in ,

İstanbul’daki Polieuktos Kazısı’nda Yerin Yalnızca 2 Metre Altından 1.500 Yıllık Heykeller Çıktı

Polieuktos Kazısı bir kez daha büyülü anlara şahitlik etti. İBB Miras ekipleri tarafından yürütülen Saraçhane’deki kazılarda 1.500 yıllık 4 heykel gün yüzüne çıkartıldı.

Polieuktos Kazısı Heykel
- Reklam -
- Reklam -

Polieuktos Kilisesi‘ndeki kazılarda, yerin yalnızca 2 metre altından erken Bizans döneminden kalma 4 heykel çıkartıldı.

Birçok farklı çağa ev sahipliği yapmış tarihi kent İstanbul’un geçmişi gün yüzüne çıkartılmaya devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin Saraçhane’de bulunan ana binasının karşısındaki Saraçhane Arkeoloji Parkı’ndaki kazılar devam ediyor.

Geçen haziran ayında Yunan mitolojisinin ünlü figürlerinden Tanrı Pan‘ı betimleyen bir heykel parçası bulunmuştu. Nisan ayında ise kentin deprem haritası olarak da okunabilecek 1.500 yıllık bir dehliz keşfedilmişti.

- Reklam -

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı yeni bir duyuruda bu keşiflere bir yenisini eklediklerini açıkladı. Polat yaptığı açıklamada Polieuktos‘tan çıkartılan yeni heykel başlarını duyurdu. Açıklamada, tüm bu tarihi eserlerin yerin yalnızca 2 metre altında beklediğine vurgu yapıldı.

Polieuktos Kazısı’nda Heykel Başları Bulundu

Polat, mesajının ilk kısmında şu ifadeleri kullandı:

“Bu akşamdan bir sürpriz haber; Polieuktos’tan bir heykel başı daha…

“İBB Miras olarak Saraçhane kazılarında toprağın 2 mt altında erken Bizans Dönemi heykel başını toprak altından çıkardık. Bu alanda ulaştığımız sarayın kalıntılarından daha nice tarihi eserin geleceğine inanıyoruz.”

Polieuktos Kazısı Heykeller

Polat, açıklamasının devamında yaklaşık 50 yıldır “tuvalet olarak” kullanılan bölgedeki keşifleri şu sözlerle paylaştı:

“Müthiş bir haberi paylaşmak istiyorum…

- Reklam -

“1500 yıllık bakışı ilk defa görüyorsunuz. Bugün İstanbul’un göbeğinden, toprağın 2 metre altından muhteşem bir tarihi eser grubu daha çakardık.

“50 yıldır tuvalete dönüştürülmüş bekleyen şehrin merkezi Saraçhane, Polieuktos Kazısı’nda İBB Miras bugün 4 heykel daha gün yüzüne çıkardı. Tarih ve turizm kenti İstanbul’a hak ettiği emeği vermekten onur duyuyoruz.”

Polieuktos Kazısı Heykel Bizans

Polieuktos Kilisesi Doğu Roma’nın En Önemli Yapılarından

Günümüzden yaklaşık olarak 1.500 sene önce inşa edilen Aziz Polieuktos Kilisesi, Doğu Roma’nın en önemli yapılarından birisi olarak anılıyor. Saraçhane’deki kazılarda, bölgenin geçmişi ortaya çıkartılmaya devam ediliyor.

Ayasofya‘nın ardından döneminin en önemli yapıları arasında bulunan bu kilisenin Doğu Roma Prensesi Anicia Juliana tarafından 524-527 yılları arasında inşa ettirildiği biliniyor.

İBB Miras ekibi, 4 yılda 630 tarihi yapıda bakım, onarım, yenileme ve kazı çalışması yürüttü.

Siz bu arkeolojik keşifleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler‘den takibe alabilirsiniz.

Kaynak: İBB Miras

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Idris Elba Yeni Luther Filmi

Idris Elba, Daha Fazla Luther Filmi Yapmak İstiyor: Uzun Soluklu Bir Polisiye Serisi Yolda Olabilir

Twitter, Threads Meta Dava

Twitter, Threads Nedeniyle Meta’yı Dava ile Tehdit Ediyor