in ,

Kayseri’de Bulunan 7.5 Milyon Yıllık Mamut Fosili Dünya Literatürüne Girdi

Dünyada ilk kez Kayseri’de tek parça halinde bozulmamış bir mamut fosili bulundu. ’Choerolophodon’ cinsine ait canlının kalıntılarının 7.5 milyon yıllık olduğu belirtiliyor.

Mamut
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’nin neresine giderseniz gidin fosil konusunda mutlaka sizleri büyüleyecek bulguların karşınıza çıkma ihtimali her zaman var. Bu defa haberler Kayseri’den. Bulunan Mamut fosilinin yaşı ise 7.5 milyon!

Kayseri’de Yamula Barajı kıyısı ve Taşhan mevkisinde devam eden kazı çalışmalarında 7.5 milyon yıllık tek parça halinde ’Choerolophodon’ cinsine ait mamut fosili bulundu.

Mamut Kayseri 2

- Reklam -

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Yamula Barajı kıyısı Taşhan mevkisinde daha önce de fosil bulunan alanda kazı çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu, ’Choerolophodon’ cinsine ait canlının, filin atası olarak değerlendirildiğini söyledi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise kazı çalışmalarının devam edeceğini ve bölgeyi daha sonra kamuoyunun ziyaretine açacaklarını da belirtti.

- Reklam -

Mamut Kayseri 3

Taşhan’da bir çobanın bulduğu fosil kalıntısı üzerine kazı çalışması başlatılmış, başka pek çok fosile rastlanmıştı.

Şimdiyse aynı kazıda, dünyada ilk kez olduğu belirtilen tek parça halinde, 7,5 milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilen 2 metre 70 santim boyunda ’Choerolophodon’ cinsine ait fosil bulundu. Kafatası ve alt çenesi tam halde bulunan fosilin boyut olarak dünyanın en büyük fosillerinden birisi olduğu değerlendirildi.

Mamut Kayseri

‘Eksiksiz Olması Yönüyle Dünyada İlk’

Kazı alanında incelemede bulunan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç şöyle konuştu:
“Yaklaşık 7,5 milyon yıla tarihlendirilen ’Choerolophodon’ cinsine ait bir fosil bulduk. Günümüz fillerinin atası olarak kabul ediliyor. Bugüne kadar kafatası ve alt çenesinin tam olarak bulunduğu ilk fosil olarak dünya literatürüne girdi. Kazıları devam ettirip, tarihe ışık tutmaya devam edeceğiz.”
Mamut Kayseri 4

‘Bölge Sürprizlere Gebe’

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu, kazı çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek şunları söyledi:
“Kazı ekibimiz dünyada ilk kez tek parça halinde bozulmamış halde bulunan filin atası olarak değerlendirilen 7,5 milyon yıl önce yaşamış ’Choerolophodon’ cinsine ait canlının fosilini buldu. Bölgede yapılan çalışmaların uzun yıllar sürmesi bekleniyor. Bu kazı çalışmaları sonrası ortaya çıkan fosilleri görmek için Alman ve Finlandiyalı bilim insanları Kayseri’ye gelmek istiyor. Bu bölge daha fazla sürprizlere gebe görünüyor. Bulunan fosil, alçılama yöntemi ile kazı yerinden alınarak bilim merkezine götürülecek.”
Bulunan bu dev fosil hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Kaynak: AA, Sputnik

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Crash Team Racing Nitro-Fueled inceleme

Crash Team Racing Nitro-Fueled: Sevimli Keseli Porsuk Bir Kez Daha Dönüyor

Rüyet

Rüyet: Doğu ile Batı’nın Yeni Bir Sentezi