in ,

Pamuk Şeker Kadar Yumuşak ve Kabarık, Bulut Benzeri Dev Bir Gezegen Keşfedildi

Uluslararası bir bilim ekibi tarafından yapılan keşif, evrendeki en garip ve ilginç gezegenlerden birini ortaya çıkardı.

Pamuk Şeker Kadar Yumuşak Dev Bir Gezegen Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Evren şimdiye kadar birçok tuhaf keşifle insanları şaşırtmayı başardı. Ancak muhtemelen, 1.232 ışık yılı uzaklıkta keşfedilen bir ötegezegen şimdiye kadarkilerin en tuhaflarından biri olmaya aday.

WASP-193b adı verilen bu gezegen, Jüpiter’den yaklaşık olarak %50 daha büyük. Ancak o kadar hafif ve kabarık ki, yoğunluğu bir pamuk şekeriyle karşılaştırılabilir. Yerçekiminin sadece %1’ine sahip olan bu “pamuk şeker gezegeni”, bilim insanlarına oluşumu ve evrimi hakkında önemli ipuçları sunuyor.

Belçika’daki Liège Üniversitesi’nden gökbilimci Khalid Barkaoui liderliğindeki ekip, WASP-193b’yi incelerken yıldızlarının ışığındaki değişiklikleri kullanarak boyutlarını ve özelliklerini tespit etti. arXiv’de yayımlanan makaleye göre bu dev gezegen, Güneş benzeri bir yıldız olan WASP-193 etrafında sadece 6.25 gün gibi kısa bir sürede dönüyor. Yıldızına bu kadar yakın bir konumda olması, WASP-193b’nin atmosferini ısıtarak şişmesine neden oluyor. Bu da onu pamuk şekerine benzer şekilde kabarık ve yumuşak hâle getiriyor.

- Reklam -

Pamuk Şeker Kadar Yumuşak Dev Bir Gezegen Keşfedildi

Pamuk Şeker Gezegeni Yoğunluğuyla Dikkat Çekiyor

WASP-193b’nin boyutları oldukça etkileyici. Jüpiter’in yaklaşık 1.46 katı büyüklüğünde olmasına rağmen, kütlesi sadece Jüpiter’in %0.139’u kadar. Bu da yoğunluğunun sadece 0.059 gram/cm³ olduğunu gösteriyor. Karşılaştırmak adına Dünya’nın yoğunluğu 5.51 gram/cm³ ve Jüpiter’in yoğunluğu ise 1.33 gram/cm³. Yani WASP-193b, gerçekten de pamuk şekerine benzer bir yoğunluğa sahip.

Bu da bazı sorunları beraberinde getiriyor. Bu tür hafif ve kabarık olanlarının yaşam süreleri oldukça sınırlı. Genç ve sıcakken birkaç milyon yıl boyunca bu şekilde kalabilirler, ancak yıldızın sıcaklığı ve rüzgarları, zayıf atmosferi zamanla ortadan kaldırır. WASP-193b’nin yıldızı yaklaşık 6 milyar yaşında olduğundan, gözlemlenen özellikleri, şu anki evrim modelleriyle tam olarak açıklanamamaktadır.

WASP-193b ile İlgili Yeni Gözlemler Yapılacak

Pamuk Şeker Kadar Yumuşak ve Kabarık, Bulut Benzeri Dev Bir Gezegen Keşfedildi

- Reklam -

Neyse ki WASP-193b’nin atmosferinin içeriğini incelemek için gelecekte daha fazla araştırma yapılması planlanıyor. James Webb Uzay Teleskobu gibi gözlem araçları sayesinde sadece bir gözlemle bile bu esrarengiz ve garip gezegenin sırları çözülebilir ve oluşumları hakkındaki bilgilerimize yeni bir pencere açılabilir.

WASP-193b, evrenin sonsuz sırlarını anlamak için attığımız adımlardan sadece biri. Örneğin kısa bir süre önce de sadece teori olduğu varsayılan bir keşfe imza atılmış ve aynı yörüngeyi paylaşan iki gezegen gözlemlenmişti. Haliyle önümüzdeki dönemde yapılacak daha fazla çalışma, bu tuhaf ve büyülü gezegen beneri bilinmeyenlerle dolu yeni dünyaların kapılarını aralayabilir.

Yeni keşifle ilgili düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, uzaydaki keşiflerle ilgili yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitabı Okurla Buluşuyor

Mizahi Bilimkurgu Türündeki Öykü Antolojisi “Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” Okurla Buluşuyor

Barbie Açılış Haftası ile Gişe Rekoru Kırdı

“Barbie” Şimdiden Gişe Rekorları Kırıyor: İşte 2023’ün En İyi Açılış Hafta Sonu Filmi