in

Alp Buzulları Eriyor: Arkeolojik Bir Acil Durumla Karşı Karşıyayız

Alp Buzulları eriyor. Bu yüzyılın sonunda tamamı yok olacağı düşünülen buzullardan çıkan parçalar, Avrupa’nın 9.500 yıl öncesine ışık tutuyor.

Alp Buzulları
- Reklam -
- Reklam -

Alp Buzulları eriyor. Alplerin doruklarına dağılmış 4 bin buzulun %95’inin bu yüzyılın sonunda yok olacağı düşünülüyor. Erime küresel ısınmanın önemli ve dehşet verici sonuçlarından olsa da, binlerce yıl öncesinin dağ hayatını anlayabilmek için eşine denk gelinmez bir fırsat yarattı.

“Grup dik dağ yamacından tırmanıp bir Alp buzulunun etrafını dolaşırken aradıklarını bulmuş: Aletlerini yontmak için ihtiyaç duydukları kristal damarını.”

Arkeologlar 9.500 yıl öncesinde Orta Taş Çağı’nda yaşanan bir kristal avını böyle betimliyor. Bu bulgular geçtiğimiz ay İsviçre Alpleri‘ndeki Uri kantonunda yapılan Brunifirm buzulu etrafındaki kazılardan çıkartıldı. 2,800 metrede yapılan kazılar Zürih Üniversitesi’nden Marcel Cornelissen tarafından yürütülmüş. Tecrübeli arkeoloğun açıklamaları şöyle:

- Reklam -

“Arkeolojinin normalde asla ulaşamayacağımız yerlerine açılan bir pencereden bakıp son derece ilginç bulgulara ulaşıyoruz.”

1990’lara kadar tarih öncesi insanların tehlikeli dağlardan uzak durduğunu düşünüyorduk. Son 30 yılda eriyen buzullar sayesinde Alplerin binlerce yıldır insanlarla dolup taştığını öğrendik. İlk insanlar yakınlardaki vadilere ulaşmak, avlanmak ve hammadde arayışı için dağları sıklıkla adımlamış.

Alplerde denk gelinen ilk antik bulgu 1991’de “Oetzi”nin vücuduydu. 5.300 yıldır İtalyan Alpleri‘nde uyumakta olan savaşçının vücudu ilk bulunduğunda kabilesi tarafından sürüldüğü ve dağlarda gezinen nadir insanlardan olduğu düşünülmüştü. O zamanlardan beri yüksek rakımlarda bulunan patikalar sayesinde bu fikirler yalanlandı.

Kazıların Alp Buzulları Erimeden Tamamlanması için Zamana Karşı Savaş

Bağcıklı Ayakkabı
Tarih öncesi bir adamın kalıntılarıyla birlikte bulunan bağcıklı ayakkabı. (MÖ 2.800 civarında)

Bulguları inceleyen ekipten Arkeolog Regula Gubler ise çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğine inanıyor:

- Reklam -

“Heyecan verici bir durum çünkü kazılarda normalde asla bulunmayacak eşyalar buluyoruz. Çok kısa bir zaman aralığımız var. 20 yıl sonra bütün bulgular ve buzlar yok olacak. Bu yüzden biraz stresliyiz. Buzulların gerilemesi uzun süredir devam ediyor, bir Oetzi daha bulacağımızı zannetmiyorum.”

Zamana karşı yarıştaki en büyük sorunsa Arkeologların eriyen bir buzulun başında oturup ne hazineler çıkacak diye bekleyememesi. Bunun yerine dağcılar ve bölge insanından gelecek haberler bekleniyor:

“Acilen insanları denk gelebilecekleri nesnelerin önemine dair bilinçlendirmeliyiz. Arkeolojik bir acil durumla karşı karşıyayız.”

Sizce Alp’lerin doruklarında neler saklı? Küresel ısınma yüzünden sonumuz yaklaşırken, geçmişimizi öğrenmemizi nasıl yorumluyorsunuz? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da üyelerimizle paylaşabilirsiniz.


* Pompeii Kentinden Çalınan Eserler “Lanetli” Bulundukları İçin İade Edildi

Kaynak: Science Alert

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Crunchyroll Sony

Sony, Crunchyroll’u İstiyor: Anime Yayın Platformu 957 Milyon Dolara El Değiştirebilir

Spider-Man 3 senaryosu

Spider-Man 3 Çekimleri Başladı: Senaryoyla İlgili Oyunculardan İlk Tepkiler