in

Mısır’daki II. Ramses Tapınağında 2.000 Mumyalanmış Koç Başı Bulundu

II. Ramses tapınağı tarihi bir keşfe ev sahipliği yapıyor. Arkeologlar tapınakta 2.000 adet mumyalanmış koç başı dahil birçok hayvan kalıntısı tespit etti.

II. Ramses Tapınağı Mumya
- Reklam -
- Reklam -

II. Ramses tapınağı (Ebu Simbel) içinde yapılan araştırmada koç başlarıyla birlikte mumyalanmış köpek, yaban keçisi, inek, ceylan ve firavun faresi kalıntıları da keşfedildi.

New York Üniversitesi Antik Dünya Çalışmaları Enstitüsü’nden bir grup arkeolog, 2.000 koç başının da aralarında bulunduğu binlerce hayvan kalıntısına ulaşarak büyük bir keşfe imza attı. Mumyalanmış uzuvlar, ölümünden uzun bir süre sonra II. Ramses’e adak olarak sunulmuştu.

Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hayvan kalıntılarına, II. Ramses adına inşa edilmiş antik tapınaktaki yeni keşfedilen bir depo odasında ulaşıldığı belirtildi.

- Reklam -

Arkeolog ekibinin başındaki Sameh Iskandar, bulunan kalıntıların II. Ramses’e tapan bir tarikat tarafından ölümünün bininci yılını kutlamak adına sunulmuş adaklar olabileceğini düşünüyor.

II. Ramses Tapınağının Geçmişi Aydınlatılıyor

Mısır Antik  Eserler Yüksek Konseyi genel sekreteri Dr. Mostafa Waziri; açıklamalarında bu keşfin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Waziri, bu sayede arkeologların II. Ramses tapınağının geçmişini ve yüzyıllar boyunca şahitlik ettiği tarihi daha iyi anlayabileceklerini ifade etti.

Amerikalı arkeoloji ekibi, hayvan kalıntılarına ek olarak büyük bir saray yapısının varlığını ortaya çıkardı. Eski Krallık döneminden 6. Hanedan zamanına tarihlenen yapı yaklaşık beş metre kalınlığa sahip duvarlardan oluşmakta. Bunların yanı sıra heykeller, papirüsler, eski ağaç kalıntıları, deri giysiler ve ayakkabılar gibi diğer bazı kalıntılar da araştırmacıların keşifleri arasında yer aldı.

II. Ramses Tapınağı Mumya Koç Başı

Sameh Iskandar, yeni yapının keşfinin, “II. Ramses Tapınağı’nın inşasından önce Abydos’un antik manzarasını yeniden canlandırmayı sağlayabileceğini” belirtti.

- Reklam -

Her iki keşif de Mısır’ın uzun ve zengin tarihine dair bir şeyler söylüyor. Ülkenin diğer bölgelerine göre daha az ziyaret ediliyor olsa da Kahire’nin yaklaşık 500 kilometre güneyinde bulunan Abydos şehrinin arkeolojik hazinelerle dolu olduğu biliniyor. Bir zamanlar Antik Mısır kraliyet ailesi için mezarlık işlevi gören Abydos, ayrıca uzun bir süre boyunca tanrı Osiris’e tapınanlar için bir hac mekânı olarak hizmet etti.

İsmi Kitab-ı Mukaddes’te de Geçiyor

II. Ramses, yaptıklarıyla Mısır’ın geçmişinde önemli bir yere sahip. MÖ 1304-1237 yılları arası hüküm süren firavun, ülkenin birçok yerinde tapınaklar inşa ettirmişti. Bununla birlikte II. Ramses’in Kitab-ı Mukaddes’in ikinci kitabı Exodus’ta bahsedilen hükümdar olduğu da tahmin ediliyor.

II. Ramses Tapınağı Keşif

New York Üniversitesi üyelerinden oluşan Amerikalı araştırma ekibi, bölgenin tarihine dair daha fazla şeyi ortaya çıkarmak ve mevcut kazı sürecinde elde edilen bulguları inceleyip belgelemek için çalışmalarına devam ediyor.

Siz bu keşif hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All Thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bana gerçekten de ilginç geldi, acaba o devirlerde büyüye - sihire çokça inanıldığı için bir tür ayin (ritüel) gerçekleştirilmiş olabilir mi diye düşündürdü :open_mouth: Çünkü; koç dışında birkaç hayvan türü daha kurban edilmiş, o devirlerde hayvan çeşitliliği günümüze kıyasla çok çok daha fazla iken niçin sadece bu hayvanlar ? Gizemli olaylara ve nesnelere ilgim olduğundan, bu tür haberler dikkatimi çekiyor :sweat_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bungou Stray Dogs 5. sezon onayı

Bungou Stray Dogs Animesi 5. Sezon Onayını Aldı ve Yayın Tarihi Açıklandı

Kübra Dizisi Netflix Çağatay Ulusoy

Afşin Kum Romanı “Kübra” Dizi Oluyor: İşte Çağatay Ulusoy’lu Netflix Dizisine İlk Bakış