in ,

Satürn’ün Halkaları 2025’te Ortadan ‘Kaybolacak’

Satürn’ün halkaları 2025’ten itibaren Dünya’dan gözlemlenemeyecek. 18 ay içerisinde gaz devinin halkaları Dünya’nın görüş açısından çıkacak.

Satürn'ün Halkaları 2025'te Ortadan 'Kaybolacak'
- Reklam -
- Reklam -

Satürn’ün halkaları 18 ay sonra Dünya’nın görüş açısından çıkarak kaybolacak. Bu, elbette gezegenin halkalarının tamamen yok olacağı anlamına gelmiyor. Ancak ikonik manzaranın Dünya’dan yeniden gözlemlenebilmesi için insanlığın 2032’ye dek beklemesi gerekecek.

Astrofotoğrafçılar ve amatör gökbilimciler için büyüleyici bir fırsat yaklaşıyor. Satürn, Güneş etrafındaki yörüngesinin eğikliği nedeniyle 18 ay içinde gezegenin görünür halkaları Dünya için neredeyse görünmez hâle gelecek.

Satürn’ün halkalarının boyutları başlangıçta yanıltıcı olabilir; en parlak ve en belirgin halkaları dahi 70.000 ila 140.000 kilometre uzunluğunda, yani toplamda 30 Dünya’yı kaplayacak kadar büyükler. Ancak bu halkalar oransal olarak düşünüldüğünde son derece ince bir yapının parçaları. Çoğu bölgede kalınlıkları 100 metrenin altında seyreder. Haliyle 1,2 milyar kilometre uzaktan baktığınızda bu ince halkaların neredeyse gözden kaybolduğunu gösteriyor.

- Reklam -

Geçen mayıs ayında 62 yeni uydunun keşfedilmesiyle birlikte Güneş Sistemi’nde en çok uydusu bulunan gezegen unvanı alan Satürn, ağustos ayında karşıt konumdayken 9 derecelik bir eğime sahipti. Ancak 23 Mart 2025’e gelindiğinde bu eğim sıfıra inecek. Bu yan görünüm her 13,7 ila 15,7 yılda bir gerçekleşiyor ve Dünya’nın halkaların düzlemi üzerinden geçişiyle ilgili olduğu biliniyor.

Satürn’ün Halkaları 2025’te Ortadan ’Kaybolacak’

Satürn’ün Gizemli Halkaları: Gözden Kaybolmadan Önce Gözlemlemek için Yakın Gelecekteki Son Şans

1990’ların ortasında halka düzleminin geçişi 22 Mayıs ve 10 Ağustos 1995 tarihlerinde gerçekleşti ve ardından 11 Şubat 1996’da tekrarlandı. Ancak en son yaşanan halka düzlemi geçişi 4 Eylül 2009’da meydana geldi ve bu tek seferlik bir olaydı. 2025’ten sonraki olay yine üçlü olacak; 15 Ekim 2038’de gerçekleşecek ilk geçişin ardından, 1 Nisan ve 9 Temmuz 2039 tarihlerinde iki geçiş daha yaşanacak.

Halkaların tamamen kaybolmayacağını tekrar hatırlatmak gerekiyor. Sadece bir süre boyunca görünmez olacaklar. Neyse ki bu olay uzun sürmeyecek. Çünkü gezegen 29.5 yıllık döngüsünün bir parçası olarak Dünya’dan uzaklaşmaya devam edecek ve 2032’de maksimum eğime ulaşana kadar halkaların alt yüzeyini yavaşça açığa çıkaracak.

- Reklam -

Satürn’ün Halkaları 2025’te Ortadan ’Kaybolacak’

Bu eğimdeki değişiklikler son yıllarda sık sık gözlemlendi ve gökbilimcilere Satürn sistemi uydularını inceleme ve olağanüstü gözlemler yapma fırsatı sunuyor. Satürn ve halkaları, keşifler yapma ve görsel olarak muhteşem anlar yakalama şansı sunacak ve gökyüzünün hayranları için unutulmaz bir deneyim olacak.

Siz Satürn hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilim haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Metro

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rebel Moon ile Army of the Dead Aynı Evreni Paylaşıyor

Zack Snyder’ın Uzay Operası Filmi “Rebel Moon”, Zombi Temalı “Army of the Dead” ile Aynı Evrende Geçiyor

Enola Holmes 3 Filmi Çalışmaları Başladı

Millie Bobby Brown ve Henry Cavill’lı “Enola Holmes 3” Çalışmaları Başladı