Bilim insanları, yaklaşık 100 yıl önce ortaya çıkartılan fosildeki sahteciliği gün yüzüne çıkardı. Modern tekniklerle ilk defa incelenen kalıntının bazı bölümlerinde boyama izleri tespit edildi.
İtalyan Alplerinde 1931 yılında keşfedilen ve 280 milyon yıllık bir sürüngene ait yumuşak dokuların olağanüstü bir şekilde korunduğuna inanılan bir fosilin, özenle hazırlanmış bir sahtecilik olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar modern teknolojiyle fosilin “derisinin” titizlikle oyulmuş bir yüzeye uygulanan siyah boya tabakasından başka bir şey olmadığını ortaya çıkardı.
Başlangıçta Protorosauria grubunun bir üyesi olarak sınıflandırılan Tridentinosaurus antiquus, koyu renkli yumuşak dokuların belirgin bir şekilde korunması nedeniyle onlarca yıldır bilim insanlarını büyülemişti. Bu durum bilimsel yayınlarda dikkat çekici fosil korumasının en iyi örneği olarak yaygın bir şekilde tanınmasına yol açmıştı. Ancak yakın zamanda yapılan bir çalışma, bu antik örneğin aldatıcı olduğunu ortaya çıkardı.
280 Milyon Yıllık Fosil Gizemi Açığa Çıktı: Antik Sürüngenin “Yumuşak Dokuları” Ayrıntılı Boya İşçiliğinden Oluşuyor
Ultraviyole (UV) fotoğrafçılığı kullanan araştırmacılar, fosilin yüzeyinde bir kaplama malzemesi tespit ederek başlangıçtaki olağanüstü koruma varsayımına meydan okudu. Kaplamanın bir koruma tekniği olduğuna umut ediyorlardı. Fakat daha ileri incelemeler sözde “yumuşak dokuların” aslında ustaca uygulanmış siyah bir boya tabakası olduğunu ortaya çıkardı.
University College Cork’tan baş araştırmacı Dr. Valentina Rossi, “Artık bu fosilin tam olmadığını ve kesinlikle istisnai bir şekilde korunmadığını, yani yumuşak dokularının korunmadığını biliyoruz,” dedi. Sahteciliğin yarattığı hayal kırıklığına rağmen Rossi, kemiklerin ve osteodermlerin hâlâ korunmuş olduğunu belirterek, ek saha çalışmalarıyla gelecekteki keşiflerin potansiyeline işaret etti.
Sahte olanlarının ortaya çıkarılması paleontoloji alanında eşi benzeri görülmemiş bir durum değil. Örneğin kötü şöhretli Piltdown Adamı, aldatmacanın tarihsel bir örneğini teşkil ediyor. Sahte fosillerin tespit edilmesi sadece araştırma çabalarının boşa gitmesini önlemek için değil, aynı zamanda doğa tarihi anlayışımızdaki çarpıklıkları önlemek için de çok önemli.
Paleontolojide Aldatmacanın Maskesini Düşürmek
Dr. Rossi özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yaygınlık sorunları ve karaborsadaki dolaşımları göz önüne alındığında, sahte olanları tanımanın öneminden bahsetti. Çalışmanın beklenmedik bulguları, paleontologların sahte fosil üretiminde kullanılan malzeme ve teknikler konusunda uyanık ve bilinçli olmaları gerektiğinin altını çiziyor.
Tridentinosaurus antiquus antik gizemleri çözmenin anahtarı olmasa da, çalışma bilim insanlarının gerçek örnekleri sahtelerinden ayırt etmelerini sağlayan teknolojideki gelişmeleri gözler önüne seriyor. Palaeontology dergisinde ayrıntıları verilen araştırma, zaman ve hile katmanlarının altında gizlenen gerçeği ortaya çıkarmanın zorluklarını hatırlatıyor.
Şubat 2023’te Hindistan’da 550 milyon yıl öncesinden kalma ilkel bir canlıya ait olduğu düşünülen bir fosilin yalnızca çürümüş bir arı kovanı olduğu anlaşılmıştı.
Sizin bu duruma dair yorumlarınız neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.
Kaynak: IFL Science
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!