in ,

Araştırma: Video Oyunlarında Erkek Karakterler, Kadınlardan 2 Kat Daha Fazla Konuşuyor

Video oyunları üzerine yapılan yeni bir araştırmada erkek karakterlerin kadın karakterlere oranla 2 kat daha fazla diyalog kurduğu tespit edildi.

Video Oyunları Kadın Erkek Diyalog Eşitsizliği
- Reklam -
- Reklam -

Video oyunları hakkında yapılan ve bugüne kadarki en geniş kapsamlı araştırma olmasıyla öne çıkan yeni bir çalışma, oyun sektöründeki dikkat çekici bir dengesizliği ortaya koydu.

Royal Society Open Science dergisinde yayımlanan araştırmada 13.000’den fazla video oyun karakteri incelendi. Çalışmanın sonucunda erkeklerin kadınlardan 2 kat daha fazla diyaloğa sahip olduğu ortaya çıktı.

Glasgow Üniversitesi’nden Dr. Stephanie Rennick ve Cardiff Üniversitesi’nden Dr. Seán G. Roberts tarafından yönetilen çalışmada rol yapma (RPG) türündeki 50 video oyun değerlendirildi. Araştırmada bu yapımlarda yer alan diyalogların cinsiyet dengesizliği üzerinde duruldu.

- Reklam -

Çalışmada, oyunlarda genellikle erkeklerin konuşmalarının kadınların konuşmalarından iki kat fazla olduğu görüldü. İncelenen oyunların çoğunda, hatta baş karakteri kadın olan oyunlarda bile erkek karakterlerin daha fazla diyalog seçeneğine sahip olduğu tespit edildi. Bununla birlikte diyalog çeşitliliğinin sadece ana karakterlerde değil, yan karakterlerde de aynı eşitsizliği paylaştığı da gözlemlendi. Oyuncu, seçimlerini ne kadar değiştirirse değiştirsin çıkan sonuçta ise bir değişiklik yaşanmadı.

Video Oyunlarındaki Diyaloglarda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması 10 Yılı Bulabilir

Diğer taraftan araştırma kadın karakterlerin diyalog sayısının yavaş yavaş arttığının da altını çiziyor. Ancak artışın aynı hızla devam etmesi durumunda erkeklerle kadınlar arasındaki konuşma oranının eşit olması 10 yıldan fazla bir zaman alacak.

Ayrıca çalışma belirli bir cinsiyeti olmayan karakterin oldukça az olduğunu da belirterek 13.000 karakterden sadece 30’unun belirli bir cinsiyete ait olmadığını açıklıyor. Bunun da gerçek hayattaki oranın ancak yarısını temsil edebildiği belirtiliyor.

Video Oyunları Kadın Erkek Diyalog Sayısı

Glasgow Üniversitesi, Beşeri Bilimler Fakültesi’nde Felsefe Araştırma Görevlisi olan Dr. Rennick çalışmalara dair şunları söyledi:

“Genel olarak erkek diyaloglarının daha fazla olacağını bekliyorduk fakat yüzde 50’den fazla kadın diyaloğuna sahip olan oyunların bu kadar az olduğunu öğrendiğimizde şaşırdık. 50 oyundan sadece 3 tanesi %50’den fazla kadın diyaloğuna sahipti. Oyuncular da bizimle aynı şaşkınlığı paylaşıyor. Ankete katılanlar, genel olarak erkek diyaloglarının daha fazla olduğunu tahmin etti. Ancak kadınların çoğunlukla konuştuğu oyunların sayısının daha fazla olacağını zannettiler.”

Diyalogların İçeriği de Önem Taşıyor

Yapılan araştırma video oyunlarındaki cinsiyet eşitsizliğini karakter sayısının dengelenmesi ile giderilebileceğini söylüyor. Ancak bununla birlikte diyalog içeriklerinin de düzenlenmesinin önemli bir nokta olduğunun altı çiziliyor. Daha fazla diyaloğun daha iyi bir cinsiyet temsilini garantilemediği konusunda da uyarılarda bulunuyor. Örneğin, kadınlarla ilgili stereotipik ve önyargılı özür dileme, tereddütlü cümleler kurma ve nazik olma gibi davranışların doğru bir temsil yerine geçmeyeceği belirtiliyor.

- Reklam -

Cardiff Üniversitesi, İngilizce, İletişim ve Felsefe Okulu’nda öğretim görevlisi olan Dr. Roberts ise çalışmalarının gelecek oyun tasarımlarında değişiklikler yapabileceğini umuyor:

“Oyuncuların yarısı kadın olmasına rağmen, çok fazla hakaret ve dışlama ile karşılaşıyorlar. Oyuncular ve geliştiriciler daha geniş kapsamlı bir temsiliyet talep ediyor. Bu yüzden geliştiricilerin, daha kapsayıcı oyunlar yaratmak için bulduğumuz dengesizlikleri gidermeyi düşüneceklerini tahmin ediyoruz.”

Video Oyunları Kadın Erkek Konuşmaları

Çalışmalarını daha geniş kapsamlı oyunlar yapılması yönünde beklentilerini açıklayarak bitiren Rennick ve arkadaşları alanda daha fazla çalışmanın gerekli olduğunu da söylüyor.

Geçen günlerde yayınlanan bir başka araştırmada ise çevrimiçi oyunlarda kadın oyuncuların yarısının tacize uğradığı tespit edilmişti.

Siz video oyunlarında cinsiyet eşitsizliği olduğunu düşünüyor musunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum adresinden bizimle paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News adresinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Phys

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Bunun bir benzer örneğini de ben vereyim.

    Kahvede oturan erkekler evde oturan kadınlardan daha fazla dedikodu yapıyor. Yaptığım gözlemler sonucunda böyle bir şeyle karşılaştım.

  2. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Demek ki neymis, Ghost of Tsushima’da Jin Sakai’nin Yuna’dan, GTA Vice City’de Tommy Vercetti’nin Mercedes’den, Quake 2’de bize brifing veren abinin de kollarindan fuze atan kadin Strogg’lardan daha fazla konusmamasi gerekiyormus.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dolph Lundgren - The Witcher Dizisi The Rats

“Rocky”de Ivan Drago’yu Canlandıran Dolph Lundgren “The Witcher” Evrenine Katıldı

Oppenheimer 18 Yaş Sınırı

“Oppenheimer”, Christopher Nolan’ın 20 Yıl Sonra 18+ Yaş Sınırıyla Vizyona Giren İlk Filmi Olacak