in

220 Milyon Yıllık Dinozor Ayak İzi, 4 Yaşındaki Kız Tarafından Şans Eseri Bulundu

4 yaşındaki bir kız çocuğu, ailesiyle kumsalda gezerken 220 milyon yıllık dinozor ayak izini keşfetti. İngiltere’de son 10 yılın en iyi korunmuş dinozor kalıntısı ortaya çıktı.

Dinozor Ayak İzi
- Reklam -
- Reklam -

Birleşik Krallık’a bağlı olan Galler’de bir plajda 220 milyon yıllık bir dinozor ayak izine rastlandı. Bu kıymetli keşif ise 4 yaşında küçük bir kızdan geldi!

220 milyon yıl öncesinden kalma, mükemmel derecede iyi korunmuş dinozor ayak izi, paleontologları bir hayli şaşırtmış durumda. 4 yaşındaki Lily Wilder, bu keşfi 23 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirdi. Wilder, annesi, babası ve köpekleri ile Güney Galler’de kumsalda yürüyüş yaparken bu şaşırtıcı olayı ortaya çıkartmayı bildi.

Kumsalda alçak bir kayanın üzerinde yer alan ayak izi, Lily’nin omuz yüksekliğindeydi. Ayak izini babasına büyük bir heyecanla işaret eden Lily, belki de ailecek yapılacak bir yürüyüşte karşılaşılabilecek en olağanüstü manzaralardan birine şahitlik etti.

- Reklam -

Bu heyecan verici keşfin ailedeki ilk yansıması ise bir izin bir “sanat eseri” olabileceği düşüncesi oldu. 10 santimetrelik bu izin, bir sanatçı tarafından kayanın üzerine çizildiği fikri ortaya atılmış. Ancak anne Sally, bu düşünceye karşı çıkmış. Sahilin o kesiminde benzer ayak izlerinin bulunduğunun farkındaydı. Görüntüyü sosyal medyada paylaşan Sally, “Facebook’ta bir fosil tanımlama sayfası buldum ve görseli orada paylaştım. İnsanlar bir miktar çıldırdı,” ifadesini kullanıyor.

Kısa bir süre sonra, Galler Ulusal Müzesi, Wilder Ailesi ile temasa geçerek konuya dair bilgi aldı. Ardından yetkililer, ayak izi parçasını alarak müzede koruma altına aldı.

Uzmanlar ayak izinin 75 santimetre uzunluğunda olduğunu ve 220 milyon yıl önce dünyada olan bir dinozor tarafından bırakıldığını belirtiyor. Ayak izinden yola çıkarak bu dinozorun 2.5 metre uzunluğunda olduğu ifade ediliyor.

İngiltere’de Son 10 Yılda Bulunan En İyi Dinozor Kalıntısı

Uzmanlar, ayak izini tipik bir Grallator olarak sınıflandırıyor. Ancak tam olarak ne tür bir dinozora ait olduğunu söylemek şu an için imkânsız.

- Reklam -

Dinozorun iki arka ayağı üzerinde yürüdüğü, beslenmek için de kendisinden küçük hayvan ve böcekleri avlayan; ince kuyruklu bir tür olduğu belirtildi.

Grallator ayak izi

Wales Online’a göre bilim insanları, bulunan bu ayak izinin “İngiltere’de son on yılda bulunan en iyi dinozor kalıntısı” olduğunu belirtiyor. İzin neredeyse hiç bozulmamış olması üzerine arkeolog Karl-James Langford, “Bu ayak izi uluslararası bir önem taşıyor. Onu hemen müzemize almak istedik. Ayak izi tam anlamıyla mükemmel ve neredeyse hiç bozulmamış,” diyor.

Peki siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for anon6571210 anon6571210 dedi ki:

    Kurbağa bacağı izi de olabilir. :thinking:

  2. Avatar for NamelessOne NamelessOne dedi ki:

    Astrologlar bu yıl diğer yılların aksine daha çok ve önemli arkeolojik keşiflerin olacağını söylemişlerdi. Doğru.

  3. Avatar for Elmakurdu23 Elmakurdu23 dedi ki:

    Çocuken hep tesadüfen fosil ya da hazine sandığı bulmak isterdim. Bu haber bana bunu hatırlatı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Türk Mitolojisi - Merve Köken

Türk Mitolojisi ile Tanışmak İsteyenlere Yeni Bir Kaynak Kitap

Kadimzamanlar ve Diğer Vakitler - Olga Tokarczuk - Neşe Taluy Yüce - Çeviri

Kadimzamanlar ve Diğer Vakitler – Neşe Taluy Yüce | Çevirmenin Çemberi