Merkür, NASA’nın yıldız şovu olarak adlandırdığı nadir bir astronomik olayda Güneş’in önünden geçmeye hazırlanıyor. Bu ender olay yüz yılda ortalama sadece 13 defa gerçekleşiyor. Gök bilimciler 2032’ye dek bu olayı bir daha gözlemleme fırsatı bulamayacak.
Merkür’ün Güneş’in önünden geçişi, gezegenin Güneş’i Dünya’dan daha yakın yörüngede dolaşan iki gezegenden biri olduğu zaman meydana geliyor. Bu iki gezegenden diğeri ise Venüs.
Yörüngelerinin çoğunda Merkür, Dünya’dan bakıldığında Güneş’in üstünden veya altından geçer. Ancak zaman zaman Dünya ve Merkür’ün yörüngeleri sıralanır. Böylece Merkür, Dünya ile yıldızı Güneş arasından gözlemlenebilecek bir şekilde geçer. Bu olay gerçekleştiği zaman Merkür, Dünya’dan Güneş’in çapının yaklaşık yüzde 0,5’i kadar küçük bir nokta olarak görülebilir.
NASA yaptığı açıklamada gökyüzünün 11 Kasım 2019’da Merkür’ün Güneş’in önünden geçtiği gösteriye tanıklık edeceklerini ve bunun, kaçırmak istemedikleri bir olay olduğunu söyledi.
Geçiş, Tüm Dünyadan İzlenebilecek
Uygun güvenlik ekipmanlarıyla donanmış amatör gök bilimciler ve fotoğrafçılar, Güneş’in önünden yavaşça geçen küçük karanlık gezegeni, dünyanın her yerinden izleyebilecekler.
Ender olay 11 Kasım 2019 Pazartesi günü Türkiye saati ile 08.35’de başlayacak. 5 buçuk saat sürecek olayı gözlemlemek için yeterince vakit olacak. ABD’nin Batı Kıyıları gibi belirli bölgelerdeki izleyiciler, Güneş doğana kadar gözlem şansı bulamayacaklar.
Gezegenin çıplak gözle görülebilecek kadar büyük göründüğü Venüs geçişinden farklı olarak, Merkür’de durumlar pek de öyle değil. Gezegen o kadar küçük ki yıldız izleyicileri teleskop veya güneş filtresiyle donatılmış güçlü dürbünlere ihtiyaç duymak zorunda kalacak.
Bununla birlikte Güneş’i doğrudan veya uygun korumalar sağlanmadan gözlemlemek ciddi ve kalıcı görme hasarlarına neden olabilir.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!