in , ,

Anadolu’nun İlk Camilerinden 14 Asırlık Habib-i Neccar Depremde Yerle Bir Oldu

Habib-i Neccar Camisi depremde büyük hasar gördü. Türkiye sınırları içerisindeki en eski cami olarak anılan yapıdan geriye kalanlar kameralara yansıdı.

Habib-i Neccar Camisi Deprem Yıkım
- Reklam -
- Reklam -

Habib-i Neccar Camisi Kahramanmaraş merkezli depremde yıkıma uğradı. Hatay’ın merkezi Antakya’da bulunan ve 14 asırlık bir geçmişe sahip olan yapı, Türkiye sınırları içerisinde inşa edilmiş ilk camilerden biri olarak kabul ediliyordu.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin üzerinden bir hafta geçti. Çifte depremin yıkıcı etkileri her geçen saat daha fazla ortaya çıkmaya devam ediyor. Afette yaşamını yitirenlerin sayısı 29 bini, yaralananların sayısı ise 80 bini aştı.

Deprem, yüz binlerce kişiyi evinden ederken tarihi yapılara da ciddi zararlar verdi. Tarihi Antep evleri, Gaziantep Kalesi ve 1938 yılında Hatay Devleti’nin kullandığı tarihi meclis binası hasar gören yapılardan bazılarıydı.

- Reklam -

Habib-i Neccar Camisi Deprem Yıkıldı

Antakya’da bulunan ve 1400 yıl önce inşa edilen Habib-i Neccar Camisi, çifte depremde tamamen yıkıldı.

Habib-i Neccar Camisi Depremde Büyük Ölçüde Yıkıldı

Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Hatay, Malatya, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman olmak üzere 10 ili vuran deprem, birçok tarihi yapıya telafisi olmayan hasarlar verdi.

Anadolu’da inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilen Habib-i Neccar Camisi de bu yapılardan birisi oldu.

Habib-i Neccar Camisi Deprem

- Reklam -

Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların hakimiyetine geçtiği dönemde inşa edilen Habib-i Neccar Camisi, Antakya’nın Kurtuluş Caddesi üzerinde yer alıyordu. Cami, adını Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalı’dan almasıyla da ayrı bir yere konumlanıyor.

1098 senesinde Haçlı birliğinin egemenliğine geçen ve 1099’da Antakya Prensliği halini alan şehri Memluk Sultanı Melik Zahir Baybars fethedince camiyi yeniden yaptırmıştı. Günümüze dek çeşitli depremlerde zarar gören cami ve minaresi defalarca defa restore edilmişti.

6 Şubat 2023 tarihli çifte depremde ise yapının büyük bir kısmı yerle bir oldu.

Habib-i Neccar Camisi

Geçişi 7. yüzyıla uzanan ve avlusunda da 19. yüzyılda inşa edilen bir şadırvan barındıran camiden geriye kalanlar drone aracılığıyla gökyüzünden görüntülendi Caminin yakınlarında yer alan Yeni Hamam da depremde hasar gören yapılardan oldu.

Kaynak: DHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for erce erce dedi ki:

    Çamlıca cami ayakta. 63 bin kişi kapasiteli.

    Buda mersin rum klisesi

    Belki Müslüman vardır…

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkhan Bozkurt

Bilimkurgu Yazarı ve Öğretmen Türkhan Bozkurt Depremde Yaşamını Yitirdi

Karakuş Tümülüsü Tokalaşma Sütunu Deprem ile Yıkıldı

Adıyaman’da 2.000 Yıllık Karakuş Tümülüsü’ndeki ‘Tokalaşma Sütunu’ Depremde Yıkıldı