in ,

The New York Times, Telif Hakkı İhlali Sebebiyle OpenAI ve Microsoft’a Dava Açıyor

The New York Times, OpenAI ve Microsoft’un yapay zekâ dil modellerini geliştirirken telif hakkı ihlalinde bulundukları gerekçesiyle teknoloji devlerine dava açıyor.

The New York Times OpenAI Microsoft Dava
- Reklam -
- Reklam -

The New York Times, milyarlarca dolar tazminatı beraberinde getirecek büyük bir dava süreci için düğmeye bastı.

ABD’nin en köklü gazetelerinden The New York Times, OpenAl ve Microsoft’a telif hakkı davası açıyor. Times, iki şirketin de yapay zekâ modellerini kullanırken kendi makalelerinin “milyonlarcasını kopyalayarak” oluşturduklarını ve sonuç olarak kendi içerikleriyle “doğrudan rekabete giriştiklerini” öne sürüyor.

Times’a göre OpenAl ChatGPT adlı yapay zekâ botuyla, Microsoft ise Copilot (eski Bing Chat) adlı kod yazma sürecinde yardımcı olan bulut tabanlı bir yapay zekâ aracıyla telif haklarını ihlal ediyor.

- Reklam -

The New York Times, ChatGPT ve Copilot Dil Modellerine Savaş Açtı

The New York Times; ChatGPT ve Copilot dil modellerinin, “Times içeriğini kelimesi kelimesine okuyan, özetleyen ve ifade tarzını taklit eden çıktılar üretebildiğini” iddia ediyor. Bu durumun Times’ın okurlarla olan ilişkisini “zayıflattığı ve bu ilişkiye zarar verdiği” iddia edilirken aynı zamanda Times’ın “abonelik, lisanslama, reklam ve iştirak gelirlerinden” mahrum bırakıldığı da öne sürülüyor.

The New York Times, OpenAI Microsoft Davası

Şikayette ayrıca, bu yapay zekâ modellerinin haber kuruluşlarının içeriği koruma ve para kazanma becerilerine zarar vererek “yüksek kaliteli gazeteciliği tehdit ettiği” savunuluyor. Davada aynı zamanda şu ifadelere yer veriliyor:

“Microsoft’un Bing Chat ve OpenAI’ın ChatGPT’si aracılığıyla The Times’ın gazeteciliğe yaptığı büyük yatırımı, izin almadan veya karşılığını ödemeden ikame ürünler oluşturmak için kullanarak bedavaya getirmeye çalışıyorlar.”

OpenAI sözcüsü Lindsey Held ise yaptığı açıklamada şirketini şu sözlerle savunuyor:

- Reklam -

“İçerik yaratıcılarının ve sahiplerinin haklarına saygı duyuyoruz. Yapay zekâ teknolojisinden ve yeni gelir modellerinden faydalanmalarını sağlamak için onlarla birlikte çalışmaya kararlıyız. The New York Times ile devam eden görüşmelerimiz verimli geçti ve yapıcı bir şekilde ilerliyor, bu nedenle bu gelişme bizi şaşırttı ve hayal kırıklığına uğrattı. Diğer birçok yayıncıyla yaptığımız gibi, birlikte çalışmak için karşılıklı olarak faydalı bir yol bulacağımızı umuyoruz.”

The New York Times Yapay Zeka Davası

NYT, her iki şirkete de telif hakkı ihlali nedeniyle dava açıyor ve eserlerini kopyaladıkları iddiasıyla “milyarlarca dolarlık yasal ve fiili tazminattan” sorumlu tutulmalarını istiyor. Ayrıca mahkemeden OpenAI ve Microsoft’un yapay zekâ dil modellerini kendi içeriklerini kullanarak eğitmesini engellemesini ve Times’ın çalışmalarını şirketlerin veri setlerinden çıkarmalarını da istiyor.

Daha önce aralarında George R.R. Martin, Jonathan Franzen ve John Grisham gibi yazarlarında bulunduğu pek çok yazar OpenAl’a telif hakkı ihlali davası açmıştı.

The New York Times’ın davası hakkında sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Verge

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hasankeyf Kalesi Şifa Tası

Hasankeyf Kalesi’nde Kişiyi ‘Köpek Isırmalarına Karşı Koruyan’ Ejder Betimli 800 Yıllık Şifa Tası Bulundu

Donald Trump - Evde Tek Başına 2 Rolü

Donald Trump, “Evde Tek Başına 2” Filminde ‘Zorla’ Rol Aldığı Yönündeki İddiayı Yalanladı