Uzayın uzak bölgeleri uzun süredir Hubble Uzay Teleskobu aracılığıyla gözlemleniyordu. Ancak Hubble miadını doldurdu ve yerini James Webb Uzay Teleskobu’na bırakacak. James Webb’ten dikkat çeken haberler gelmeye devam ediyor.
Evrenin insanların daha önce hiç görmediği uzak bölgelerini gözlemlemek için devrimci teknolojilerle donatılan ve Hubble’ın yerini alacak olan James Webb Uzay Teleskobu için gelişmeler sürüyor.
Webb’in idare edileceği gözlem evinin tamamı başarıyla kuruldu. Ardından teknisyenler ve mühendisler, optik ve sensörlerini gölgede ve parazitlenmeden uzak tutmak için tasarlanan, tenis kortu büyüklüğündeki beş güneş tabakasının tamamını yerleştirip gerdi. Bu, James Webb teleskobunu, şimdiye kadar oluşturulmuş en karmaşık uzay teleskobu yapıyor.
NASA’nın Greenbelt, Maryland Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde bulunan Webb Telescope Sunshield Müdürü James Cooper, bu güneş koruyucusunun; uzay aracı elektronikleri ve üzerinde bulunan teleskopla ilk kez açılıp gerildiğini söyledi. Konuşlandırmanın sonucu görsel açıdan muazzam. Ancak bu işlemi başarmak bir o kadar da zorlu.
James Webb Uzay Teleskobu, Isı Dayanıklılık Testinden Geçti
Gözlem evinin aynalarını ve çok çeşitli bilimsel enstrümanları kullanan güneşlik, bir tenis kortu büyüklüğünde ve teleskobun hassas makinelerini, güneşin patlamalara sebep olan ısısından korumak için gerekli. Teleskobun güneşe bakan tarafı 110 santigrat dereceye kadar yüksek sıcaklıklara maruz kalacak. Uzayın derinliklerine bakacak olan soğuk yanda ise ısı eksi 237 santigrat dereceye kadar düşecek.
James Webb teknisyenleri, uzayın yer çekimsiz ortamını simüle etmek için yer çekimi dengeleme makaraları ve ağırlıkları kullandılar.
Cooper, Webb’in güneş koruma sisteminin uzay aracı unsur çevre sınavından başarıyla geçtiğini duyurdu.
Teleskop 2021 senesinde uzaya gönderilecek.
Bizim buralara pek uğramasa da dünya da bilim ve teknoloji ilerliyor. Bizlerlese izliyoruz