Quentin Tarantino emeklilik öncesin son filmine hazırlanırken dijital platformlara dair bazı görüşlerini açıkladı. Hollywood’un başarılı yönetmeni Netflix, MAX ve Disney+ gibi platformlara özel çıkarılan yapımların gerçekte hiç çekilmemiş gibi olduklarını söyledi.
Koronavirüs pandemisinin ardından sinema sektörünün girdiği darboğaz ile popülerlik kazanan dijital yayın platformları sektörün birçok ismi tarafından farklı görüşlerle karşılanmıştı. Bazı oyucu ve yönetmenler bu platformların sektöre yeni bir bakış açısı getirdiğini savunurken bir kısım da şirketlerin daha fazla para kazanmasının önünü açan atılım olarak değerlendirmişti. Son zamanlarda Hollywood’da başlayan senarist grevinde de yazarlar isteklerine, platformlar üzerinden kazanılan paranın eşit olarak dağıtılmasını isteyen bir madde eklemişti.
Sinema dünyasının ünlü yönetmenlerinden Quentin Tarantino da dijital platformlar hakkında olumsuz düşünenler arasında yer alıyor. Tarantino, Deadline’a verdiği demeçte Netflix üzerinden örnek verirken bu şirketlerde yayınlanmak üzere özel olarak çekilen filmlerin zamanın ruhundan uzak olduğunu belirtiyor.
“Kimseyi hedef aldığım falan yok ama Ryan Reynolds, Netflix’e çektiği bu filmden 50 milyon dolar, o filmden 50 milyon dolar daha, bir sonrakinden de aynı şekilde kazanmış. Bunların hangi filmler olduğunu bilmiyorum. Hiçbirini izlemedim, siz izlediniz mi? Ryan Reynolds’ın menajeri ile konuşmadım ama, ’50 milyon dolar kazandı,’ diyor. Pekala, çok para kazanıyor olması güzel. Ama bu filmlerde zamanın ruhu var gibi görünmüyor. Sanki hiç çekilmemiş gibi ortada yoklar.”
Ryan Reynolds en son Mark Ruffalo, Zoe Saldaña ve Walker Scobell’in kadrosunda bulunduğu The Adam Project filmi ile Netflix’te izleyicilerle buluşmuştu. Daha öncesinde ise 6 Underground ve Gal Gadot ve Dwayne Johnson’lı Red Notice filmlerinde oynamıştı.
Quentin Tarantino, Emeklilik Kararı Hakkında da Konuştu
Oscar ödüllü yönetmen dijital platformlara yönelik eleştirilerine devam ederken neden kariyerini noktalamak istediğine de açıklık getirdi. Onuncu ve son filmi olacak The Movie Critic için açıklamalarda bulunan Tarantino, dijital platformlara içerik hazırlamak için yeniden sektöre dönmenin kendisi için üzücü olacağını belirtti:
“30 yıl boyunca her şeyimi sinemaya vermiş olmayı seviyorum ve sonra, ‘Tamam, yeter’ demekten de memnunum. Karşılığını alamayacağınız şeyler için çalışmayı sevmiyorum. Demek istediğim, şu an emekli olmak için iyi bir zaman. Çünkü artık sinema filmi ne demek ki? Sadece Apple’da gösterilen bir şey mi? İşte bu karşılığını alamayacağınız üzücü bir şey.”
Son filmi için Sony ile çalışacağını belirten Tarantino, Sony’nin sinema tecrübesinden vazgeçmeyen tek şirket olduğunu düşünüyor:
“Filmi büyük ihtimalle Sony ile birlikte hazırlayacağım. Çünkü onlar sinema tecrübesini gerçekten ve içten bir şekilde korumaya çalışan son şirket. Dijital platformları beslemeye falan çalışmıyorlar. Sinema salonlarının atmosferini vermeye gayret ediyorlar. Onlar başarıyı koltuklardaki izleyici sayısına göre değerlendirirler. Ve başarıyı, sadece yüksek bütçelerle bir film yapıp bu filmi orada olup olmadığı bile belli olmayan dijital platformlara koyarak değil, filmlerin güncel ruha hitap edip etmediğini görerek değerlendirirler.”
Django Unchained ve Pulp Fiction gibi filmleriyle Oscar ödülünü kazanan Quentin Tarantino en son 2019 yılında Once Upon a Tine in… Hollywood filmini çekmişti.
Quentin Tarantino’nun Yeni Filmi İlhamını Gerçek Bir Film Eleştirmeninden Alıyor
Son filmi The Movie Critic için de ipuçları veren Tarantino yapımın 1977 yılında Kaliforniya’da yaşayan gerçek bir kişiden ilham aldığını söyledi:
“Gerçekten yaşamış birisi üzerine. Hiçbir zaman gerçekten ünlü olmamış, porno dergilerinde film eleştirmenliği yapan bir adam hakkında.”
Siz Quentin Tarantino’nun dijital platformlar hakkında söylediklerine katılıyor musunuz? Yönetmenin son filmi için heyecanlı mısınız? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.
Kaynak: JoBlo
Pandemi ile birlikte eski dünya bitti ve yeni dünya geldi. Keşke eski dünyada kalsaydım. HER ANLAMDA.
Aslında usta haklı ama dile getiremediği metoo sonrası SJW ve WOKE dalgası yüzünden çok darbe aldı sinema .Sektörle ilgili yapımcı,yönetmen,oyuncu,senarist,teknik ekip ve besteciler ya ceza aldılar ya sürüldüler sektörde yetişmiş adam azaldı bunun üstüne SJW ve WOKE ile gelen orta çağ klisesi baskısını aratmayan dayatmalar.Sadece belli alanda belirli kişiler iş yapar hale gelmiş.Umarım bu durum kalıcı hale gelmez 2010 da çekilen filme bugün olsa çekilemez demek üzücü çok uzak bir tarih değil yahu.
Sony’e ayrı parantez açıyorum Sony çeşitli platformlara taşeron çalışıyor özellikle Amazon büyük ihtimal bunun birde teknik ekipman kısmında büyük pazar sahibidir.
Son olarak konuya dönersek Al pacino ve Niro nun iki tip filmi vardır para için çektikleri ve hakkını verdikleri .Büyük oyuncularda aynı şekilde parasına bakıp ortalama filmlerde yüz eskitiyorlar.
Metoo suçlularını savunduğum yok sadece bu süreç sonrası sektör duraklamaya girdi buna dikkat çekmek istedim yanlış anlaşılma olmasın her sektörün bu tarz insanlardan arınması dileğiyle.