in ,

Norveç’te Yüzyılın ‘Altın’ Keşfi: Yürüyüşe Çıkan Bir Adam 6. Yüzyıldan Kalma Eşine Az Rastlanır Takılar Buldu

Doktor tavsiyesiyle yürüyüşe çıkan Norveçli bir adam, İskandinav mitolojisinden izler taşıyan ve 6. yüzyıldan kaldığı düşünülen altın takılar buldu.

Norveç'te 6. Yüzyıldan Kalma Nadir Altın Takılar Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Norveçli bir adam doktor tavsiyesi üzerine gerçekleştirdiği yürüyüş sırasında yeni satın aldığı bir metal dedektörü kullanarak 6. yüzyıla ait nadir altın takılar buldu. İskandinav mitolojisinden süslemeler içeren hazine, arkeologlar tarafından Norveç’in “yüzyılın altın keşfi” şeklinde tanımlandı.

Erlend Bore adlı bu şanslı kişi ağustos ayında Norveç’in Stavanger şehrine yakın bir yerde gerçekleştirdiği yürüyüş sırasında bu tarihi hazineleri buldu. Keşif dokuz altın madalyon, altın incilerden oluşan bir mücevher seti ve üç altın yüzükten oluşuyordu. Yaklaşık 100 gram ağırlığındaki bu nadir hazinelerin M.S. 500 civarına tarihlendiği belirlendi. Ancak en çarpıcı olanı madalyonların tasarımındaydı. Madalyonlar İskandinav mitolojisinden bir at figürünü taşıyordu. Buluntuyu eşsiz kılan da bu kabartmalar oldu.

Norveç'te 6. Yüzyıldan Kalma Nadir Altın Takılar Bulundu

- Reklam -

Erlend Bore’un çocukluk hayali arkeolog olmaktı. Doktorlarının tavsiyesi üzerine daha fazla egzersiz yapmak için bir metal dedektörü satın aldıktan sonra arama yapmak için dışarı çıkmıştı. Ancak tam eve dönmek üzereydi ki cihaz bir yamaçta aniden ötmeye başladı. Ardından arkeologları aradı ve onlar da aramayı devraldı.

Bu keşifle Bore çocukluk hayalini gerçekleştirmenin yanı sıra Norveç’in tarihine de katkı sağladı. İlk başta bu altın hazinelerin çikolata paraları veya korsan hikâyelerindeki madeni paralar gibi olduğunu düşündüğünü belirten Bore, keşfi gerçekleştirdiğinde “bu tamamen gerçek dışıydı” dedi.

Norveç’teki Tarihi Altın Hazineler Basit Bir Metal Dedektörü ile Keşfedildi

Norveç'te 6. Yüzyıldan Kalma Nadir Altın Takılar Bulundu

Norveç’in Stavanger Üniversitesi Arkeoloji Müzesi Başkanı Ole Madsen bu keşfin Norveç için olağanüstü nadir bir olay olduğunu ve bu kadar fazla altının aynı anda bulunmasının son derece ender gerçekleştiğini belirtti.

Stavanger Müzesi’nde görevli bir profesör olan Håkon Reiersen ise bu altın madalyonların “göç dönemi” olarak adlandırılan döneme ait olduğunu açıkladı. Bu dönem M.S. 400 ile M.S. 550 civarlarında Avrupa’da geniş çaplı göçlerin yaşandığı bir dönemdi. Reiersen keşfin bulunduğu konuma dayanarak bu hazinelerin ya saklanmış değerler ya da zorlu dönemlerde tanrılara sunulan birer hediye olabileceğini ifade etti.

- Reklam -

Yeni keşfedilen tarihi hazinelerin sembollerinin de büyük bir önemi var. Genellikle bu tür madalyonlarda İskandinav tanrısı Odin’in oğlunun hasta atını iyileştirdiği sahneleri gösterilirken; bu keşifteki at figürlerinin hastalığı ve sıkıntıyı temsil ettiği, aynı zamanda iyileşme ve yeni yaşam umudunu simgelediği belirtildi.

Norveç'te 6. Yüzyıldan Kalma Nadir Altın Takılar Bulundu

Norveç yasalarına göre Erlend Bore ve arazinin sahibi buluntular için bir ödül alacaklar. Ancak ödül miktarı henüz belirlenmemiş durumda. 1537’den öncesine ait nesneler ve 1650’den eski sikkeler devlet malı sayılıyor ve teslim edilmeleri gerekiyor.

Yeni keşif hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dwayne Johnson'ın 10 Yıl Önceki Filmi Yeniden Gündemde

Dwayne Johnson’ın 10 Yıl Önceki Gerilim Filmi Netflix ile Yeniden Gündeme Oturdu

One Piece Dizisi Izlenme Oranlari

Netflix’in “One Piece” Dizisi, “Wednesday” ve “Stranger Things”in Açılış Haftası Rekorlarını Kırmayı Başardı