in

Ejderha Benzeri Uçan Sürüngen Fosili Keşfedildi

Ejderha benzeri yeni keşfedilen teruzor türü, bugüne kadar uçabilen en büyük hayvanlar arasında gösteriliyor.

Cryodrakon Ejderha
- Reklam -
- Reklam -

Yeni keşfedilmiş ejderha benzeri bir teruzor türü, Londra Queen Mary Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, bugüne kadar uçan en büyük hayvanlar arasında.

Azhdarchid grubu teruzorlardan gelen Cryodrakon boreas, yaklaşık 77 milyon yıl önce Kretase Dönemi’nde yaşayan ve 10 metreye kadar kanat açıklığına sahip uçan bir sürüngendi. Kalıntıları 30 yıl önce Alberta, Kanada’da keşfedildi. Ancak paleontologlar Quetzalcoatlus adlı ABD’nin Teksas eyaletinde keşfedilmiş hali hazırda bilinen bir pterosaur türüne ait olduklarını varsaymışlardı.

Journal of Vertebrate Paleontology’de yayınlanan çalışma, bunun aslında yeni bir tür olduğunu ve Kanada’da keşfedilen ilk teruzor olduğunu ortaya koyuyor. London Queen Mary Üniversitesi’nden çalışmanın baş yazarı olan Dr. David Hone bu keşfin harika olduğunu belirtiyor. Bu hayvanın burada olduğunu bildiklerini ama şimdi diğer azhdarchidlerden farklı olduğunu gösterebildiklerini ve bu yüzden yeni bir isme kavuşacağını da belirtti.

- Reklam -

Kalıntıların – kanatları, bacakları, boynu ve bir kaburgası olan bir iskeletten oluşan – orijinal olarak Quetzalcoatlusla ilişkilendirilmesine rağmen; Azhdarchid grubunu daha iyi kavramış olmak bunun farklı bir tür olduğuna ışık tutuyor.

Bebek dinozorlar ile beslenirlerdi

Genç bir hayvanın ana iskelet kanat açıklığı yaklaşık 5 metre iken başka bir örnekten alınan dev bir boyun kemiği, yetişkin bir hayvanın kanat açıklığının yaklaşık 10 metre olacağına işaret ediyor.

Cryodrakon türü, kanat açıklığında 10,5 metreye ulaşabilen ve 250 kg ağırlığındaki Texan Quetzalcoatlus dahil, diğer dev azhdarchidlerle kıyaslanabilir seviyede. Diğer azhdarchidler gibi, bu hayvanlar da etoburdu ve çoğunlukla kertenkeleler, memeliler ve hatta bebek dinozorlar ile beslenirlerdi.

Cryodrakon’u Quetzalcoatlus’a özgü olarak tanımlamak iyi bir şey çünkü Kuzey Amerika’daki avcı pterosaurların çeşitliliği ve evrimi hakkında daha fazla fikrimiz olduğunu söyleyebiliriz. Pek çok teruzor grubunun aksine, uçuşlarında okyanusları aşacak güce sahip olmalarına rağmen karada yaşamayı tercih etmeleriyle, sudan uzak yaşamalarıyla bilinir.

- Reklam -

Büyük boyutlarına, Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Afrika ve Avrupa’daki dağılıma rağmen, dağılmış parçalar yüzünden pek az azhdarchid türü hakkında bilgiye sahibiz. Çok iyi korunmuş kemiklere ve farklı boyutlarda hayvan kalıntılarına ulaşabildiğimizden bu, Cryodrakon’u önemli bir hayvan yapar.

Siz bu ejderha benzeri yaratık hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Şanlıurfa’da Göbeklitepe Benzeri Yeni Yapılar Bulundu!

* Kayseri’de Bulunan 7.5 Milyon Yıllık Mamut Fosili Dünya Literatürüne Girdi

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Bütün mitolojilerde ejderha karakterinin olması tesadüf değil bence.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pan’ın Gizli Vasiyeti Sandra Regnier

Pan’ın Gizli Vasiyeti Çıktı

Terminator Dark Fate Arnold Schwarzenegger

Terminator: Dark Fate Yönetmeni Arnold Schwarzenegger’i Bilerek Gençleştirmedi