fazla 150 milyon yıl önce kümeden atıldığı tahmin ediliyor.

Kesin konumları ise şimdilik belirlenemedi. Ancak bu bulgunun Hyades’in Güneş Sistemi’ne en yakın aday kara delikleri içerdiğini ve bir önceki adaydan 10 kat daha yakın olduğunu güçlü bir şekilde gösterdiği belirtildi.

Kara Deliklerin Dünya’ya Etkisi Ne Olabilir?

Yeni Bir Araştırma Kara Deliklerin Dünya'ya Tahmin Edilenden Çok Daha Yakın Olduğunu Ortaya Çıkardı

- Reklam -

Bu tarz kara delikler en hızlı hareket edebilecekleri hızda bile saniyede 3 kilometre ilerlerler. Yani oldukça yavaştırlar ve Dünya’ya varmaları oldukça uzun bir zaman alır. Ayrıca kara deliklerin çekim etkisi eşit kütledeki bir yıldızın çekim etkisinden farklı değildir. Kısaca Dünya’ya bir tehdit oluşturmaları mümkün olmadığından endişe etmeye de gerek yok.

Yeni araştırma daha ziyade gökbilimcilerin Samanyolu’ndaki yıldız kütleli kara deliklerin popülasyonunu daha iyi anlamasına yardımcı oluyor ve bu gizemli nesnelerin galaksi içinde nasıl dağıldığına dair önemli ipuçları sunuyor. Ayrıca yıldız kümelerinin evrimine ve yerçekimi dalgası kaynaklarına nasıl katkı sağladığını anlamalarına da etki ediyor.

Yeni gözlemler sayesinde galaksimiz aslında henüz varlığından emin olmadığımız ne gibi sırlar saklıyor olabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Benzer içerikler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    “Bir gün öyle bir kara delik gelecek ki caddedeki bütün pislikleri temizleyecek. “ Howl de Niro - Forum Driver, 2023

  2. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Bütün dertlerimizin üzerine bir de karadelikleri mi dert edineceğiz? @Howl

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Üç Cisim Problemine 12.000 Yeni Çözüm Bulundu

Üç Cisim Problemine 12.000 Yeni Çözüm Bulundu: Kozmosu Anlamak için Yeni Kapılar Açılıyor

Muhterem Bede'nin Kayıp İncil Çevirisi ve El Yazısı Bulundu

8. Yüzyıldan Kalma El Yazmaları, İlk Anglosakson Tarih Yazarı Bede’nin Kayıp İncil Çevirisi Olabilir