in

Geçmiş Buzul Çağlarının Araştırılması Sürüyor

Yapılan yeni bir çalışma, Antarktika’nın deniz buzundaki artışının geçmiş buz çağlarının oluşmasına katkı sağlamış olabileceğini ortaya koydu.

Antarktika Buz
- Reklam -
- Reklam -

Dünya tarihi, sonuncusu 12 bin 800 yıl önce sona ermiş olanıyla beraber en az beş büyük buzul çağı gördü. Bu buz çağları yüz binlerce yıl sürdü. Sıcaklığın dünya genelinde keskin bir şekilde düşmesine, karın erimesini önleyecek ve buzulların oluşmasına neden olacak kadar soğuk havalara neden oldu. Şimdi, Chicago Üniversitesinde yapılan araştırmalarda Antarktika’nın, buzul çağının başlangıcında ve bitişinde önemli bir rol oynadığını keşfedildi.

Yardımcı doçent ve çalışmanın ortak yazarı Malte Jansen, Antarktika çevresindeki Güney Okyanusu’nun derin suları nedeniyle okyanusun su dolaşımında önemli yere sahip olduğunu belirtti. Ekip, Antarktika buzunun gezegenin ısınmasına neden olan Güneş’in Dünya atmosferindeki termal ışınlarını tutan bir sera gazı olarak kabul edilen karbondioksiti yakaladığını keşfetti.

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmaya göre buzullar genişledikçe daha fazla karbondioksit içinde sıkışır, dünya ısınamaz ve bu da daha fazla buzun oluşmasına sebep olur.

- Reklam -

Malte Jansen, alandaki kilit sorunun hâlâ dünyanın periyodik olarak buzul çağına girip çıkmasına neden olan şey olduğunu; atmosfer ve okyanus arasındaki karbon dengesinin değişmiş olması gerektiğine emin olduklarını ancak bunun nasıl ve neden olduğunu tam olarak bilmediklerini söyledi. Konuyla ilgili en makul açıklamanın, karbonun atmosfer ve okyanus arasında nasıl bölündüğü konusunda bir miktar değişiklik olduğunu da sözlerine ekledi.

Antarktika’nın Dünya’nın Gelecekteki İkliminin Üzerine Etkisi Simüle Edilebilecek

Antarktika etrafındaki Güney Okyanusu, okyanus sularının dolaşımında kilit bir rol oynuyor. Çünkü derin suların tekrar yer kabuğu yarığında kaybolmadan önce yüzeye yükseldiği bir bölge. Artan Antarktika deniz buzu, sonuçların üzerinde büyüklük yarattı.

Doktora sonrası araştırmacı Alice Marzocchi, sıcaklığın düştükçe atmosfere daha az karbon salınmasına neden olduğunu ve bunun da daha fazla soğumayı tetiklediğini açıkladı. Kendisini şaşırtan şeyin artan depolamanın ne kadarının tek başına fiziksel değişikliklere atfedilebileceğini ve Antarktika deniz buz örtüsünün kilit rolünü söyledi.

- Reklam -

Araştırmacılar, çalışmanın Dünya’nın gelecekteki ikliminin Antarktika’dan nasıl etkilenebileceğini simüle etmek için çalışmanın kullanılabileceğini öne sürdüler.

Marzocchi, okyanusun jeolojik zaman çizelgeleri üzerindeki en büyük karbon deposu olduğunu da belirtti.

Dünya güneşe biraz yaklaştığında buz çağları sona ermektedir. Gezegenimiz mükemmel bir yörüngeye sahip olmadığından, konumu 4,5 milyar yıllık tarihi boyunca sürekli dalgalanmaktadır. Dünya, Güneş’e doğru hafifçe hareket ettiğinde, buz çağının sonunu ortaya çıkaran daha fazla ışın alır. Bu süreç Kopenhag Üniversitesine göre on binlerce yıl sürebilir.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Buzul çağı Dünya henüz yörüngesine oturmadığı dönemlerde olmuş dendi geçen bi belgeselde. Sanırım bundan, 10-20 bin yıl sonra buzul çağı görülebilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

doom patrol dizi

Doom Patrol, HBO Max’te Yayınlanacak

İbn-i Sina Tıp

Tıp Tarihinin En Önemli Kitabı İncelendi