in ,

“Yapay Zekâ” Collins Sözlüğü’ne Göre 2023’ün Kelimesi Seçildi

Collins Sözlüğü 2023’ün kelimesini “yapay zekâ” olarak belirledi. Sözlüğün aktardığına göre YZ teriminin kullanımı, önceki yıllara göre 4 katına çıktı.

Yapay Zekâ 2023 Yılın Kelimesi - Collins Sözlüğü
- Reklam -
- Reklam -

2023’ün kelimesi “yapay zekâ” seçildi. Collins Sözlüğü yılın en dikkat çekici kelimesini açıkladı. Diğer adaylar arasında “greedflation” (enflasyon fırsatçılığı), “nepo baby” (ebeveynlerinin ününü kullanan ünlü ailelerin çocukları) ve “deinfluencing” (takipçileri belli davranışlardan kaçınmak için uyaran sosyal medya kullanımı) yer alıyor.

Dünyaca ünlü yayıncı HarperCollins tarafından yayınlanan Collins Sözlüğü, her yıl olduğu gibi bu sene de yılın öne çıkan kelimesini seçti.

Yayıncı, “insanın zihinsel işlevlerinin bilgisayar programları tarafından modellenmesi” olarak tanımlanan yapay zekânın “hızlı bir şekilde ivme kazanması ve 2023’ün baskın sözcüğü hâline gelmesi” nedeniyle seçildiğini söyledi. 2023 yılında kelimenin kullanımı geçen seneye kıyasla 4 katına çıktı.

- Reklam -

Collins Sözlüğü - Yapay Zekâ 2023 Yılın Kelimesi

Yapay zekâ kelimesi, yayıncının “sürekli gelişen dilimizi ve onu kullananların endişelerini” yansıttığını söylediği yeni terimler listesinden seçilmişti.

Yapay Zekâ 2023’ün Kelimesi Seçildi

Collins’in genel müdürü Alex Beecroft, yapay zekânın “2023’ün en çok kullanılan kelimesi” olduğuna “hiç şüphe duymadığını” söyledi.

“Yapay zekânın bu yıl büyük bir odak noktası olduğunu ve hızla gelişerek e-posta, internet yayını ya da bir zamanların fütüristik, şimdi ise gündelik bir teknoloji olarak hayatımızın her yerinde yer aldığını biliyoruz.”

Yapay zekâ kelimesiyle yarışan diğer kelimeler arasında “şirket kârlarını artırmak amacıyla fiyatları yapay olarak yüksek seviyelere çıkarmak için enflasyonun bir bahane olarak kullanılması” olarak tanımlanan “greedflation” ve “bir kişiyi bankacılık olanaklarından mahrum bırakma eylemi” olarak tanımlanan “debanking” de yer alıyor.

Ayrıca ünlü ailesi sayesinde kariyerlerinin yükseldiği varsayılan kişilerin çocuklarını tanımlamak için kullanılan “Nepo baby” de listede yer alan sözcükler arasında. Adaylardan “deinfluencing” ise Collins Sözlüğü yazarları tarafından “takipçileri belirli ticari ürünlerden, yaşam tarzı seçimlerinden vb. kaçınmaları konusunda uyarmak için sosyal medyanın kullanılması” olarak tanımlanıyor.

- Reklam -

Yapay Zekâ 2023 Yılın Sözcüğü - Collins Sözlüğü

Yayıncıya göre yılın kelimesi, sosyal medya da dahil olmak üzere bir dizi kaynağı izleyen sözlükbilimciler tarafından seçiliyor. Collins Sözlüğü geçen yıl “uzun süren istikrarsızlık ve güvensizlik dönemi” anlamına gelen “permacrisis” kelimesini seçmişti. Bir önceki yılın kelimesi “NFT“, 2020’nin kelimesi ise “lockdown” (kapanma) olmuştu.

Oxford Sözlüğü ise 2022’nin kelimesini “goblin mode” olarak açıklamıştı.

Collins Sözlüğü’nün bu tercihini siz nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Türkiye’nin en popüler kültür forumlarından Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian


Daha fazlası için bizleri Google News’ten ve sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın!

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Atari - Digital Eclipse Satın Alma

Atari, Klasik Oyunları Dijitale Taşımasıyla Ünlenen Digital Eclipse’i 20 Milyon Dolara Satın Aldı

Güneş Sistemi'ndeki En Tuhaf 10 Uydu

Güneş Sistemi’ndeki En Tuhaf 10 Uydu