in ,

Uzaylı Arayışı Sürüyor: Gökbilimciler Yaşam Potansiyeli Olan 85 Yeni Gezegen Tespit Etti

Gökbilimciler Güneş Sistemi’nin ötesinde 85 yeni gezegeni ortaya çıkararak potansiyel uzaylı yaşam için yeni bulgular sağlıyor.

Uzaylı Arayışı: Yaşanabilir 85 Yeni Gezegen Tespit Edildi
- Reklam -
- Reklam -

Uzaylı arayışı hız kazanıyor. Dünya dışı yaşamın gizemlerini çözme yolunda önemli bir adım atan gökbilimciler, yaşamın gelişmesi için gerekli koşulları barındırabilecek 85 yeni gezegen buldu.

NASA verilerinin incelenmesi sonucunda ortaya çıkan keşif, insanlığı potansiyel olarak yaşanabilir yabancı dünyaları tanımlamaya daha da yaklaştırıyor. NASA’nın Geçiş Halindeki Ötegezegen Araştırma Uydusu’nun (TESS) geniş veri kümelerini tarayan araştırmacılar, çabalarını Jüpiter, Satürn ve Neptün’e benzer büyüklükteki gezegenleri belirlemeye odakladı.

Verileri derinlemesine inceleyen bilim insanları bir milyondan fazla yıldızı gözlem altına alarak Güneş’ten farklı olanların yörüngesinde dönen ötegezegenleri ortaya çıkardı. Daha soğuk sıcaklıklarıyla ayırt edilen bu yeni gezegenler, bilim insanlarının “yaşanabilir bölge” olarak adlandırdıkları, koşulların potansiyel olarak yaşamı destekleyebileceği bir alanda yaşıyoyer alıyorr.

- Reklam -

Nisan 2018’de başlatılan orijinal TESS misyonunun bir uzantısı olan keşif, bu gök cisimlerini Dünya’dan milyonlarca ışık yılı mesafelere yerleştiriyor. Warwick Üniversitesi’nden doktora araştırmacısı Faith Hawthorn’un öncülük ettiği uluslararası araştırma ekibi, gezegenlerin ev sahibi yıldızlarından geçişini gösteren yıldız parlaklığındaki dalgalanmaları izlemek için TESS’i kullandı.

Uzaylı Arayışı: Yaşanabilir 85 Yeni Gezegen Tespit Edildi

Hawthorn metodolojiyi şöyle açıkladı:

“Uzay uydusu bu yıldızların parlaklığını alıyor ve önlerinden geçen gezegenlerin parlaklığı nasıl düşürdüğüne bakıyor. Bunu arayabilir ve bu şekilde gezegenleri bulabiliriz.”

Yeni Keşfedilen 85 Gezegen Uzaylı Yaşam Arayışında Önmeli Bir Kilometre Taşı Olarak Görev Yapıyor

Hawthorn ayrıca Samanyolu’ndaki gezegenlerin çeşitliliğine ve Güneş Sistemi’nin kökenlerine ilişkin potansiyel bilgiler konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

Ötegezegen avcısı TESS’in tipik olarak bir dış gezegeni tanımlaması için en az üç geçiş gerektirir. Ancak bu çalışma sadece iki geçişli sistemlere odaklanarak daha uzun yörünge dönemlerine ve daha düşük sıcaklıklara sahip ötegezegenlerin tespit edilmesini sağladı. Bu çalışmada tespit edilen 85 potansiyel gezegenin ev sahibi yıldızlarının etrafında bir yörüngeyi tamamlamaları 20 ila 700 gün arasında sürüyor.

- Reklam -

Araştırma ekibinde yer alan Profesör Daniel Bayliss, bu gezegenlerin birçoğunun yaşamı sürdürmeye elverişli sıcaklık aralığına girme olasılığını vurgulayarak keşfin heyecan verici olduğunun altını çizdi.

Projenin önemini vurgulayan Bayliss, bulgularının yayınlanmasının ve keşiflerin kamuoyuyla paylaşılmasının dünya çapındaki gökbilimcileri bu büyüleyici ötegezegenlerin özelliklerini daha derinlemesine incelemeye davet ettiğini belirtti. Çalışmanın ikinci yazarı Dr. Sam Gill, geleneksel aramalara kıyasla çok daha düşük sıcaklıklara sahip gezegenlerin tespit edilmesini sağlayan bir yöntem olan sadece iki geçişle ötegezegenlerin tespit edilmesinin yaratıcılığından övgüyle söz etti.

Uzaylı Avında Yeni Gelişme: Gökbilimciler Yaşam Potansiyeli Olan 85 Gezegen Tespit Etti

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de (MNRAS) yer alan çalışma, insanlığın ötesindeki uzaylı yaşamın potansiyel meskenlerini ortaya çıkarma arayışında kayda değer bir sıçramaya işaret ediyor.

Sizler uzaylı yaşamın yer alma ihtimali olan bu yeni gezegen leiflerini nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Express

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Omniscient Reader's Viewpoint Anime Uyarlaması Geliyor

“Solo Leveling” Ekibinden Yeni Bir Uyarlama Daha: “Omniscient Reader’s Viewpoint” Animesi Geliyor

Road House Fragman - Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal’ın Başrolünde Yer Aldığı “Road House” Filminden İlk Fragman