in

IŞİD’in Tarihi Eserlerin Yerini Söylemediği için Öldürdüğü Arkeoloğun Bedeni Bulundu

Halid Esad’ın bedeni bulunmuş olabilir. Ünlü arkeolog, IŞİD’e bilgi vermeyi reddettiği için Palmira Antik Kenti’nde 2015 yılında öldürülmüştü.

halid esad ışid
- Reklam -
- Reklam -

IŞİD tarafından 2015 yılında, Suriye’deki Palmira Antik Kenti’nde başı keserek öldürülen arkeolog Halid Esad’ın bedeninin bulunmuş olabileceği duyuruldu. Suriyeli yetkililer yeni bulunan üç cesetten birinin, antik hazinelerin yerini söylemeyi reddedince öldürülen Halid Esad’a ait olduğunu düşünüyor.

2015 yılında Suriye İç Savaşı’nın yoğun olduğu sıralarda IŞİD tarafından başı keserek öldürülen 82 yaşındaki Halid Esad, dünya basınına da konu olmuş bir isim. Örgüt, Mayıs 2015’te Palmira’yı ele geçirdikten sonra kentteki çoğu arkeolojik alanı, 2 bin yıllık tapınakları ve tarihi eserleri yerle bir etmişti. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alan Palmira, işgalinden yaklaşık 10 ay sonrasında Rusya’nın da desteğiyle IŞİD’den arındırılmıştı.

Halid Esad, Palmira Antik Kenti için oldukça önemli bir isimdi. Yaşamının yarım asırdan fazla bir süresini bölgeye adadı ve bu süreçte öne çıkması adına elinden geleni yaptı. Şam’ın kuzeydoğusundaki bir vahada yer alan antik kentle ilgili araştırmaları ile tanınan bir isim haline geldi. 2013 yılına kadar kentin antik eserlerinden sorumluydu. Buna rağmen, IŞİD tarafından öldürülene kadar bölgede bulunmaya ve araştırmalarına devam etti.

- Reklam -

Halid Esad, Öldürüleceğini Bildiği Halde Şehrini Terk Etmedi

halid esad ışid

Halid Esad IŞİD’e bilgi vermeyi reddetiği için öldürüldü. Esad’ın kendisi gibi arkeolog olan üç oğlu ve damadı, IŞİD henüz kente girmemişken bir müzeden kurtardıkları yüzlerce tarihi eserle Tadmor’dan Şam’a kaçmıştı. Ancak arkeolog Halid Esad, bulunduğu yeri terk etmeyi hiçbir zaman düşünmemiş ve “Ben Palmiralıyım. Beni öldürseler de burada kalacağım” demişti.

Örgüt, kente girdikten ve kontrolü sağladıktan sonra arkeoloğu ele geçirmiş, sakladıkları hazinelerin yerini söylemesi için kendisine işkence uygulamışlardı. Halid Esad, 18 Ağustos 2015 tarihinde IŞİD militanları tarafından kentin meydanına sürüklenerek götürülmüş ve halkın gözü önünde başı kesilerek öldürülmüştü. Ünlü arkeoloğun başı ve bedeni, Palmira’nın simgesi olan Roma sütunlarından sallandırılmıştı.

- Reklam -

Suriye devlet medyası, yetkililerin yaptığı açıklamayı duyurarak Palmira’nın kuzeyindeki Kahlul bölgesinde bulunan üç cesetten birinin Halid Esad’a ait olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Cesetlerin kimlik tespiti için DNA testleri yapılacağı ve bunun için Şam’a götürülecekleri de duyuruldu.

Konu hakkında yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC Türkçe

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Çok üzücü bir durum.
    Hep söylerim 3. dünya ülkerinde böyle güzel tarihi eserleri bulundurmamak lazım. Bunun değerini bilen ve koruyanlar alıp götürmeli bunları.
    Şuraya Palmira Antik Kenti ve Musul Müzesi’nin halini bırakıyorum:

  2. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Allah rahmet eylesin. Devri daim olsun… Büyük bir alimmiş, hayatı pahasına eserleri korumuş.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bullet Train Oyuncu Kadrosu Sandra Bullock

Bullet Train Oyuncu Kadrosuna Brad Pitt’ten Sonra Sandra Bullock da Katıldı

stephen king bağış

Stephen King, Öğrencilere Kendi Kitaplarını Yayımlayabilmeleri İçin Bağışta Bulundu