in ,

Dünya’dan 1,5 Kat Daha Büyük Yaşanabilir Bir ‘Süper Dünya’ Keşfedildi

NASA, yeni bir “Süper Dünya” keşfettiğini duyurdu. Yaşanabilir olarak nitelendirilen gezegen, 137 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

NASA Yaşanabilir "Süper Dünya" Keşfetti
- Reklam -
- Reklam -

NASA, yakınlardaki bir kırmızı cüce yıldızın yaşanabilir bölgesinde yer alan bir “Süper Dünya” tespit etti.

Kırmızı cücenin soğuk yapısı, yeni keşfedilen gezegeni potansiyel olarak yaşamı destekleyen kayalık gezegenlere ev sahipliği yapmak için birincil aday haline getiriyor. Bilim insanları bu tür yıldızların Dünya benzeri gezegenler için ideal ev sahipleri olabileceğini düşünüyor.

Dünya’nın yaklaşık 1,5 katı büyüklüğünde olan ve TOI-715 b olarak adlandırılan ötegezegen, ana yıldızı TOI-715’in yörüngesinde her 19 Dünya gününde bir dönüyor. Sıvı suyun kaynama ya da donma olmaksızın var olabileceği bir mesafede bulunan TOI-715 b, genellikle ’Goldilocks bölgesi’ olarak adlandırılan yaşanabilir bölgede yer alıyor. Söz konusu terim ne çok sıcak ne de çok soğuk olan sıcaklık aralığını ifade eder. Bu da Süper Dünya’yı bildiğimiz yaşam için anahtar bir bileşen olan sıvı suyun varlığına elverişli hâle getiriyor.

- Reklam -

NASA’nın Geçiş Halindeki Ötegezegen Araştırma Uydusu (TESS), TOI-715 b yörüngesi boyunca yıldızın ışığının hafifçe karardığını gözlemledi. Daha kısa yörüngelere sahip yakın gezegenler için etkili olan bu yöntem, Süper Dünya’nın tanımlanmasını kolaylaştırdı. Yaklaşık 137 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegen, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) kullanılarak daha fazla inceleme için odak noktası haline geldi.

NASA Keşfi: Yaşanabilir Süper Dünya TOI-715 b

Süper Dünya TOI-715 b, 137 Işık Yılı Uzaklıktaki Yaşanabilir Bölgede Bulunuyor

Bununla birlikte yaşanabilir bölgede yer alması bir gezegenin yaşanabilirliğini garanti etmiyor. JWST, TOI-715 b’nin kütlesi ve atmosferik bileşimi gibi özelliklerini daha derinlemesine araştırmayı ve yaşam için potansiyel uygunluğuna dair yeni bilgiler sunmayı amaçlıyor. Bilim insanları özellikle TOI-715 b’nin gezegenin yüzeyinde suyun hakim olduğu bir ’su dünyası’ olup olmadığını belirlemek istiyor.

Araştırmacılar ayrıca TOI-715 c adlı Dünya büyüklüğünde başka bir gezegenin potansiyel varlığını da araştırıyor. Onaylanması halinde TOI-715 c, TESS tarafından keşfedilen en küçük yaşanabilir bölge gezegeni olacak. Yeni keşifler, TESS’in 2018’deki fırlatılışından bu yana ortaya çıkardığı yaşanabilir bölge dış gezegenlerinin büyüyen listesine ekleniyor.

- Reklam -

NASA TESS Teleskop

TOI-715, yaklaşık 6.6 milyar yaşında bir M cüce yıldızı. Yani ısı kaynağımız olan Güneş’ten daha yaşlı. Birmingham Üniversitesi’nden astronom Georgina Dransfield ve meslektaşları, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayımlanan araştırmayla ilgili şunları söyledi:

“TOI-715b Dünya’nın yaklaşık 1,5 katı büyüklüğünde ve ana yıldızının etrafındaki yaşanabilir bölge içinde yörüngede dönüyor. Bu, gezegene yüzeyinde sıvı su oluşması için doğru sıcaklığı verebilecek bir uzaklık. Elbette yüzey suyunun mevcut olması için özellikle de uygun bir atmosfere sahip olması gibi diğer bazı etkenler de önemli. Ancak yaşanabilir bölge en azından şu ana kadar yapılan kaba ölçümlere göre onu birinci konuma getiriyor.”

Yaşam olasılığına sahip yeni Süper Dünya keşfi hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: ABC News

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Knuckles Fragmanı: Idris Elba'lı Yeni Dizi

Idris Elba’lı “Kirpi Sonic” Dizisi “Knuckles”tan İlk Fragman Yayınlandı

Disney Yeni Animasyon Filmleri Vizyon Tarihi

Disney, Yakın Gelecekte Vizyona Girecek Tüm Animasyon Filmlerinin Tarihini Açıkladı