in ,

Papua Yeni Gine’de 42 Bin Yıllık Dev Bir Kanguru Cinsi Keşfedildi

Yeni bulunan kanguru cinsi, dev yapısı ve Avustralya’dakilerle yakın akrabalığı olmayan binlerce yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor.

dev kanguru cinsi papua yeni gine
- Reklam -
- Reklam -

Papua Yeni Gine’de modern kanguru cinsleri ile bağlantısı olmayan yeni bir türe rastlandı. Yaklaşık 50 bin yıl önce yaşayan bu canlılar, uzaktan akrabalarına göre devasa boyutta olmalarıyla dikkat çekti.

Avustralya’da bulunan Flinders Üniversitesi’nden paleontologlar, Papua Yeni Gine’nin merkezindeki dağlarda keşfedilen fosiller arasında yeni bir kanguru cinsi tanımladı. Fosil üzerinde araştırma yapan bilim insanları, bu kangurunun modern Avustralya kangurularıyla bir bağlantısı olmadığını tespit etti.

Dev kanguru fosilini inceleyen bilim insanları, hayvanın sadece Okyanusya’daki Papua Yeni Gine’de yaşadığını, bu sebeple benzersiz ve ilkel bir kanguru olduğunu ortaya koydu.

- Reklam -

Nombe nombe adı verilen bu kanguru türünün 42 bin sene önce neslinin tükendiği tahmin ediliyor. Kanguru, ismini Chimbu eyaletindeki Nombe Rockshelter kazanı alanından alıyor.

Şimdiki modern Avustralya kangurularının atalarından olsa da, bu hayvanın günümüz kangurularıyla yakın akraba olmadığı bilgisi de paylaşılıyor.

Araştırmayı gerçekleştiren ekipten Isaac Alan Robert Kerr, The Conversation’a şu açıklamayı yaptı:

“Meslektaşlarımla birlikte yayımladığımız araştırma, bu kangurunun modern Avustralya kangurularıyla yakından ilişkili olmadığını gösteriyor.

“Daha ziyade Yeni Gine’ye özgü, önceden bilinmeyen bir ilkel kanguru türünü temsil ediyor.”

dev kanguru papua yeni gine

Yeni Bulunan Kanguru Cinsi, Geçmişte Yanlış Sınıflandırıldığı için Gözden Kaçmıştı

Bahsi geçen fosil Nombe Rockshelter’da 1970 yılındaki kazı çalışmalarında bulunmuştu. Fakat o zamanki araştırmacılar fosili yanlış sınıflandırarak Protemnodon nombe olarak adlandırmıştı.

Transactions of the Royal Society of South Australia dergisinde yer bulan makale, kangurunun geçmişi hakkındaki gerçeği ortaya çıkarttı.

- Reklam -

Kerr yaptığı açıklamaya şöyle devam etti:

“Yakın zamanda Protemnodon nombe fosillerini tekrar değerlendirdik ve beklenmedik bir şey bulduk. Bu garip kanguru, Avustralya’nın her yerinde yaşayan Protemnodon cinsinin bir türü değildi. Çok daha ilkel ve bilinmeyen bir şeydi.

“Biz de türü Yeni Gine’ye özgü yepyeni bir cinse taşıdık ve adını Nombe nombe olarak güncelledik.”

Avustralya kıtası yaklaşık 40 bin yıl önceye kadar megafauna adı verilen her türlü dev hayvana ev sahipliği yapıyordu. Megafaunadaki kangurular ise 2,5 metre boyunda ve kısa yüzlü kangurulardan oluşuyordu.

Bilim insanları, yeniden sınıflandırılan Nombe’ni yaklaşık olarak 5-8 milyon yıl önce geç Miyosen döneminde Avustralya’dan Papua Yeni Gine’ye göç eden eski bir kanguru türünden evrimleşmiş olabileceği görüşünü paylaşıyor.

Araştırma ekibi, yeni keşfettikleri kanguru türü hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilmek için Papua Yeni Gine’nin merkezindeki dağlara geri dönmeyi planlıyor.

Siz bu keşfe dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent, İllüstrasyonlar: Peter Schouten

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

adnan özer edebiyat asası ödül

Makedonya Yazarlar Birliği, Edebiyat Asası Ödülü’nü Şair Adnan Özer’e Verdi

Taron Egerton Wolverine Olabilir

Taron Egerton, Wolverine’i Canlandırabilir: Ünlü Aktör, Marvel ile Görüştüğünü Doğruladı