in , ,

Kurtuluş Günü – George Saunders | Haftanın Kitabı #295

Haftanın Kitabı köşesinde bu hafta, Man Booker ödüllü George Saunders’ın en yeni öykü kitabı “Kurtuluş Günü” var.

Kurtuluş Günü - George Saunders | Haftanın Kitabı #295
- Reklam -
- Reklam -

Kurtuluş Günü | Künye

Yazar: George Saunders
Çeviri: Niran Elçi
Yayınevi: Delidolu Yayınları
Sayfa Sayısı: 240
Çıkış Tarhi: Mayıs 2023


Kurtuluş Günü – George Saunders | Arka Kapak Tanıtımı

Kurtuluş Günü - George Saunders

- Reklam -

Dünya yeterince haşin bir yerse; kurtuluş günü yakın!

Time‘ın İngilizce yazan “en iyi öykücü” olarak nitelendirdiği, 2017 Man Booker sahibi George Saunders’ın kaleminden çıkan Kurtuluş Günügüç, etik, adalet, birlikte yaşam ve özgürleşme kavramlarını insan doğasının yapı taşlarını yerinden oynatabilecek bir keskinlikle odağına alan, görkemli bir öykü seçkisi.

Yazarın edebî hünerlerini cesurca sergileme fırsatı bulduğu dokuz sarsıcı öyküsünün yer aldığı kitap; tekrarlar, iç monologlar ve yeni biçimsel denemeleriyle türün sınırlarını zorluyor.

Absürt olduğu kadar ürkütücü derecede gerçekçi sayılabilecek öykülerinde, kaotik dünya düzenine kafa tutmaya çalışan kırılgan bireylerin portresini çizen yazar; ekonomik, ruhsal ve fiziksel anlamda kendi ellerimizle yarattığımız hapishaneleri, kapitalizmin tuzaklarını, sıkışmışlık ve inkâr hâlini enfes bir ironiyle hicvediyor.

Ben olmak çok değerli, şimdiye dek hiç bu kadar hissetmemiştim.

Çok da uzakta görünmeyen distopik bir gelecekte, politik bir durumun göbeğinde, dededen toruna yazılmış “idealist” mesajlarla yüklü bir mektup; Colorado’da, yeraltında bulunan, cehennem temalı lunaparkta takılırken “kendi gerçekliğini” sorgulamaya başlayan yalnız bir karakter; aynı adama sevdalı iki kadının bir dolu fırtınasının orta yerinde giriştikleri varoluşsal hesaplaşma; ürkütücü bir plana kurban giderek gözü pek bir siyasi protestocuya dönüşecek 89 yaşında bir adam…

- Reklam -

George Saunders, Amerikan rüyasının köklerini yerinden söküp attığı öykülerinde; koşullar her ne kadar tuhaf olursa olsun dünyayı alabildiğine cömert ve net bir algıyla görmemizi sağlıyor.

Okurlarda, devasa bir lunaparkta son sürat giden bir roller coasterla geziyormuş hissi yaratan Kurtuluş Günü; mutluluğu, acıyı, baskıyı, devrimi tuhaf fantezilere konu ederek incelikle işliyor.

Dünya haşin bir yerdi. Fazla haşin. Bir hata yapıyordunuz ve sonra hayatınız boyunca bedelini ödüyordunuz.

George Saunders Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi

Kurtuluş Günü - George Saunders

Aralığın Onu adlı öykü seçkisiyle 2014 Folio Ödülü’nü kazanan George Saunders’ın bugüne kadar yayımlanmış altı kitabı vardır. The New Yorker, 2002’de Saunders’ı “40 Yaşın Altındaki En İyi Yazarlar” arasında göstermiş, Time dergisi ise 2013’te “Dünyadaki En Etkili 100 Kişi” listesine seçmiştir. Lannan Vakfı, Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi ile Guggenheim Vakfı’ndan burslar kazanan yazar, GQ, Harper’s ve The New Yorker dergileri için yazılar yazmakta, Syracuse Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık alanında ders vermektedir.


Kurtuluş Günü kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

* * *

* Haftanın Kitabı olarak belirlediğimiz tüm eserler için tıklayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Garfield Movie Filminden İlk Fragman

Chris Pratt’li Yeni Garfield Uyarlaması “The Garfield Movie”den İlk Fragman

Melez Bitki Tohumları Hayata Döndürüldü

144 Yıl Önce Başlatılan ‘Gizli Deney’ Sonuç Verdi: Melez Bitki Tohumları Yeniden Hayata Döndürüldü