160 metre çapındaki bir asteroidin bu ay sonunda dünyaya oldukça yakın bir mesafeden geçeceğini birkaç gün önce sizlerle paylaşmıştık. Son gelen bilgilere göre gezegenimiz 2020’de çok daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya.
Bu sefer söz konusu olan astereoidin ismi 1998 OR2, Keops Piramidi büyüklüğündeki 2019 OU1’den çok ama çok daha büyük. NASA’nın alt birimlerinden Dünyaya Yakın Nesne Çalışmaları Merkezi‘ne (CNEOS) göre çapı yaklaşık 4 kilometre, yani neredeyse bir kasaba kadar. Ve bu devasa asteroit 29 Nisan 2020’de Dünya’nın 6,3 milyon kilometre (yaklaşık 0,042 astronomik birim) yakınından geçecek. Aslında bu mesafe o kadar da tehlikeli gelmiyor kulağa, ancak birkaç bilimsel fenomen asteroidin yörüngesini değiştirebilir ve Dünya’ya çarpmasına sebep olabilir.
Bu fenomenlerden ilki Yarkovsky etkisi olarak biliniyor. Polonyalı Ivan Yarkovsky’nin keşfettiği bu fenomene göre içsel ya da dışsal bir radyasyonun asteroitte sebep olacağı sıcaklık değişimi onun yörüngesini de değiştirebiliyor. Güneş Sistemimiz için ise en büyük etken Güneş’in kendisi. 1998 OR2’nin potansiyel tehlikeli asteroitler içerisindeki en büyük ve en parlak asteroitlerden biri olduğunu düşünürsek tehlikenin büyüklüğü de biraz daha anlaşılır oluyor.
1998 OR2’nin yörüngesini değiştirebilecek bir diğer fenomen ise yerçekimsel anahtar deliği. Bu fenomen de bir gezegenin yerçekiminin, yakınından geçen bir cismin yörüngesini değiştirerek kendisi ile çarpışmasına sebep olabileceğini söylüyor. Böyle bir çarpışma olması durumunda 1998 OR2 Dünya’da büyük bir hasar oluşturmakla kalmayacak, gezegenin atmosferini de önemli ölçüde değiştirecektir.
NASA olası tehlikeleri arka arkaya açıklasa da henüz elimizde bu asteroitlere karşı kullanabileceğimiz bir teknoloji bulunmuyor. Ama NASA’nın bu konuda devam eden bir çalışması var. Asteroitlerin yörüngesini Dünya ile çarpışmadan önce değiştirmesi hedeflenen Asteroit Yönlendirme Testi (DART) projesinin 2022’ye kadar tamamlanması hedefleniyor.
Bu konu hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’larında bizlerle paylaşabilirsiniz.
* * *
* NASA Araştırmacısı Umut Yıldız: “Ay’a Nasıl Gidileceğini Unuttuk”
* NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Bir Gece Konaklamanın Ücretini Açıkladı
Kaynak: Fort Russ News, Gadgets360
Ay hadi umarım
Dua ederiz düşmesin diye. Bundan büyük teknoloji yok. Hala düşmeye devam ederse halk olarak kınarız. Onu da dinlemiyorsa lanet eder, stres atar ölürüz.
Edit: Çok iyi hocalarımız var korkmayalım. Sakin olalım. İşte o hocalarımızdan biri.
https://www.youtube.com/watch?v=uH0No3SsC3IHer sene benzer haberler. Düştüydü, düşecekti, düşmüş gibi yaptı bilmemne. Düşecekse düşsün artık yeter yani. Biz zaten gezegen olarak 12.12.2012’de öldük aslında. Hepimiz zombiyiz. Bir daha ölemeyiz bence.
Hiçbir asteroit benim dünyama çarpamazz!