in , ,

Aydınlanma Çağı’nda Kitap Yayıncılığının İzini Süren “Korsanlar ve Yayıncılar” Türkçede

Robert Darnton imzalı “Korsanlar ve Yayıncılar” Türkçe raflarındaki yerini alıyor. Eser, Antre Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Korsanlar ve Yayıncılar - Robert Darnton kapak
- Reklam -
- Reklam -

Amerikalı akademisyen ve tarihçi Robert Darnton’ın Korsanlar ve Yayıncılar başlıklı çalışması Antre Kitap tarafından yayımlanıyor.

Daha önce Büyük Kedi Katliamı, Fransız Devrimi’nde Devrimci Olan Neydi? ve George Washington’ın Takma Dişleri kitaplarıyla Türkçede okurlarla buluşan Robert Darnton dilimizdeki yolculuğuna Korsanlar ve Yayıncılar ile devam ediyor.

1939 yılında ABD’nin New York kentinde dünyaya gelen Robert Darnton, lisans eğitimini Harvard Üniversitesi’nde, yüksek lisans ve doktorasını tarih alanında Oxford Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. 1968’den 2007’ye dek Princeton Üniversitesi’nde dersler verdi. New York Halk Kütüphanesi ve Oxford Üniversitesi Yayınları’nda yönetici pozisyonunda çalıştı.

- Reklam -

Aydınlanma düşüncesi üzerine yazdıklarıyla dikkat çeken Robert Darnton’ın Korsanlar ve Yayıncılar kitabı Aydınlanma Çağında Kitabın Serüveni alt başlığını taşıyor. Orijinal adı Pirating and Publishing: The Book Trade in the Age of Enlightenment olan eser kendi dilinde ilk defa 2021’de yayımlandı.

Korsanlar ve Yayıncılar kitabı, korsan yayıncılığın Fransa’da devrim yolunu açan Aydınlanma’ya doğru giden sürece ışık tutmayı hedefliyor.

Korsanlar ve Yayıncılar – Robert Darnton | Arka Kapak Tanıtımı

Korsanlar ve Yayıncılar: Robert Darnton

Bu kitap, korsan yayıncılığın edebî kültürü yayma noktasındaki sunduğu katkıyı tarihsel açıdan ele almaktadır. 18. yüzyılda bir grup yayıncı, Robert Darnton tarafından “bereketli hilâl” olarak adlandırılan, yani Hollanda’dan İsviçre’ye kadar uzanan bir alanda Fransa sınırları boyunca genellikle yasaklı olan meşhur Fransız yazarlarının eserlerinin korsanlığını yapmış ve bunları Fransa’da yaymıştır ki bu aşamada “telif hakkı” kavramı ve korsan yayıncılığa ilişkin düzenleyici kurallar henüz şekillenmişti.

- Reklam -

Daha ilginci, korsan yayıncılık bu aşamada tamamen yasal bir faaliyet idi ve Rousseau, Voltaire ve Diderot gibi büyük yazarlar da dâhil olmak üzere pek çok önemli şahsiyetin kitapları korsan yayıncılar tarafından yayımlanıyor, böylelikle Fransa içindeki büyüyen okuyucu kitlesi entelektüel anlamda besleniyordu. Böylelikle onlar, Paris Loncası tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilen ve tekel altında tutulan yayın dünyasında entelektüel çeşitliliğin mevcudiyetine katkıda bulunuyorlardı.

Kitaplar tarihi sahasının meşhur alimi Robert Darnton, Korsanlar ve Yayıncılar’da arşivi en iyi korunmuş ve sektörün en büyüklerinden biri olan bir yayınevine odaklanır. Bu minvalde o, devrim öncesinde Fransa’da yazı, yayım ve kitap satımına ilişkin kapsamlı bir tasviri okuyucuya sunar. Burada kitap endüstrisi amansız bir rekabetin pençesinde filizlenmeye çalışır, sunulan karakter portreleri arasında, kibirli idealistlerden acımasız fırsatçılara kadar uzanan bir yelpaze vardır. Bu kitap, korsan yayıncılığın Fransa’nın dört köşesine nihayetinde devrime yol açan Aydınlanma’yı nasıl ve niçin getirdiğini anlatır.

Toplamda 504 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini Fırat Ender Koçyiğit üstleniyor. Kitap 29 Kasım 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Korsanlar ve Yayıncılar kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Yeni kitap haberleri için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Criminal Record Dizisi Fragman - Peter Capaldi

Peter Capaldi’li Dedektiflik Dizisi “Criminal Record” için Fragman Yayınlandı

Griselda Dizisi Fragman - Sofia Vergara - Netflix

Sofia Vergara’nın Uyuşturucu Kartelini Canlandırdığı “Griselda” Dizisinden Fragman