in ,

Adıyaman’da 2.000 Yıllık Karakuş Tümülüsü’ndeki ‘Tokalaşma Sütunu’ Depremde Yıkıldı

Karakuş Tümülüsü’nde bulunan tokalaşma sütunu Kahramanmaraş merkezli çifte depremde yıkıldı. Yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki sütunda, Grekçe yazıtlar yer alıyordu.

Karakuş Tümülüsü Tokalaşma Sütunu Deprem ile Yıkıldı
- Reklam -
- Reklam -

Karakuş Tümülüsü’ndeki antik sütun depremde yıkıma uğrayan yapılar arasında yer aldı. Kahramanmaraş’ta meydana gelen çifte deprem, Türkiye’nin tarihi ve kültürel varlıklarına da büyük darbe vurdu.

6 Şubat sabahını yasa boğan deprem, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde gerçekleşti. Aynı gün öğleden sonra ise 7,6 büyüklüğünde, bu defa Elbistan merkezli bir başka deprem meydana geldi.

Aradan geçen bir haftanın sonunda açıklanan resmi verilere göre ölü sayısı 29 bini, yaralı sayısı ise 80 bini geçti.

- Reklam -

10 ilde etkisini gösteren ve 13,5 milyon kişiyi doğrudan etkileyen Kahramanmaraş Depremi, tarihi ve kültürel yapılara da ciddi hasar verdi. Antakya’daki Habib-i Neccar Camisi, tarihi Antep evleriGaziantep Kalesi ve Hatay Devleti’nin tarihi meclis binası ağır hasar gördü.

Adıyaman Karakuş Tümülüsü Tokalaşma Sütunu Deprem ile Yıkıldı

Adıyaman’da bulunan ve 2.000 yıllık geçmişe sahip olan Karakuş Tümülüsü’ndeki tokalaşma sütunu da depremde yıkılanlar arasındaydı. Anıt mezar, İranlı Orontid Hanedanı’nın Helenleşmiş bir kolu olan Kommagene Krallığı’ndan kalmaydı.

Karakuş Tümülüsü’ndeki Ünlü Tokalaşma Sütunu Deprem Nedeniyle Devrildi

Nemrut Dağı eteklerine konumlanmış 2.000 yıllık Karakuş Tümülüsü içerisinde yer alan tokalaşma stelası depremin büyüklüğünden etkilenerek yıkıldı. Yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki sütunun üzerinde Grekçe yazıtlar yer alıyordu.

- Reklam -

Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki Karakuş Tümülüsü, Kommagene Krallık Ailesi kadınlarına ait bir anıt mezar olarak biliniyor. İsmini ise güney yönünde dikili olan sütunda bulunan kartal heykelinden alıyor. Yöre halkı, kartalları “karakuş” adıyla anmış ve literatüre de bu isimle kazandırmışlardı.

Karakuş Tümülüsü Tokalaşma Sütunu Deprem ile Yıkıldı

Çapı 110 metreyi bulan tümülüs, ilk yapıldığında yaklaşık 30 metre yüksekliğe sahipti. Tümülüsün etrafına toplamda 6 adet sütun dikilmiş ancak bu sütunlardan yalnızca 4 tanesi günümüze dek ulaşabilmişti. Kartal heykelinin yer aldığı sütun, toplamda 7 blok taştan yapılırken diğer üç sütun 6’şar blok taşın üst üste konulmasıyla inşa edilmişti.

Yıkılan sütunda Kommagene Krallığı’nın kralı I. Antiochos’un oğlu Kral II. Mithridates’in, kız kardeşi Laodike ile tokalaştığı bir anın kabartması bulunuyordu. Sütundaki yazıtlar, anıt mezarın Kral Antiochos’un eşi İsias, kızı Antiochis ve torunu Aka’ya ait olduğunu işaret ediyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Arkeofili

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Habib-i Neccar Camisi Deprem Yıkım

Anadolu’nun İlk Camilerinden 14 Asırlık Habib-i Neccar Depremde Yerle Bir Oldu

Erzin Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu - Deprem Açıklaması

Hatay’da Tek Binanın Dahi Yıkılmadığı Erzin İlçesinin Belediye Başkanı: “Kaçak Yapıya Müsaade Etmedim”