in

Jüpiter’de Yaşam Arayacak Uzay Aracı JUICE’un Dünya’ya Veda Ederken Kaydettiği Fotoğraflar Paylaşıldı

Jüpiter görevi için yola çıkan JUICE, ilk fotoğrafını Dünya’ya veda ederken kaydetti. Uzay aracının, 2031 yılında Jüpiter sistemine ulaşması bekleniyor.

Jüpiter Yolcusu Uzay Aracı JUICE'tan Dünya Fotoğrafı
- Reklam -
- Reklam -

Jüpiter’i keşfetmekle görevli JUICE uzay aracı yola çıktı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından fırlatılan uzay aracı, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegenine doğru giderken kaydettiği ilk fotoğraflar da paylaşıldı.

Açılımı The Jupiter Icy Moons Explorer (Jüpiter Buzlu Aylar Kaşifi) olan uzay aracı, uzaydan ilk selfie’sini çekerek Dünya’nın fonda olduğu çarpıcı görüntüler yakaladı. Görüntüler, uzay aracının 14 Nisan günü Fransız Guyanası’nda bulunan Kourou’daki Avrupa Uzay Limanı’ndan ayrılmasını takip eden saatlerde çekildi. JUICE, kötü hava koşulları nedeniyle 13 Nisan Perşembe günü bir önceki fırlatma penceresini kaçırdıktan sonra bir Ariane 5 roketinin üzerine havalandı.

Uzay aracı, güneş kanatları ve antenler gibi çeşitli JUICE sistemlerinin konuşlandırılmasını izlemek için gövdesine monte edilmiş iki kamera da dahil olmak üzere birkaç kamera ile donatılmış durumda. Bu kameralar, daha sonra hafif bir renk ayarıyla işlenen 1024 x 1024 piksel anlık görüntüler sağlayan bu ilk özçekimlerden sorumlu.

- Reklam -

Jüpiter Yolcusu Uzay Aracı JUICE'tan Dünya Fotoğrafı

Uzay aracının önünde, sondanın güneş dizilerinin bir kısmını görüntülemek için çapraz olarak bakan bir izleme kamerası (JMC1) bulunuyor. Bu görüş alanı, konuşlandırıldıktan sonra uzay aracının antenlerini de görebilecek. JUICE’un ESA operasyon ekibi için izleme dağıtımı da JMC2 ile gerçekleşecek. Uzay aracının tepesinde yer alan kamera, 16 metre uzunluğundaki Buzlu Ay Keşfi Radarı (RIME) anteninin görüntülerini yakalamakla sorumlu.

Şu anda istiflenmiş durumda olan ve önümüzdeki günlerde aşamalı olarak ortaya çıkacak olan RIME’ın birincil görevi, Jüpiter uyduları Europa, Ganymede ve Callisto’nun buzlu kabuklarının altını araştırmak olacak. Bu, gökbilimcilerin Jüpiter’in büyük uydularının buzlu yüzeylerinin altında gizlendiğine inanılan yeraltı okyanuslarını araştırmasına yardımcı olacak. Bilim insanları bu sayede söz konusu uyduların yaşama ev sahipliği yapabilecek ortamlara sahip olup olamayacağını araştıracak.

Jüpiter Yolcusu Uzay Aracı JUICE'tan Dünya Fotoğrafı

- Reklam -

Jüpiter Yolcusu Uzay Aracı JUICE Dünya’yı İki Defa Daha Ziyaret Edecek

JUICE, sekiz yıllık yolculuğunun ardından 2031’de Jovian sistemine ulaştığında Jüpiter’in ve buzlu ayların yüksek çözünürlüklü görüntülerini çekmek için kullanacağı bilimsel bir kameraya da sahip. İzleme kameraları JUICE görevi boyunca aktif olacak ve görüntü yakalayacak. Bu görüntü yakalama işlemleri JUICE’un ivmelenmek adına Ağustos 2024’te gezegenimize dönüşünü de kapsayacak.

Kameralar ayrıca 2025’te Güneş’e en yakın ikinci gezegen olan Venüs’ten de ivme yardımı alacak. Bu aşamada uzay aracının bazı etkileyici Venüs görüntülerini yakalaması umuluyor. JUICE, son yerçekimi yardımını almak için 2026’da tekrar Dünya’yı ziyaret edecek ve Jüpiter’in yörüngesine yönlendirmek için kullanılacak.

Jüpiter Yolcusu Uzay Aracı JUICE'tan Dünya Fotoğrafı

Jüpiter keşif aracı JUICE’un ne gibi bulgular elde edeceğini düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Space News

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Insidious 5: The Red Door Fragmanı Yayınlandı

“Insidious 5” Filminden Beklenen Fragman: Lipstick Demon, Elise ve Daha Fazlası Geri Dönüyor

Fubar Fragmanı: Yeni Arnold Schwarzenegger Dizisi

Arnold Schwarzenegger’lı Netflix Dizisi “FUBAR”dan Yeni Fragman