in ,

İstanbul’daki Kazılarda 1.700 Yıllık Tanrı Pan Heykeli Gün Yüzüne Çıkartıldı

İstanbul’daki Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda gerçekleştirilen kazılarda Yunan mitolojisinin önemli figürlerinden Tanrı Pan’ı betimleyen heykel parçası bulundu.

İstanbul Kazıları Tanrı Pan Heykeli
- Reklam -
- Reklam -

İstanbul’un tarihi aydınlatılmaya devam ediyor. İBB Saraçhane ana binasının karşısında yer alan Saraçhane Arkeoloji Parkı’ndaki kazı çalışmalarında yeni bir keşfe imza atıldı. Kazılarda Yunan mitolojisinde yarı keçi yarı insan suretinde tasvir edilen Tanrı Pan’ı betimleyen bir heykel parçası keşfedildi.

Geçen nisan ayında Saraçhane’deki kazılarda 1.500 yıllık tarihi bir dehliz keşfedilmişti. Şimdi ise heyecan uyandıran yeni bir tarihi eser daha gün yüzüne çıkartıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada keşfi şu sözlerle duyurdu:

- Reklam -

“Günün en heyecan verici haberi;

“Bu heykeli İstanbul’un göbeğinde, İBB Saraçhane ana binasının karşısında Polieuktos kazısında toprak altından çıkardık.

“İstanbul’un toprağından tarih fışkırıyor. İBB Miras İstanbul’un tarihini ayağa kaldırmaya devam ediyor.”

İstanbul Kazıları Tanrı Pan Heykel

İstanbul’daki Arkeolojik Kazılarda Roma Döneminden Kalma Pan Heykeli Bulundu

Roma döneminden kaldığı düşünülen ve 1.700 yıllık bir tarihe sahip olduğu değerlendirilen heykel, Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü deposuna kaldırıldı.

İstanbul Fatih’te, Aziz Polieuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’ndaki kazılar 8 Haziran 2022 tarihinde başlamıştı.

Arkeologlar tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında yerin 2 metre 60 santim altında 1.700 yıllık Pan heykeli gün yüzüne çıkartıldı.

20 santimetre yüksekliğinde, 18 santimetre genişliğindeki heykelin sol kol ile gövde altı kısımlarının kırık olduğu aktarıldı. Bulunan heykelin, Roma dönemine ait olduğu tahmin edilirken, tam olarak hangi döneme ait olduğu yapılan incelemelerden sonra belirlenecek.

- Reklam -

İstanbul Kazı Tanrı Pan Heykeli

Mahir Polat, yaptığı açıklamanın devamında şunları kaydetti:

“Tarih fışkıran İstanbul’da bu sabah muhteşem bir arkeolojik buluntu daha açığa çıkardık.

“İstanbul’un göbeğinde Saraçhane’de Polieuktos kazımızda 1700 yıllık Pan heykelini toprağın altından çıkardık.

“Daha önce bulduğumuz heykelle beraber İstanbul’un kayıp Roma Sarayı bölümüne ulaştığımızı görüyoruz.

“İstanbul bir tarih ve turizm cennetidir. El birliği ile hak ettiği dünya turizm odağı seviyesine çıkaracağız.”

Pan, Yunan mitolojisinde kırların, satirlerin ve çobanların tanrısı olarak biliniyor. Çoğunlukla doğa ile ilişkilendirilen ve pastoral bir nitelikle anılan Pan; bahsi geçtiği bütün mitoslarda yarı keçi ve yarı insan suretinde tasvir edildiği için korkunç bir figür olarak da tanınmakta. Söylentiler “panik” sözcüğünün tanrı Pan’dan geldiğini ortaya koyuyor.

Keşfe dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Gözlerinin rahatsız edici, hatta bazıları için korkutucu yöndeki tasarımı gerçekçi olmuş. Pan deyince aklıma Tom Robbins 'in “Parfümün Dansı” kitabı geldi, zevkime göre kaliteli ve güzel bir konuya - anlatıma sahipti :slight_smile:

  2. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Çok güzel görünüyor. Ülkemiz açısından sevindirici bir gelişme.

    Efes, Bergama vb. antik kentlere sık sık gidiyorum, her gittiğimde de fark ettiğim şey hiçbir kazının olmaması. Efes’e ilk olarak ilkokulda gitmiştim şimdi 30 yaşıma geldim ilk gördüğüm haliyle şu anki hali arasında hiçbir fark yok. Çıplak gözle dahi şehrin büyük bölümünün toprak altında olduğu ve kazılırsa mutlaka bulgular olacağı görülebiliyor.

    Keşke daha fazla kazı yapılsa, çok daha fazla önemli eserin gün yüzüne çıkarılacağına eminim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

How Do You Live? Fragmanı Yayınlanmayacak - Yeni Hayao Miyazaki Filmi

Hayao Miyazaki’nin Beklenen Filmi “How Do You Live?” İçin Vizyona Girmeden Önce Herhangi Bir Tanıtım Yapılmayacak

Activision, Time Warner Satın Alma

Activision’ın 2018’de Batman, Lego ve Harry Potter’ın Ardındaki Time Warner’ı Satın Almak İstediği Ortaya Çıktı