in ,

Yapay Zekâ Tarafından Oluşturulan Sanat Eserleri Telif Hakkı Koruması Alamayacak

Yapay zekâ eserinin telif hakkına sahip olamayacağına karar verildi. ABD Telif Hakları Ofisi, YZ eserlerinin korunamayacağını ifade ediyor.

Yapay Zekâ Eseri Telif Hakkı Koruması Alamadı
- Reklam -
- Reklam -

Yapay zekâ tarafından üretilen sanat eserlerinin telif hakkı korumasından yararlanamayacağına karar verildi. Yeni alınan resmi karar, bir yapay zekâ tarafından üretilen eserin “insan yapımı” olmadığı gerekçesiyle telif hakkı koruması dışında bırakılacağını açıkladı.

ABD Telif Hakkı Ofisi tarafından onaylanan karar Stephen Thaler’ın yapay zekâ kullanarak ortaya çıkarılan bir eserin telif hakkına sahip olmaması nedeniyle başlattığı hukuki süreci federal bir mahkemede sürdürdü.

Federal mahkeme yargıcı Beryl Howell “herhangi bir insan müdahalesi olmadan yepyeni bir teknoloji ile oluşturulmuş işlerin” korunması adına telif haklarının hiç bu kadar esnetilmediğine dikkat çekti.

- Reklam -

Nöral bağlantı firması Imagination Engines’ta yönetici konumunda çalışan Stephen Thaler, 2018 yılında ortaya çıkardığı yapay zekâ sistemi Creativity Machine ile “A Recent Entrance to Paradise” (Cennete Yakınsama) isimli sanat eserini üretmişti. “Bir makine üzerinde çalışan bağımsız bilgisayar algoritmaları” olarak tanımlanan bu sanat eseri Thaler tarafından koruma altına alınmak istenmişti. Ancak Telif Ofisi, insan zihninin ve yaratıcı ifadenin arasındaki bağın kritik bir unsuru olduğu gerekçesiyle başvuruyu reddetti.

Yapay Zekâ Eseri Telif Hakkı Koruması Alamadı A Recent Entrance to Paradise

Kendisini telif hakkının sahibi kişi olarak gösteren Thaler bu ret kararını protesto ederek YZ’nın “her türlü eser sahipliği kriterini tamamlayan bir eser sahibi olarak,” görülebileceğini ifade etmiş ve Telif Ofisi’nin verdiği kararı hukuka aykırı olarak gördüğünü sözlerine eklemişti. Thaler daha sonra kararın yeniden gözden geçirilmesi adına hukuki adımlar atmıştı.

Yapay Zekâ Eseri Tüm Savunmalara Rağmen Telif Hakkı Alamadı

Telif Ofisi’ne karşı açılan dava sonucunda yapay zekânın hiçbir şekilde telif haklarından yararlanamayacağı kararı verildi. Jürinin hazırladığı 15 sayfalık raporda ancak insan yaratıcılığının telif hakları tarafından korunabileceği ifade ediliyor.

“İnsan yaratıcılığı -yararlı sanatları ve bilimin kullanılarak bu yaratıcılığın bireylere nasıl taşınabileceği- doğası gereği Amerikan telif haklarının temelini oluşturur. Dolayısıyla insan olmayan herhangi bir taraf Birleşik Devletler tarafından telif hakları ile oluşturulmuş böylesi bir desteğe ihtiyaç duymaz ve telif hakları böylesi taraflara ulaşma amacı gütmez.”

- Reklam -

Açık kaynak kodlu ChatGPT’nin yükselişi ile birlikte Holywood film stüdyoları büyük bir greve sebep olarak YZ tarafından oluşturulmuş içerikleri nasıl kullanabileceğini araştırıyordu. Ancak uzmanlar görsel sanatlar tarafında verilmiş bu kararın YZ kullanılarak oluşturulmuş her türlü metin, ses ve videoya uygulanabileceğine dikkat çekiyor.

Yapay Zekâ Tarafından Oluşturulan Sanat Eserleri Telif Hakkı Koruması Alamayacak

Diğer taraftan Amerikan Telif Ofisi YZ yardımı ile oluşturulmuş herhangi bir eserin hâlâ telif hakları ile korunabileceğini ifade ediyor. Eser sahibi bir insan olacak şekilde oluşturulmuş her eserin “mutlaka tek tek incelenerek” karar verilmesinin gerekli olduğu da yapılan açıklamada yer buluyor.

Siz YZ eserlerine telif hakkı verilmemesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilir ve benzer içerikler için bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Holywood Reporter

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Last of Us 4 Sezon Olabilir

HBO’nun “The Last of Us” Dizisi En Az 4 Sezon Olarak Planlandı

Yaşam Kullanma Kılavuzu - Georges Perec

Georges Perec’in Büyülü Dünyası “Yaşam Kullanma Kılavuzu” Türkçede Yeniden Canlanıyor