Keum Suk Gendry-Kim imzalı Ot çizgi romanı Türkçedeki yerini aldı. Epsilon Yayınevi etiketiyle raflardaki yerini alan eser, Koreli bir kadının yaşadığı acı hayatın bir yansımasını sunuyor.
1971’de Güney Jeolla Eyaleti’nde bulunan Goheung’da doğan Keum Suk Gendry-Kim, 1994 yılında Paris’e taşındı ve Sejong Üniversitesi’nde Batı resmi eğitimi aldı. Sanat alanında lisans derecesini 1998’de Strasbourg Dekoratif Sanatlar Okulu’nda heykel ve enstalasyon alanında yaparak bitirdi. Mezuniyetinin ardından bir yıl daha okulda kalarak öğretim asistanlığı yaptı ve post doktora derecesini tamamladı.
Maddi zorluklarla karşılaştığı için Kore çizgi romanlarını Fransızcaya çeviren yarı zamanlı bir işe başladı ve bu süreçte türdeki ilgisini geliştirdi. Yaklaşık yüz grafik romanı Fransızcaya çevirdi. Fransa’da uzun yıllar yaşadıktan sonra 2011’de eşi Loïc Gendry ile Güney Kore’ye taşındı. 2012’de yayımlanan otobiyografik çizgi romanı Le chant de mon père ile çizgi roman dünyasına adım attı. 2013’te kurbanların tanıklıklarına dayanan kısa bir çizgi roman üzerinde çalışırken, savaş sırasında cinsel kölelerin zor durumunu anlatan bir çizgi roman yazmaya karar verdi. Böylece birçok ödül kazanan eseri Ot ortaya çıktı.
Ot: Tekrar Ayağa Kalkan Otun Yüreği – Keum Suk Gendry-Kim | Arka Kapak Tanıtım Yazısı
“Rüzgârda savrulup üzerine basılsa bile tekrar ayağa kalkan ot… Belki de bacağınızı hafifçe okşar ve size çekinerek bir selam verir.”
Ot, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon Ordusu için seks köleliğine zorlanan Lee Okson’un zorlu yaşamını anlatan savaş karşıtı güçlü bir çizgi roman…
Koreli bir kadının gerçek hayat hikâyesine dayanan bu eser, savaşın vahşetinin kadınların hayatlarını nasıl altüst ettiğini belgeliyor ve bu işgalin Kore halkına yaşattığı yoğun acıları da gözler önüne seriyor. Siyah mürekkeple yapılmış çizimler ise tüm duyguları yüreğinizde hissettirmeyi başarıyor.
Ot, savaşın korkunç bedelini ve barışın önemini vurgulayan, dönüm noktası niteliğinde bir çizgi roman. Üzerine basılsa dahi daima ayağa kalkmayı başaran, ilerlemeye ve kendi hayatlarını yaşamaya çalışan kadınların hikâyesi…
“İnanılmaz… Yazar bir sayfada karakterin cüretkârlığını gösterebiliyorken diğer sayfalarda bizi büsbütün bir kâbusun içine sürükleyebiliyor. ‘Annemin rahminden çıktığımdan beri mutluluğu hiç tatmadım,’ diyor Lee Okson. Bu dokunaklı öykünün sonunda, sarfedilen bu sözler abartıdan çok bir eksiklik olarak çınlıyor kulaklarımızda.” –The New York Times
Çevirisini Korece aslından İffet Seçil Kinşan’ın yaptığı eserin editörlüğünü Ayşenur Nazlı, yayıma hazırlığını Nimet Kirşan, sayfa uygulamasını Nehir Yılmaz ve kapak uygulamasını ise Özkan Köse üstleniyor. Toplamda 484 sayfadan oluşan Ot, Şubat 2024 itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.
Son olarak çizgi romanın Kayıp Rıhtım’a özel olarak hazırlanan ilk sayfalarını içeren ön okumasına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Keum Suk Gendry-Kim imzalı çizgi romanın konusunu ve ön okumasını nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitap haberleri için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!