in

Konya’da Altyapı Çalışmaları Sırasında Tesadüfen 8. Yüzyıldan Kalma Yer Altı Şehri Keşfedildi

Konya kentinde tesadüf eseri Bizans döneminden kalma bir yer altı şehri keşfedildi. 13 yüzyıllık yaşam alanının turizme açılması için çalışmalar başladı.

konya yer altı şehri keşif
- Reklam -
- Reklam -

Konya şehrinin Sarayönü ilçesinde heyecan verici bir keşfe imza atıldı. Altyapı çalışmaları esnasında şans eseri bulunan yer altı şehrinin 8. yüzyıldan kaldığı öğrenildi. Bizans dönemine tarihlenen yer altı şehrinin turizme kazandırılması adına çalışmalara başlandı.

Konya Müzeler Müdürlüğü tarafından 5 ay boyunca sürdürülen kazı ve temizlik çalışmaları meyvesini vermeye başladı. Bir bölümü ortaya çıkartılan yer altı şehrinde farklı uzunluk ve genişliklerde tünellerin birbirine bağlandığı 20 metrekarelik odaların yer aldığı öğrenildi.

İlk saptamalara göre toplamda 5.000 metrekarelik bir alana yayıldığı düşünülen yer altı şehrinin sınırlarının, gerçekleştirilen çalışmalar sonrası daha fazla genişleyebileceği tahmin ediliyor.

- Reklam -

Odaları andıran yaşam alanlarında, su kuyuları, ocaklar, bacalar, aydınlatma için kandil yerleri, kilerler, havalandırma delikleri bulunan yerin geçmişi, elde edilen ilk materyallere göre 700’lü yıllara tarihlendiriliyor.

Konya Kentindeki Yer Altı Şehrinde İlk Etapta 8 Yaşam Alanı Gün Yüzüne Çıkartıldı

Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz, verdiği demeçte şimdiye dek 8 yaşam alanını ortaya çıkardıklarını kaydetti.

Uğuz, bulgulara göre Hristiyan yerel halkın, 150 yıl süren akınlardan korunmak için 8. yüzyılda yer altı şehrini kullandığını tespit ettiklerini belirtti.

konya yer altı şehri

Kazı, temizlik ve haritalandırma çalışmalarını eş zamanlı sürdürdüklerini aktaran Uğuz sözlerine şöyle devam etti:

“Harita mühendisleri yer üstüyle yer altını çakıştırarak çalışmalarını sürdürüyor. Çıkardığımız haritalarla şimdilik 5 bin metrekarelik bir alana yayıldığını söyleyebiliriz. Yer altında mekanlar var ve mekanları birbirine bağlayan galeriler var. Galeriler oldukça küçük. Bu da bize insanların çok iyi beslenemediğini ve küçük yapıda olduklarını gösteriyor.”

Gün yüzüne çıkartılan yer altı şehrinin Konya ve çevre illerinde herhangi bir eşdeğerinin olmadığını kaydeden Uğuz, dönemin en büyük yer altı şehirlerinden birisini keşfetmiş olabileceklerini ifade etti.

Orta Anadolu’nun En Büyük Yer Altı Şehirlerinden Birisi Keşfedildi

Bölge halkının rivayetlerinden de yola çıkan Uğuz, şunları aktardı:

- Reklam -

“Orta Anadolu’nun en büyük yer altı şehirlerinden birini bulmuş olabiliriz. Bölge halkının rivayetleri ve farklı yerlerdeki çökmeler bize yer altı şehrinin çok geniş bir alana da yayılabileceğini, çok uzun bir tünel sistemi olabileceğini gösteriyor. Yakaladığımız açıklıklar ve göçükler bu noktada olumlu sinyaller veriyor. Bölgede başka yer altı şehri bilinmediği için tarihi ve turistik açıdan da önemli bir keşif.”

konya yer altı şehri keşif bizans

Yer altı şehrinin insan barındırma kapasitesinin ve kesin büyüklüğünün çalışmaların ilerlemesiyle netleşeceğini belirten Uğuz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Göçük olan bazı yerlerden suyla beraber gelen toprak akıntısı mekanları 30 ila 80 santimetre arasında doldurmuş. Mekanlar temizlenip açığa çıktıktan sonra insan barındırma kapasitesi ve büyüklüğü netlik kazanacak. Bizi çok heyecanlandıran domestik evsel mekanlar, birbiriyle bağlantılı galeriler var. Bizim için en önemlisi buranın keşfedilmesi ve çalışmanın başlatılmış olması. Yer altındaki bu gizem, insanların buralarda nasıl yaşadığı, o dönemde bu mekanların nasıl oluşturulduğu ilgi çekiyor. Kent turizmine ciddi bir fayda sağlayacağını düşünüyoruz.”

Uğuz ayrıca yer altı şehirlerinin Anadolu coğrafyasında çoğunlukla 1. ve 2. yüzyılda yoğunlaştığını hatırlattı. Uğuz’a göre şehir, daha erken tarihlerde inşa edilip 8. yüzyılda genişletilmiş olabilir.

konya yer altı şehri keşif 8. yüzyıl

Konya, geçen haftalarda Anadolu’da Türk adı geçen ilk yazıtın keşfedilmesiyle de gündeme gelmişti.

Konya kentinde gerçekleştirilen bu keşfe dair sizin düşünceleriniz neler? Yer altı şehrine dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Witcher 3. Sezon Çekimleri Tamamlandı

Netflix’in Merakla Beklenen Dizilerinden “The Witcher”ın 3. Sezon Çekimleri Tamamlandı

Türk Kültüründe Gulyabani - Seçkin Sarpkaya - Mehmet Berk Yaltırık - Ömer Faruk Yazıcı

Türk Folklorunun Dehşetli Figürlerinden ‘Gulyabani’nin Peşine Düşüldü: “Türk Kültüründe Gulyabani” Kitabı Çıktı