in ,

Dünyanın En Ünlü Batığı Titanik’in Enkazı İlk Defa Böyle Görüntülendi: 111 Yıllık Gizem Çözülebilir

Titanik enkazından elde edilen yeni veriler, 111 yıldır cevabı bulunamayan bazı kritik soruları yanıtlamaya yardımcı olabilir.

Titanik Enkazının Yeni Görüntüleri Bazı Gizemleri Çözebilir
- Reklam -
- Reklam -

Titanik’in yepyeni görüntüleri, gemi enkazının daha önce görülmemiş manzaralarını ortaya koyuyor. Yeni taramalar, ikonik yolcu gemisinin bir asırdan daha uzun bir süre önce nasıl battığına yeni bir ışık tutabilir.

15 Nisan 1912’de ilk yolculuğu sırasında bir buzdağına çarpmasının ardından Titanik talihsiz bir şekilde okyanusun derin sularına gömüldü. Belgeseller, kitaplar ve gişe rekorları kıran bir Hollywood filmiyle popüler kültürde ölümsüzleştirilen faciada, gemideki yolcu ve mürettebatın yaklaşık %70’ini oluşturan 1.500’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Titanik enkazı 1985 yılında keşfedildiğinden bu yana ayrıntılı olarak incelenmiş olsa da, geminin büyüklüğü nedeniyle dijital taramadan önce kameralar çürümekte olan enkazı sadece anlık görüntülerle yakalayabilmişti. Ancak şimdi bir bütün olarak ilk defa inceleniyor.

- Reklam -

Titanik Enkazının Yeni Görüntüleri Bazı Gizemleri Çözebilir

Titanik Enkazının Yeni Görüntüleri Bir Belgesel İçin Çekildi

Atlantik Okyanusu’nun tabanında, suyun 3.180 metre altında bulunan gemi enkazının ilk tam boyutlu dijital taraması, derin deniz haritalaması kullanılarak geliştirildi. Analistler, görüntüler sayesinde geminin nasıl battığına dair yeni bilgiler sağlayacağını umuyor.

Söz konusu tarama geçen yıl, derin deniz haritalama şirketi Magellan Ltd tarafından, şu anda proje hakkında bir film yapmakta olan Londra merkezli Atlantic Productions ile ortaklaşa gerçekleştirildi.

Titanik Enkazının Yeni Görüntüleri Bazı Gizemleri Çözebilir

Atlantic Production’ın CEO’su Anthony Geffen CBS News’e yaptığı açıklamada yeni tarama ile ilgili şunları söyledi:

“Burada Titanik’ten elde edebileceğimiz çok daha büyük bir şey olduğunu hissettim. Eğer onu tarayabilirsek, tüm ayrıntılarıyla yakalayabilirsek… nasıl battığını ve geminin kalan kısmının nasıl parçalandığını öğrenebiliriz ve orada birçok kişisel hikâye de bulabiliriz.”

Tarama, enkazın tamamının üç boyutlu bir görüntüsünü sunarak bir zamanlar “batmaz” olarak bilinen geminin sanki su çekilmiş gibi görülmesini sağlıyor.

- Reklam -

Titanik Gemisinin Enkazı Bozulma Sürecinde

Titanik Enkazının Yeni Görüntüleri Bazı Gizemleri Çözebilir

Uzman bir gemide bulunan bir ekip tarafından uzaktan kontrol edilen küçük dalgıç tekneleri, enkazın tamamını analiz etmek için 200 saatten fazla zaman harcadı. Ekip her açıdan 700.000’den fazla fotoğraf çekerek teknenin tam bir 3D rekonstrüksiyonunu oluşturdu. Pas rengindeki enkaz, baş ve kıç kısımları zıt yönlerde 2.600 metreden fazla ayrılmış şekilde iki parça halinde durmaktadır. Parçalanmış gemiyi büyük bir enkaz alanı çevreliyor.

Gemiyi çevreleyen enkazda, gemiye ait süslü metal parçalar, heykeller ve açılmamış şampanya şişeleri gibi çeşitli eşyalar bulunuyor. Düzinelerce ayakkabı da dahil olmak üzere kişisel eşyalar da var.

YouTube video

Geffen, dijital taramanın Titanik bozulmaya devam ederken kritik bir zamanda gerçekleştiğini söyledi.

“Şu anda tarihi kayıtlar için elimizde olan şey, parçalanmadan önce, Titanik’in enkazıyla ilgili her şeyin sonsuza kadar kalacak bir kaydı.”

Titanik’in tamamını gösteren taramalar hakkındaki yorumlarınızı Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: CBS News

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for dalgado dalgado dedi ki:

    3180 km değil de metre olmasın :slightly_smiling_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Johnny Depp'in Jeanne du Barry Filmi Cannes'da Alkışlandı

Johnny Depp’in Yeni Filmi Cannes’da 7 Dakika Ayakta Alkışlandı: Yıldız Aktör Gözyaşlarını Tutamadı

Tatlı Su Kaplumbağası Türü Yok Oluyor: Yangtze

Bilinen Son Dişi Öldü: Efsanelere Konu Olan Dünyanın En Büyük Tatlı Su Kaplumbağası Türü Yok Oluyor