in , ,

Tarihin En Ünlü Seri Katillerinden Birisiydi: Karındeşen Jack’in Polis Dosyası 136 Yıl Sonra Kamuya Açılıyor

Karındeşen Jack’in polis dosyası kamuoyuna açıklandı. 136 yıllık sır perdesi, yeni belgelerin ortaya çıkmasıyla biraz daha aydınlandı.

Karındeşen Jack Polis Dosyaları
- Reklam -
- Reklam -

Karındeşen Jack’in kim olduğu hâlâ net olarak bilinmese de, şimdi bu gizemli seri katilin kimliğine dair en net belgeler kamuoyuna açıklanmaya hazırlanılıyor. 1888’de İngiltere’de işlediği cinayetler sebebiyle Karındeşen olarak bilinen katile ait polis kayıtları, dönemin dedektiflerinden birisinin torununun torunu tarafından paylaşılıyor.

Dosyada Karındeşen Jack’in ilk şüphelilerinden birinin fotoğrafları, seri katilden gelen bir kartpostalın kopyaları, soruşturmayı yürüten kişilere yazdığı övgü dolu mektubun bir kopyası ve bir kurbanın cesedinin fotoğrafları yer alıyor.

Geçen yaz 19. yüzyılın en dehşet verici seri katillerinden Karındeşen Jack’in gerçek kimliğinin Hyam Hyams adlı birisine ait olduğuna dair bazı haberler yayınlanmıştı. Şimdi ise ünlü seri katil hakkındaki polis dosyasından detaylar kamuoyuyla paylaşılıyor.

- Reklam -

Karındeşen Jack Polis Dosyaları Açılıyor

Karındeşen Jack Polis Dosyası Kamuya Açılıyor

Dosya, Karındeşen Jack olarak bilinen seri katil 1888 yılında Londra’nın doğusundaki Whitechapel’de beş kadını öldürdüğünde Metropolitan Polisi’nde görev yapan Müfettiş Joseph Henry Helson tarafından kaleme alınmıştı.

Helson Ailesi’nin dört nesli boyunca elden ele dolaşan belgelerde, Victoria Dönemi’nde yaşayan katilin ilk şüphelilerinden Michael Ostrog’un iki fotoğrafının yanı sıra Karındeşen’in polise alay etmek için gönderdiği iddia edilen Saucy Jack kartpostalının bilinen tek kopyası da bulunuyor.

Rus göçmeni, küçük hırsız ve dolandırıcı olan, uzun süre hapishanede ve akıl hastanesinde kalan Ostrog’un fotoğraflarının arkasında üç takma adı, sabıka kaydı ve fiziksel görünümünü listeleyen notlar yer alıyor.

Michael Ostrog
Michael Ostrog

Ostrog’un cinayetler işlendiği sırada bir Fransız hapishanesinin akıl hastanesinde olduğu ortaya çıkınca ismi şüpheliler listesinden çıkartılmıştı.

Karındeşen Polisle Aley Ediyordu

Belgeler arasında ayrıca katilin polise gönderdiği ve Karındeşen Jack olarak imzaladığı “Sevgili Patron” mektubunun bir kopyası da bulunuyor.

Katil, mektubunda kadın kurbanlarını öldürmekle övünüyor, polisi bıçağının “hâlâ güzel ve keskin” olduğu konusunda uyarıyor ve “kadınların kulaklarını keseceğine” söz veriyordu.

Londra’daki Kew Ulusal Arşivi’nde muhafaza edilen mektubun orijinali, Karındeşen’in dördüncü kurbanı Catherine Eddowes’un sağ kulağının bir kısmı kopmuş hâlde bulununca emniyet güçleri tarafından ciddiye alınmaya başladı. Bu tarz mektuplar daha önce bir tür aldatmaca olarak değerlendiriliyordu.

Kamuya açılan dosyalar arasında ayrıca Karındeşen Jack’in kurbanı Mary Ann Nichols’ın cesedinin korkunç bir fotoğrafı da bulunuyor.

Müfettiş Helson o sıralar Karındeşen’in ilk kurbanı olduğu düşünülen hayat kadını Nichols cinayeti üzerinde çalışıyordu.

Nichols 31 Ağustos 1888’in erken saatlerinde Buck’s Row, Whitechapel’de boğazı kesilmiş ve vücudunda yaralar açılmış hâlde bulunmuştu.

Karındeşen Jack Polis Dosyaları Açık Artırma

- Reklam -

Helson soruşturmanın sorumluluğunu üstlenmiş ve sekiz gün sonra Karındeşen’in ikinci kurbanı Annie Chapman’ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmalara yardımcı olmuştu.

Arşiv Açık Artırmaya Çıkacak

Tahmini değeri 10.000 sterlin olduğu düşünülen arşiv, Helson’ın torununun torunu tarafından Devon’daki Exeter’da bulunan Whitton & Laing isimli müzayede evinde satışa çıkarılacak.

Whitton & Laing’dan bir sözcü yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Karındeşen Jack cinayetleri yaklaşık 140 yıldır devam eden bir cazibeye sahip. Bununla birlikte suçlarla doğrudan bağlantılı eşyalar çok nadiren satışa çıkıyor.

“Ayrıca 1888’de basılan ve polis tarafından birilerinin el yazısını tanıyabileceği umuduyla kullanılan başyazıdan kesilmiş gibi görünen kötü şöhretli ‘Sevgili Patron’ mektubunun ve ‘Saucy Jack’ kartpostalının bir kopyası da var.

“Orijinal mektup ve kartpostal ortadan kaybolmuş, mektup 1988 yılında iade edilmiş ve şu anda Kew’deki Ulusal Arşivlerde bulunmaktadır. Ancak kartpostal bir daha hiç görülmemiştir.”

Karındeşen Jack Dosyası

Müzayedeciler ayrıca, “insanların kurbanların gerçek hikâyeleri olan gerçek insanlar olduğunu unutmamasını” hatırlatırken “bu katili bir anti-kahraman olarak değil, canavar bir cani olarak düşünmek gerektiğini” de sözlerine ekledi.

Helson 26 yıllık hizmetinin ardından 1895 yılında Met Police’ten emekli oldu. Ardından demiryollarında çalışmak üzere memleketi Devon’a döndü. Emekli dedektif 1920 yılında 75 yaşındayken hayatını kaybetti.

Karındeşen Jack hakkındaki parçaların açık artırmaya çıkacağı müzayede 22 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek.

İlginizi çekebilir: En İyi Polisiye Filmler

Karındeşen Jack’in polis dosyasında yer alan belgelere dair görüşleriniz neler? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Sky News

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Invincible 2. Sezon 5. Bölüm ile Sürpriz İsim Geri Döndü

“Invincible” 2. Sezon 5. Bölüm Beklenmedik Bir Karakterin Dönüşüne Sahne Oldu

Pentagon ABD Hükümeti UFO Dosyası

Pentagon, Hükümetin Uzaylılar ile İlgili Kanıtların Üstünü Örttüğü İddialarını Kapsamlı Bir Raporla Yalanladı