in

Özel Olarak Geliştirilmiş Mikroplar, Yörüngedeki Astronotları Koruyabilir

Mikroplar, yörüngede yaşayan ve çalışan astronotlar için kilit rol oynayabilir. Mikroorganizmaların uzay yolculuğundaki yerine dair bir araştırma yapıldı.

Mikroplar uzay astronot
- Reklam -
- Reklam -

Mikroplar, astronotların gelecekteki dostu olabilir. Yörüngede yaşayan ve orada çalışan astronotların araçları ve uzay kıyafetleri, özel olarak tasarlanan mikroplar aracılığıyla temizlenebilir.

Uzayda bulunan mikroorganizmalar uzay yolcularının sağlığını ve uzay aracının yapısal bütünlüğünü etkileme ihtimaline sahip. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yüzeyinde 2017 yılında yapılan bir araştırmada cilt ve solunum enfeksiyonlarına sebep olabilen Staphylococcus aureus gibi zararlı patojenler de dahil Dünya dışında yaşayan onlarca farklı bakteri ve mantar türü buldu.

Bu bakteri ve mantarların metal ve camla birlikte kauçuk ve plastiğini de kararma yetisine sahipler.

- Reklam -

Avrupa Uzay Ajansı’nda malzeme mühendisi olarak görev alan Malgorzata Holynska, araştırmaya dair şunları kaydetti:

“Astronotların bağışıklık sistemlerinin mikro yerçekimi tarafından bastırılması nedeniyle gelecekteki uzun süreli uzay görevlerindeki mikrobiyal popülasyonların titizlikle kontrol edilmesi gerekecek.”

Araştırma ekibi, çoğunlukla kendi kendisini temizleme özelliğine sahip gözlükler için kullanılan titanyum oksit üzerinde çalışmaya başladı. Malzeme ultraviyole ışığa maruz kaldığında havadaki su buharını parçalayarak her hücresel bileşenle etkileşime girebilen ve bakteriyel zarlara saldırabilen son derece reaktif moleküllere, “serbest oksijen radikallerine” dönüştürüyor.

Mikroplar, Uyuşturularak Astronotlara Yardımcı Olabilirler

Bununla beraber araştırmacılar, bileşiği “uyuşturmanın” ve görünür ışığa karşı daha hassas hale getirmenin yanı sıra, üzerinde bulunduğu malzemenin mekanik özelliklerine olan etkilerini azaltmak için son derece ince bir hale getirmenin yollarını araştırıyor.

İtalya Teknoloji Enstitüsü’nden Mirko Prato, bakterilerin etkisiz hâle getirilebileceğini kaydetti.

“Bu bir avantaj çünkü istisnasız tüm mikroorganizmalar etkileniyor, bu nedenle bakteriyel direnci bazı antibakteriyel malzemelerde yapıldığı şekillerde artırma şansımız yok.”

- Reklam -

Mikroplar uzay astronot koruma

Öte yandan Dünya’da kullanılan antibakteriyel kaplamalar çoğunlukla gümüşten yapılıyor. Ancak bir uzay aracında metale uzun zaman maruz kalmak yörüngedeki astronotların sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Holynska metal birikmesinin olumsuz etkilerini şöyle aktardı:

“Örneğin uzay aracında bulunan suda yüksek bir metal birikimi olmasını istemiyoruz, çözülebilir gümüş cilt ve gözde tahrişe, hatta çok yüksek dozlarda cilt renginde değişimlere neden olabilir.”

Bu çalışma, bilim insanlarının mikroorganizmalar ve uzay temalı ilk projesi değil. Su ayıları olarak da anılan mikroskobik canlı türü Tardigratlar için de farklı bir uzay yolculuğu tasarlanmıştı.

Siz bu korunma yöntemini nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kütüphaneden aldığı kitabı iade etti

Kütüphaneden Ödünç Aldığı Kitabı 40 Sene Sonra İade Etti: Gecikme Cezası, Çalışanlara ‘Kurabiye Ismarlamak’ Oldu

Kafesperest - Daryo D. Beskinazi

Daryo D. Beskinazi’den Tekinsiz Öyküler: “Kafesperest”