in ,

James Webb Uzay Teleskobu, Uranüs’ten Göz Kamaştıran Yeni Bir Görüntü Kaydetti

Uranüs’ün 13 halkası ve 9 uydusunu gözler önüne seren yeni bir görüntüsü paylaşıldı. James Webb Uzay Teleskobu uzayı keşfetmeye devam ediyor.

Uranüs Halkaları ve Uyduları - James Webb Uzay Teleskobu Yeni Görüntüsü
- Reklam -
- Reklam -

James Webb Uzay Teleskobu, Uranüs’ün halkalarını ve uydularını net bir şekilde gösteren yeni bir görüntü kaydetti.

Güneş Sistemi’nin Güneş’ten uzaklık sıralamasına göre 7. gezegeni olan Uranüs hakkında son yıllarda birçok araştırma yapılıyor. NASA, keşif programlarına Buz Devi’ni de eklerken gezegenin uydularından en az bir tanesinin yaşama elverişli olabileceğine de işaret ediliyor.

Toplam maliyeti 10 milyar doları bulan, dünyanın en pahalı ve gelişmiş teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu son olarak geçen nisan ayında merceklerini Uranüs’e yönlendirmişti.

- Reklam -

Avrupa Uzay Ajansı, Kanada Uzay Ajansı ve NASA ortaklığında işletilen teleskop şimdi yeni bir Uranüs görüntüsü yakalayarak uzay meraklılarını sevindirmeyi başardı.

James Webb Uzay Teleskobu’ndan Yeni Uranüs Görüntüsü

James Webb’in bu yıl içerisinde yakaladığı ikinci Uranüs görüntüsü olan bu fotoğraf, gezegene öncekine kıyasla çok daha eksiksiz bir bakış atma imkânı sağlıyor.

Yeni görüntü, Uranüs ve halkalarının yanı sıra 27 uydusunun birçoğunu da gözler önüne seriyor. Özellikle Ariel, Miranda, Oberon, Titania ve Umbriel uyduları doğrudan görüntüleniyor.

Uranüs Halkaları ve Uyduları - James Webb Uzay Teleskobu Görüntüsü

Güncel görüntü, taşıdığı zengin ayrıntılarla da öne çıkıyor. Uranüs’ün parıldayan kuzey kutup bölgesi de gözler önüne seriliyor. Kutup bölgesindeki atmosferde yer alan aerosollerin puslu haleleri de fotoğrafta kendisinden söz ettiriyor.

James Webb Uzay Teleskobu’nun kaydettiği yeni görüntü Uranüs’ün kuzey kutup halkasının neredeyse doğrudan Dünya’ya dönük olduğu bir ana denk geliyor.

Görüntüde kutup bölgesi çevresinde esen parlak fırtınalar da görülebiliyor ve bunların en azından kısmen mevsimsel değişimlerden kaynaklandığı düşünülüyor.

- Reklam -

Gündönümünde gezegenin kutup başlığındaki hava olaylarının en aktif hâle geldiği biliniyor. Uranüs’ün eğimi 84 Dünya yılı uzunluğundaki bir Uranüs yılının yaklaşık dörtte biri boyunca bir kutbun sürekli gündüz, diğerinin ise sürekli gece olduğu anlamına geliyor. Şu anda kuzey kutbu Dünya’ya bakıyor. Güney kutbunun yaz mevsimini yaşaması ise 2070 yılını bulacak.

Uranüs Halkaları ve Uyduları - James Webb Uzay Teleskobu Yeni Görüntü

1986 yılında NASA’nın Voyager 2 görevi sırasında Buz Devi’nin yanından geçerken genel kanı gezegenin biraz “sıkıcı” göründüğü yönündeydi. Ancak James Webb Uzay Teleskobu’nun gelişmiş görüşü sayesinde bilim insanları Uranüs’te öngörülenden çok daha fazlası olduğunu fark ettiler.

Bu gözlemler, Uranüs’ün atmosferinin nasıl işlediğini anlamaya çalışan gezegen bilimciler için şimdiye kadarki en iyi verileri sağlamanın yanı sıra, gelecekte Buz Devi’ne yapılacak bir görevde sorulacak bilimsel soruların belirlenmesinde de hayati önem taşıyacak.

Bilim insanları, Uranüs’e yolculuğun en önemli önceliklerden birisi olduğunu belirtiyor. Gezegene ulaşılmasının yaklaşık 10 yıl süreceği öngörülüyor ve 2030’a kadar bu misyonun başlatılması bekleniyor.

Yaşama Elverişli Gezegen K2-118b - James Webb Uzay Teleskobu

Buz Devi’nin yeni görüntüsü hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilim haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Müthiş..

  2. Avatar for yates232 yates232 dedi ki:

    Böyle müthiş keşifleri özellikle webb ile her geçen gün görüyoruz fakat gidilemeyecegini bilerek böyle bakmak çok kötü. “Göster ama elletme” der gibi :confused:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hell's Paradise 2. Sezona İlk Bakış: Jigokuraku Geri Dönüyor

“Hell’s Paradise” Animesinin 2. Sezonuna İlk Bakış: “Jigokuraku” Geri Dönüyor

Bleach: Thousand-Year Blood War 3. Sezondan İlk Fragman

“Bleach” Animesinin “Thousand-Year Blood War” Bölümleri 3. Sezon ile Dönüyor: İşte Yeni Fragman