in

Hubble’ın Halefi Bir Testi Daha Geçti

Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi James Webb bir sınavı daha başarıyla geçti. NASA’nın büyük teleskobu 2021 için hazırlanıyor.

Hubble
- Reklam -
- Reklam -

Uzayın uzak bölgeleri uzun süredir Hubble Uzay Teleskobu aracılığıyla gözlemleniyordu. Ancak Hubble miadını doldurdu ve yerini James Webb Uzay Teleskobu’na bırakacak. James Webb’ten dikkat çeken haberler gelmeye devam ediyor.

Evrenin insanların daha önce hiç görmediği uzak bölgelerini gözlemlemek için devrimci teknolojilerle donatılan ve Hubble’ın yerini alacak olan James Webb Uzay Teleskobu için gelişmeler sürüyor.

Webb’in idare edileceği gözlem evinin tamamı başarıyla kuruldu. Ardından teknisyenler ve mühendisler, optik ve sensörlerini gölgede ve parazitlenmeden uzak tutmak için tasarlanan, tenis kortu büyüklüğündeki beş güneş tabakasının tamamını yerleştirip gerdi. Bu, James Webb teleskobunu, şimdiye kadar oluşturulmuş en karmaşık uzay teleskobu yapıyor.

- Reklam -

NASA’nın Greenbelt, Maryland Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde bulunan Webb Telescope Sunshield Müdürü James Cooper, bu güneş koruyucusunun; uzay aracı elektronikleri ve üzerinde bulunan teleskopla ilk kez açılıp gerildiğini söyledi. Konuşlandırmanın sonucu görsel açıdan muazzam. Ancak bu işlemi başarmak bir o kadar da zorlu.

James Webb Uzay Teleskobu, Isı Dayanıklılık Testinden Geçti

Gözlem evinin aynalarını ve çok çeşitli bilimsel enstrümanları kullanan güneşlik, bir tenis kortu büyüklüğünde ve teleskobun hassas makinelerini, güneşin patlamalara sebep olan ısısından korumak için gerekli. Teleskobun güneşe bakan tarafı 110 santigrat dereceye kadar yüksek sıcaklıklara maruz kalacak. Uzayın derinliklerine bakacak olan soğuk yanda ise ısı eksi 237 santigrat dereceye kadar düşecek.

- Reklam -

James Webb teknisyenleri, uzayın yer çekimsiz ortamını simüle etmek için yer çekimi dengeleme makaraları ve ağırlıkları kullandılar.

Cooper, Webb’in güneş koruma sisteminin uzay aracı unsur çevre sınavından başarıyla geçtiğini duyurdu.

Teleskop 2021 senesinde uzaya gönderilecek.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Bizim buralara pek uğramasa da dünya da bilim ve teknoloji ilerliyor. Bizlerlese izliyoruz

  2. Avatar for Salih_Kasik Salih_Kasik dedi ki:

    Öyle deme bizde çalışıyoruz🎓

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ray Bradbury

Ray Bradbury’nin Cadılar Bayramı Ağacı Raflarda

Zombieland

Zombieland Yazarından Ryan Reynolds İtirafı Geldi