in ,

Cumhuriyetin Heykeli: Zühtü Müridoğlu’nun Yarım Kalan 50. Yıl Heykeli 100. Yılda Tamamlandı

Cumhuriyet’in ilk heykeltıraşlarından Zühtü Müridoğlu’nun 50. yıl dönümü için tasarladığı heykel, 100. yılda tamamlandı.

Zühtü Müridoğlu'nun Cumhuriyet Heykeli 100. Yılda Tamamlandı
- Reklam -
- Reklam -

Cumhuriyet’in ilk heykeltıraşlarından Zühtü Müridoğlu‘nun Cumhuriyet’in 50. yıl dönümü için tasarladığı heykel, nihayet 100. yılda tamamlanarak İstanbul Resim ve Heykel Müzesi önünde sergilenmeye hazır hâle geldi.

1906 yılında İstanbul’da doğan Zühtü Müridoğlu, Sanayi-i Nefise Mektebi’nde heykel eğitimi aldı ve Avrupa bursu kazanarak Paris’e gitti. Türkiye’ye döndükten sonra birçok önemli esere imza atan heykeltıraş, Anıtkabir kabartmalarından Dumlupınar’a, Muş Atatürk Anıtı’ndan Büyükada Atatürk Anıtı’na kadar uzanan geniş yelpazede eserler üretti.

Müridoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 50. yıl dönümü için özel bir heykel tasarladı. Fakat bütçe sıkıntısı nedeniyle heykelin bronz dökümünü yaptıramadı. Yarım kalan bu eser, sanatçının en önemli eserlerinden biri olarak kabul ediliyordu.

- Reklam -

Zühtü Müridoğlu'nun Cumhuriyet Heykeli 100. Yılda Tamamlandı

10Haber’in haberine göre Cumhuriyet’in 100. yılı anısına QNB Finansbank’ın desteğiyle tamamlanan heykel, 4 metre yüksekliğinde ve yuvarlak sütun formunda 50 yıl gecikmeli de olsa sergilenmeye hazır hâle geldi. Heykelin çizim, fotoğraf, belgeleme, kalıbının alınması ve bronz dökümünün her aşaması Rahmi Aksungur, Aykut Köksal, Ferit Özşen, Fatma Akyürek ve Hasan Karakaya’dan oluşan bir Bilim Kurulu tarafından titizlikle takip edildi.

Cumhuriyet’in Heykeli Sergiye Hazır: Zühtü Müridoğlu’nun Yarım Kalan 50. Yıl Heykelinin Tamamlanması Özel Bir Açılış ile Kutlanacak

Heykelin bronz dökümü, İzmir’de bulunan bir dökümhanede gerçekleştirildi. Kaidesi ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden akademisyenler tarafından tasarlandı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İstanbul’daki Polieuktos Kazısı’nda Yerin Yalnızca 2 Metre Altından 1.500 Yıllık Heykeller Çıktı

- Reklam -

Heykelin açılışı 6 Mart 2024 Çarşamba günü saat 18.30’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve QNB Finansbank işbirliğiyle hazırlanan bir törenle gerçekleşecek. Açılış törenine Cumhurbaşkanı, bakanlar, sanatçılar ve sanatseverler katılacak. Aynı gün Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü kapsamında hazırlanan “Sanâyi-i Nefîse-i Mekteb-i Şâhâne’den Güzel Sanatlar Akademisi’ne 1882-1948 Temsil ve Hafıza” sergisi de saat 21.00’e kadar ücretsiz ziyarete açık olacak.

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

Müridoğlu’nun 50. Yıl Heykeli sadece bir sanat eseri olmanın ötesinde, Cumhuriyet’in ilkelerine ve değerlerine bağlılığın bir simgesi olarak da yorumlanıyor. Heykelin tamamlanması, Türk heykel sanatının gelişimine katkıda bulunmanın yanı sıra, 100. yılı kutlamalarına da özel bir anlam katıyor.

Zühtü Müridoğlu’nun 50. Yıl Heykeli’nin 50 yıl gecikmeyle de olsa tamamlanmış olması hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hans Zimmer "Dune 3" Filmi Müziklerini Hazırlıyor

Hans Zimmer “Dune 3” Filminin Müziklerini Hazırlamaya Başladı

İnsanı Tanıma Sanatı: Alfred Adler Kitabı Türkçede

Çağdaş Psikolojinin Üç Büyüklerinden Alfred Adler’in “İnsanı Tanıma Sanatı” Kitabı Yeniden Türkçede